(Te prawdziwe) Dietetyczne Trendy w 2018 roku

dietetyczne trendy 2018

Rok 2017 już prawie za nami. Coraz śmielej patrzymy na to, co może nam przynieść nowy rok 2018. Dietetyka i żywienie ewoluują w zawrotnym tempie – stąd każdy widzi to trochę inaczej. Polskie i zagraniczne portale zalewane są mniej lub bardziej zaskakującymi zgadywankami.

Pomyśleliśmy, że warto by było je podsumować dla Was… ale – porównaliśmy trendy przewidywane w roku 2016 i w roku 2017, i… doszliśmy do wniosku, że to nie ma sensu. Poprzednie „hity” takie jak zupy, eliminacja cukru, rośliny strączkowe, żywność funkcjonalna, bezmięsna, zniknięcie cudownych diet – mówiąc najprościej – nie przeszły do masowej świadomości i swoje odbicie miały jedynie w świecie mediów cyfrowych, czasami kampanii reklamowych.

Zwrócilibyśmy jednak Waszą uwagę na coś innego – realne trendy oparte na twardych danych – zainteresowaniu konkretnymi tematami w wyszukiwarce google w ostatnich miesiącach i latach. Zapraszamy:

Nadeszła era mądrego odżywiania

Pierwsze oznaki tego trendu, który rozwija się od lat widać wszędzie gdzie spojrzymy. Miejsce cudownych diet tego i tamtego zagranicznego doktora na półkach księgarni przejmują kulinarne, zdrowe przepisy w stylu fit. Z naszych rozmów z Wami wiemy, że coraz więcej osób do dietetyków zgłasza się z pytaniem „jak jeść zdrowo” – nie zaś „jak szybko schudnąć?”. Chociaż chętnych na szybkie efekty nigdy nie brakuje, to twarde dane mówią o tym, że coraz więcej osób poznało sekret zdrowej sylwetki i zdrowego organizmu, które wynikają z rozsądnego i mądrego jedzenia – nie zaś z głodówki.

To zaś oznacza dla dietetyków przejście z roli ostatniej deski ratunku dla osób z nadwagą i otyłością do coacha i żywieniowego nauczyciela.

Dietetyk kliniczny w cenie

W ostatnim czasie coraz bardziej poszukiwani są w naszym kraju dietetycy kliniczni. Wynika to ze wspomnianego pędu do zdrowego odżywiania, z drugiej zaś coraz większa jest świadomość społeczeństwa na temat związku żywienia i chorób o których mówi się teraz coraz więcej – jak choroba Hashimoto, insulinooporność, zespół jelita drażliwego. Żeby wspomnieć tylko te niektóre.

Koniec „cudu” oleju kokosowego

Drobna zmiana w zaleceniach na stronie internetowej AHA w połowie czerwca 2017 wzbudziła olbrzymie kontrowersje wśród dietetyków (pisaliśmy o tym tutaj).

Zdecydowanie mniej już mamy głosów bezgranicznego poparcia dla tego nigdysiejszego superfood. To zaś powoduje, że olej kokosowy po chwilach olbrzymiej popularności w poprzednich latach – traci na popularności. Analogiczne zmiany widać w Polsce:

Probiotyki, prebiotyki i mikroflora jelitowa zyskają na znaczeniu

Ten trend wskazywano już w poprzednich latach i jako jeden z niewielu się spełnił i zainteresowanie zdrowiem mikroflory jelitowej jest wciąż wznoszące. To bardzo dobry znak, pokazujący, że świadomość w tym względzie w społeczeństwie rośnie. Efektem tego jest zainteresowanie nie tylko suplementami, probiotykami, ale także na renesansem kiszenia (trend wznoszący już od 2016 roku).

Zobacz również
l-tyrozyna

Schyłek diety bezglutenowej (bez podstaw medycznych)

Hype dotyczący diety bezglutenowej przypadał na lata 2014-2015. Wtedy też obok osób lansujących dietę bezglutenową jako remedium na wszystko pojawiły się głosy rozsądku apelujące o umiar. Z biegiem czasu pojawiła się świadomość tego czym jest celiakia i nietolerancja glutenu.

Witamy nowe superfoods!

Chociaż wielu ekspertów patrzy na nie z przymrużeniem oka – to media społecznościowe je kochają. Superfoods lub polska superżywność. Z naszych obserwacji wynika, że możemy się spodziewać kilku nowych – starych produktów. Kandydatem numer jeden, który w ostatnich tygodniach szturmem zdobywa dietetyczny rynek jest moringa idealnie wpasowująca się w trend popularnych od kilku lat smoothies. Dowiecie się więcej na temat moringi tutaj.

Jakie są Wasze typy?

Możliwe, że macie już swoje typy na temat zdrowotnych trendów w 2018 roku. Podzielcie się z resztą społeczności w komentarzu pod artykułem! Jesteśmy ciekawi Waszych opinii!