5/5 (1)

Nowe badania sugerują, że skład pokarmu kobiecego u matek o normalnej masie ciała różni się od pokarmu matek z nadwagą, a różnice drobnocząsteczkowych składników w mleku matki są możliwymi czynnikami ryzyka otyłości u dzieci. Nowe badania zostały opublikowane online w „The American Journal of Clinical Nutrition”.

Wiadomo, że otyłość u matki jest jednym z najsilniejszych predyktorów występowania nadmiernej u dzieci w przyszłości. „Otyłość u dzieci zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i wielu innych schorzeń. Naszym celem jest zidentyfikowanie najwcześniejszych czynników ryzyka, które prorokują otyłość u dziecka”, mówi autorka badań dr Elvira Isganaitis.

Badanie

We współpracy z badaczami z University of Oklahoma Health Sciences Center i University of Minnesota (USA) naukowcy przeanalizowali zawartość mleka matki i skład ciała niemowlęcia w wieku jednego miesiąca oraz sześciu miesięcy w 35 parach matka-niemowlę. Stan odżywienia matki klasyfikowano według wskaźnika masy ciała przed ciążą (ang. Body Mass Index, BMI) poniżej 25 kg/m2 (w normie) lub powyżej 25 kg/m2(nadwaga / otyłość).

 „Nasze badania sięgają głębiej w skład mleka matki, poza węglowodanami prostymi, białkami i tłuszczami” – komentują autorzy.

Dr Isganaitis i współpracownicy przeanalizowali stężenie 275 indywidualnych drobnocząsteczkowych składników w mleku matki. Celem było zidentyfikowanie cech molekularnych mleka matki zgodnie ze wskaźnikiem masy ciała matki (masa ciała w normie w porównaniu z nadwagą/otyłością), a następnie określenie, czy jakiekolwiek różnice wskazywały na nadwagę w pierwszych miesiącach życia niemowlęcia.

Wyniki

Podczas analizy u dzieci w wieku jednego miesiąca znaleziono 10 metabolitów, które różnicowały matki z nadwagą/otyłe od matek z masą ciała w normie. 4 z nich zidentyfikowano jako pochodne nukleotydów, a 3 jako oligomery węglowodanowe zwane oligosacharydami, które mogą wpływać na skład mikroflory jelitowej. Podczas analizy u sześciomiesięcznych niemowląt wykazano, że ​​20 metabolitów różni się u kobiet z nadmierną masą ciała i z masą ciała w normie. Ponadto adenina mleczna u otyłych matek wiązała się z większym przyrostem masy ciała u niemowląt.

Wnioski

Chociaż stwierdzono jedynie niewielkie różnice w składzie mleka między matkami z masą ciała w normie i nadmierną masą ciała (10 w 1. miesiącu życia dziecka i 20 w 6. miesiącu życia dziecka, z 275), jest to pierwsze szczegółowe badanie, w którym występuje wgląd w to, których substancji było więcej w pokarmie matki z nadwagą/otyłością. „Nasze odkrycia sugerują, że specyficzna mieszanka czynników – pochodnych nukleotydów i węglowodanów – może być celami terapeutycznymi do poprawy profilu mleka matki i ewentualnej prewencji występowania otyłości w przyszłości u dziecka”.

Podsumowanie

Badania te są krokiem naprzód w zrozumieniu, że wskaźnik masy ciała matki i jej zdrowie mogą wpływać na pokarm kobiecy, a tym samym na zdrowie dziecka. Dr Fields, który rozpoczął projekt badań klinicznych w University of Oklahoma Health Sciences Center, wyjaśnia, że ​​dzięki identyfikacji i profilowaniu składników różniących się między matkami z masą ciała w normie i z nadwagą możliwa jest dalsza praca nad schematem interwencji – diety, farmakoterapii lub aktywności fizycznej  – poprawiłoby to jakość mleka matki z nadwagą i otyłością.

Autorzy zaznaczają, że karmienie piersią powinno być promowane na większą skalę z racji z wszystkich korzyści płynących ze stosowania tej metody żywienia niemowlęcia zarówno dla matki jak i dziecka.

Źródło: Elvira Isganaitis, Sarah Venditti, Tucker J Matthews, Carles Lerin, Ellen W Demerath, David A Fields. Maternal obesity and the human milk metabolome: associations with infant body composition and postnatal weight gain. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019;

Proszę oceń

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.