5/5 (2)

Rok 2017 już prawie za nami. Coraz śmielej patrzymy na to, co może nam przynieść nowy rok 2018. Dietetyka i żywienie ewoluują w zawrotnym tempie – stąd każdy widzi to trochę inaczej. Polskie i zagraniczne portale zalewane są mniej lub bardziej zaskakującymi zgadywankami.

Pomyśleliśmy, że warto by było je podsumować dla Was… ale – porównaliśmy trendy przewidywane w roku 2016 i w roku 2017, i… doszliśmy do wniosku, że to nie ma sensu. Poprzednie “hity” takie jak zupy, eliminacja cukru, rośliny strączkowe, żywność funkcjonalna, bezmięsna, zniknięcie cudownych diet – mówiąc najprościej – nie przeszły do masowej świadomości i swoje odbicie miały jedynie w świecie mediów cyfrowych, czasami kampanii reklamowych.

Zwrócilibyśmy jednak Waszą uwagę na coś innego – realne trendy oparte na twardych danych – zainteresowaniu konkretnymi tematami w wyszukiwarce google w ostatnich miesiącach i latach. Zapraszamy:

Nadeszła era mądrego odżywiania

Pierwsze oznaki tego trendu, który rozwija się od lat widać wszędzie gdzie spojrzymy. Miejsce cudownych diet tego i tamtego zagranicznego doktora na półkach księgarni przejmują kulinarne, zdrowe przepisy w stylu fit. Z naszych rozmów z Wami wiemy, że coraz więcej osób do dietetyków zgłasza się z pytaniem “jak jeść zdrowo” – nie zaś “jak szybko schudnąć?”. Chociaż chętnych na szybkie efekty nigdy nie brakuje, to twarde dane mówią o tym, że coraz więcej osób poznało sekret zdrowej sylwetki i zdrowego organizmu, które wynikają z rozsądnego i mądrego jedzenia – nie zaś z głodówki.

To zaś oznacza dla dietetyków przejście z roli ostatniej deski ratunku dla osób z nadwagą i otyłością do coacha i żywieniowego nauczyciela.

Dietetyk kliniczny w cenie

W ostatnim czasie coraz bardziej poszukiwani są w naszym kraju dietetycy kliniczni. Wynika to ze wspomnianego pędu do zdrowego odżywiania, z drugiej zaś coraz większa jest świadomość społeczeństwa na temat związku żywienia i chorób o których mówi się teraz coraz więcej – jak choroba Hashimoto, insulinooporność, zespół jelita drażliwego. Żeby wspomnieć tylko te niektóre.

Koniec “cudu” oleju kokosowego

Drobna zmiana w zaleceniach na stronie internetowej AHA w połowie czerwca 2017 wzbudziła olbrzymie kontrowersje wśród dietetyków (pisaliśmy o tym tutaj).

Zdecydowanie mniej już mamy głosów bezgranicznego poparcia dla tego nigdysiejszego superfood. To zaś powoduje, że olej kokosowy po chwilach olbrzymiej popularności w poprzednich latach – traci na popularności. Analogiczne zmiany widać w Polsce:

Probiotyki, prebiotyki i mikroflora jelitowa zyskają na znaczeniu

Ten trend wskazywano już w poprzednich latach i jako jeden z niewielu się spełnił i zainteresowanie zdrowiem mikroflory jelitowej jest wciąż wznoszące. To bardzo dobry znak, pokazujący, że świadomość w tym względzie w społeczeństwie rośnie. Efektem tego jest zainteresowanie nie tylko suplementami, probiotykami, ale także na renesansem kiszenia (trend wznoszący już od 2016 roku).

Schyłek diety bezglutenowej (bez podstaw medycznych)

Hype dotyczący diety bezglutenowej przypadał na lata 2014-2015. Wtedy też obok osób lansujących dietę bezglutenową jako remedium na wszystko pojawiły się głosy rozsądku apelujące o umiar. Z biegiem czasu pojawiła się świadomość tego czym jest celiakia i nietolerancja glutenu.

Witamy nowe superfoods!

Chociaż wielu ekspertów patrzy na nie z przymrużeniem oka – to media społecznościowe je kochają. Superfoods lub polska superżywność. Z naszych obserwacji wynika, że możemy się spodziewać kilku nowych – starych produktów. Kandydatem numer jeden, który w ostatnich tygodniach szturmem zdobywa dietetyczny rynek jest moringa idealnie wpasowująca się w trend popularnych od kilku lat smoothies. Dowiecie się więcej na temat moringi tutaj.

Jakie są Wasze typy?

Możliwe, że macie już swoje typy na temat zdrowotnych trendów w 2018 roku. Podzielcie się z resztą społeczności w komentarzu pod artykułem! Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...