Proste rozwiązania dla regeneracji mięśni po wysiłku – nowe badanie

Avatar photo
odpoczynek po treningu

Nowe badania sugerują, że jeśli chodzi o regenerację mięśni po wysiłku, sportowe batony energetyczne i napoje nie są lepsze niż tanie, bogate w węglowodany pokarmy, takie jak placki ziemniaczane, zapiekane ziemniaki (hashbrowns) i frytki. Takie wnioski z badania naukowców z University of Montana możemy przeczytać w „European Journal of Applied Physiology”.

O badaniu:

W laboratorium naukowcy porównali sportowe batony i napoje z przekąskami na bazie ziemniaków (placki ziemniaczane z sosem, gnocchi z sosem, hashbrowns podane z sokiem jabłkowym, frytki).  Naukowcy ocenili zdolność dwóch rodzajów żywności do uzupełnienia zapasów energii w mięśniu szkieletowym ochotników i utrzymania ich wydajności podczas próby czasowej.

Naukowcy zajmujący się sportem stwierdzili, że ilość magazynowanego glikogenu w mięśniach pomaga określić wydajność w ćwiczeniach aerobowych, które obejmują jazdę na rowerze, pływanie i bieganie. W nowym badaniu uczestnicy jeździli na ergometrze rowerowym.

W sumie 16 zdrowych, aktywnych ochotników (osiem kobiet i ośmiu mężczyzn) ukończyło dwie sesje w laboratorium. Odbywały się one w odstępie 1 tygodnia. Uczestnicy pościli przez 12 godzin przed każdą sesją i powstrzymywali się od ćwiczeń, spożywania alkoholu i kofeiny przez dobę poprzedzającą badanie. W każdej sesji ukończyli jazdę, a następnie, po 4-godzinnym okresie regeneracji, 20-kilometrową próbę czasową.

W eksperymencie zastosowano „próbę krzyżową”, czyli uczestnicy z jednej grupy na początku spożywali sportowe batony energetyczne i napoje podczas sesji, a później po 7 dniach żywność na bazie ziemniaków, druga grupa zaś odwrotnie.  Spożywali jedną przekąskę natychmiast po przejażdżce, a drugą 2 godziny później. Obie diety były dopasowane pod względem zawartości składników odżywczych i energii. Uczestników pouczono, aby stosowali mieszaną dietę na dzień przed każdą próbą i prowadzili rejestr wszystkich spożywanych pokarmów i napojów w ciągu 24 godzin przed początkową próbą eksperymentalną. Ten zapis żywności został następnie wykorzystany do powtórzenia tego samego 24-godzinnego spożycia przed dietą dla następnej próby eksperymentalnej.

ziemniaki
Marina Elantseva / 123RF

Celem intensywnej 90-minutowej przejażdżki było wyczerpanie zapasów glikogenu w mięśniach. Po okresie odpoczynku i przekąskach każda badana osoba przejechała 20-kilometrową jazdę na czas, wykonując ją tak szybko, jak to możliwe. Naukowcy pobrali biopsje mięśni od każdego uczestnika na początku i na końcu okresu regeneracji, aby zmierzyć poziomy glikogenu. Pobierali również próbki krwi przed każdą przekąską i po niej oraz tuż przed próbą czasową.

Wyniki:

Naukowcy nie stwierdzili istotnych różnic między tymi dwiema grupami. Przekąski na bazie ziemniaków uzupełniały glikogen w mięśniach równie skutecznie, jak suplementy sportowe. Nie było również znaczącej różnicy w wynikach próby czasowej. Ponadto obie diety były tak samo skuteczne w uzupełnianiu glikogenu u kobiet, jak i u mężczyzn.

Badanie wykazało jedną wyraźną zaletę przekąsek na bazie ziemniaków w porównaniu z suplementami sportowymi – w kwestionariuszu wolontariusze ocenili je jako smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. Autorzy wskazują na dowody sugerujące, że wielu sportowców, a zwłaszcza kobiet, na ogół spożywa mniej niż zalecane ilości węglowodanów. Inną możliwą zaletą przekąsek na bazie ziemniaków jest to, że mogą mieć niższy indeks glikemiczny niż suplementy sportowe.

Zobacz również
ciąża zapotrzebowanie kaloryczne

W tym badaniu suplementy sportowe wywołały znacznie większy wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi pół godziny po drugiej przekąsce. Naukowcy twierdzą, że może tak być, ponieważ żywność na bazie ziemniaków miała wyższą zawartość błonnika. Ponadto wyższy odsetek spożytych kilokalorii w grupie, która spożywała suplementy, pochodził z napojów.

Ograniczenia badania:

Badanie ma pewne ograniczenia i wymaga dalszej kontynuacji. Warto byłoby sprawdzić czy inne stosunkowo tanie, bogate w skrobię pokarmy, takie jak pieczywo, makaron, ryż i produkty owsiane, mogą być tak samo skuteczne jak ziemniaki przy uzupełnianiu glikogenu w mięśniach po wysiłku.

Źródło: Shannon Flynn, Alejandro Rosales, Walter Hailes & Brent Ruby. Males and females exhibit similar muscle glycogen recovery with varied recovery food sources. European Journal of Applied Physiology,  120, 1131–1142 (2020).