Alkohol a trening
Alkohol spożywczy – etanol – znajduje siÄ™ głównie w napojach wyskokowych. Jeden gram etanolu dostarcza okoÅ‚o 7 kcal. Wiele drinków zawiera także dodatek wÄ™glowodanów, co jeszcze bardziej podwyższa ich kaloryczność. Te zbÄ™dne kalorie mogÄ… przyczyniać siÄ™ do odkÅ‚adania tkanki tÅ‚uszczowej (przy ich nadmiarze).
Co się dzieje z organizmem po spożyciu alkoholu?
Główny proces metabolizmu zachodzi w wÄ…trobie – przeksztaÅ‚ca siÄ™ on w octan – który zostaje spalony w cyklu Krebsa. Ludzki organizm nie ma możliwoÅ›ci magazynowania alkoholu, ponieważ jakby nie patrzÄ…c jest on truciznÄ…, której organizm próbuje jak najszybciej siÄ™ pozbyć.
JeÅ›li w ciÄ…gu godziny do organizmu zostanie dostarczona zbyt duża ilość alkoholu – alkoholem zajmuje siÄ™ także ukÅ‚ad enzymatyczny znajdujÄ…cy siÄ™ w wÄ…trobie. To wszystko, by zmniejszyć jego toksyczne oddziaÅ‚ywanie na organizm. Im wiÄ™cej alkoholu czÅ‚owiek pije systematycznie – tym wiÄ™cej enzymów mikrosomalnych wytwarza wÄ…troba, co powoduje, że z czasem trzeba dostarczać wiÄ™ksze dawki alkoholu, by doÅ›wiadczyć takich samych efektów fizjologicznych.
Taki efekt uzależnienia widać również przy innych używkach – gdzie stale trzeba powiÄ™kszać dawki by ,,zadowolić” organizm.
Wpływ alkoholu na organizm
Alkohol działa bardziej jako środek uspokajający niż pobudzający, ponieważ osłabia ona nasze zdolności psychomotoryczne – ale jak wiadomo u niektórych może także powodować niekontrolowane agresję.
Alkohol a trening
Alkohol w odniesieniu do treningu nie ma wielu pozytywnych skutków – a wręcz przeciwnie – wypity przed treningiem, może dawać złudne uczucie rozluźnienia, ale de facto za jego przyczyną:
- zmniejszy się siła, szybkość, wytrzymałość
- ilość wydalanej wody zwiększy się – co w efekcie może doprowadzić do odwodnienia ( w trakcie
wysiłku długiego i o dużej intensywności)
- pogarsza nasz refleks, koncentracjÄ™
- zwiększa ryzyko hipoglikemii
Alkohol w dni nietreningowe
Jak wiadomo – wszystko jest dla ludzi – kluczem do ,sukcesu’ jak przy wiÄ™kszoÅ›ci kwestii jest umiar.
Badania wykazują, że picie alkoholu w dni nietreningowe nie przynosi żadnych skutków ubocznych, ale w odpowiedniej ilości ! Departament zdrowia zaleca do 3-4 jednostek dziennie dla mężczyzn i do 2-3 jednostek dla kobiet. Jednostka standardowa odpowiada lampce wina czy 25 ml mocniejszego alkoholu.
Badania wykazały także, że alkohol pity z umiarem zmniejsza ryzyko chorób serca. Alkohol transportuje bowiem z powrotem cholesterol do wątroby, która go metabolizuje, co zmniejsza ryzyko przylegania drobinek cholesterolu do ścianek tętnic. Zmniejsza on także lepkość płytek krwi, co znacznie obniża ryzyko zakrzepicy.
Naukowcy szczególnie polecają picie czerwonego wina, które zawiera flawonoidy, działające antyoksydacyjnie.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka Sportowa » Alkohol a trening
Dietetyk, trener personalny, wykładowca na kursach dietetyki