Teraz czytasz
Spożycie kwasów tłuszczowych n-6, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca – zależności

Spożycie kwasów tłuszczowych n-6, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca – zależności

Małgorzata Wilkowska
nadciśnienie

Nadciśnienie tętnicze to istotny problemem zdrowia publicznego, który może wikłać się do stanów zagrażających życiu na tle sercowo-naczyniowym, m.in. zawału serca i udaru. Wiele badań próbowało analizować złożoną zależność między czynnikami dietetycznymi a nadciśnieniem tętniczym; żadne nich do te pory nie przedstawiły klarownego wyjaśnienia interakcji między nadciśnieniem tętniczym a spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6.

Istnieje związek między obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi a wyborami dotyczącymi stylu życia, takimi jak m.in. zmniejszenie spożycia sodu, utrata masy ciała, zwiększona aktywność fizyczna. Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i niskie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) są związane z podwyższonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego.

Badanie

W nowym badaniu opublikowanym w „Nutrients”, zespół badawczy z Kanazawa University (Japonia) analizował zależność między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 a nadciśnieniem tętniczym, używając pomiaru ciśnienia krwi oraz wywiadu żywieniowego i odkrył, że na związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 wpływało występowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy. Badano także wzrost, masę ciała, obwód talii oraz hemoglobinę glikowaną (HbA1c) uczestników. Zbierano również informacje na temat stopnia aktywności fizycznej, palenia tytoniu i picia alkoholu. W badaniu analizowano dane na temat 633 Japończyków w wieku 40 lat i starszych. Częstość występowania nadciśnienia tętniczego w grupie wyniosła 55,3%.

Wnioski

Istnieją sprzeczne informacje o związku między konsumpcją kwasów tłuszczowych omega-6 wraz z dietą a ryzykiem nadciśnienia tętniczego” – mówi autor raportu Hiroyuki Nakamura. „Metabolity kwasów tłuszczowych (prostaglandyny i tromboksany) omega-6 mogą obniżać ciśnienie krwi w sposób zależny od poziomu glukozy we krwi, dlatego podejrzewaliśmy, że tolerancja glukozy (która w przypadku pacjentów z cukrzycą jest nieprawidłowa) może wpływać na zależność między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 a ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego”.

U zdrowych osób wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 było istotnie związane ze zmniejszonym ryzykiem występowania nadciśnienia tętniczego, podczas gdy wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 dawało odwrotne skutki  u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy.

Poprzednie metaanalizy pokazały, że ​​wyższe spożycie produktów bogatych w kwas linolowy (główny kwas tłuszczowy w klasie kwasów tłuszczowych omega-6, którego źródłem jest większość olejów roślinnych) było znacząco związane z wyższym ryzykiem zgonu z wszystkich przyczyn u pacjentów z chorobą sercowo-naczyniową.

Podsumowanie

Badanie to wykazało, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 może pozytywnie wpływać na ryzyko nadciśnienia tętniczego (zapobiegać oraz być wykorzystane jako element terapii), ale korzyści te są ograniczone do zdrowych osób, które nie mają upośledzonej tolerancji glukozy.

Zobacz również
dieta omega

Źródło: Haruki Nakamura, Akinori Hara, Hiromasa Tsujiguchi, Thao Thi Thu Nguyen, Yasuhiro Kambayashi, Sakae Miyagi, Yohei Yamada, Keita Suzuki, Yukari Shimizu, Hiroyuki Nakamura. Relationship between Dietary n-6 Fatty Acid Intake and Hypertension: Effect of Glycated Hemoglobin Levels. Nutrients, 2018; 10 (12): 1825

Całość artykułu: http://dx.doi.org/10.3390/nu10121825

Brak ocen

Proszę oceń