5/5 (1)

Istnieje coraz więcej dowodów na to jaki wpływ na zdrowie dzieci ma dieta rodziców.  Naukowcy z University of Colorado Anschutz Medical Campus w Aurora (USA) odkryli, że związek występujący w kiwi, selerze i papai – zwany chinonem pirolochinoliny (PQQ) – zapobiegał rozwojowi niealkoholowej choroby stłuszczenia wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) u myszy, których matki karmiono dietą wysokotłuszczową. Takie wnioski opublikowano w “Hepatology Communications”.

NAFLD – niealkoholowe stłuszczenie wątroby

NAFLD definiuje się jako nagromadzenie tłuszczu w wątrobie, które nie jest spowodowane spożywaniem alkoholu. Szacuje się, że NAFLD dotyka od 30 do 40% dorosłych w Stanach Zjednoczonych, co czyni ją jedną z najczęstszych przyczyn chorób wątroby w tym kraju. Otyłość, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie i wysoki poziom trójglicerydów są kluczowymi czynnikami wpływającymi na NAFLD, a wyżej opisany stan chorobowy często powstaje w wyniku stosowania diety wysokotłuszczowej.

W ostatnich latach przytłaczająca liczba badań wykazała, że ​​dieta matczyna może mieć wpływ na rozwój potomstwa. Na przykład w zeszłym roku opublikowano badanie sugerujące, że kobiety w ciąży, które stosują dietę wysokotłuszczową, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi ich dzieci – a nawet wnuków. Coraz więcej dowodów sugeruje, że otyłość u matki powoduje powstawanie stanu zapalnego w macicy. Prowadzi to do długotrwałych zaburzeń poporodowych wrodzonego układu odpornościowego i flory bakteryjnej jelit, co może zwiększać ryzyko rozwoju choroby stłuszczeniowej wątroby. W poprzednim badaniu myszy naukowcy odkryli, że suplementacja PQQ u otyłych, ciężarnych myszy zapobiegała łagodnemu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie potomstwa.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Jak odchudzić dziecko z nadwagą?

PQQ

PQQ to związek występujący w kiwi, zielonej papryki, selerze, pietruszce i papai  oraz w mleku ludzkim. PQQ jest przeciwutleniaczem. Oznacza to, że może pomóc chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Kontynuując poprzednia badania, naukowcy zamierzali sprawdzić czy suplementacja PQQ przez matki może pomóc w zapobieganiu rozwojowi NAFLD u potomstwa. Badacze karmili ciężarne myszy dietą wysokotłuszczową w stylu zachodnim i monitorowali zdrowie ich potomstwa. Zespół odkrył, że masa potomstwa była o około 56% wyższa niż potomstwa urodzonego przez myszy karmione dietą kontrolną. Myszy urodzone przez matki karmione dietą wysokotłuszczową również wykazywały zmiany w florze bakteryjnej jelit, które były związane z rozwojem niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby (NASH) – formy NAFLD, w której gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie towarzyszy stan zapalny .

Jednakże, gdy ciężarne myszy otrzymywały PQQ wraz z wysokotłuszczową dietą, naukowcy zauważyli m.in. mniejszy przyrost masy ciała niż u potomstwa urodzonego przez myszy, które nie otrzymały PQQ. Te wyniki sugerują, że stosowanie PPQ może by realną i potencjalnie bezpieczną metodą prewencji NAFLD.  Potrzebne są jednak dalsze badania.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320755.php

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No