Nadciśnienie tętnicze to istotny problemem zdrowia publicznego, który może wikłać się do stanów zagrażających życiu na tle sercowo-naczyniowym, m.in. zawału serca i udaru. Wiele badań próbowało analizować złożoną zależność między czynnikami dietetycznymi a nadciśnieniem tętniczym; żadne nich do te pory nie przedstawiły klarownego wyjaśnienia interakcji między nadciśnieniem tętniczym a spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6.

Istnieje związek między obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi a wyborami dotyczącymi stylu życia, takimi jak m.in. zmniejszenie spożycia sodu, utrata masy ciała, zwiększona aktywność fizyczna. Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i niskie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) są związane z podwyższonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego.

Badanie

W nowym badaniu opublikowanym w „Nutrients”, zespół badawczy z Kanazawa University (Japonia) analizował zależność między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 a nadciśnieniem tętniczym, używając pomiaru ciśnienia krwi oraz wywiadu żywieniowego i odkrył, że na związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 wpływało występowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy. Badano także wzrost, masę ciała, obwód talii oraz hemoglobinę glikowaną (HbA1c) uczestników. Zbierano również informacje na temat stopnia aktywności fizycznej, palenia tytoniu i picia alkoholu. W badaniu analizowano dane na temat 633 Japończyków w wieku 40 lat i starszych. Częstość występowania nadciśnienia tętniczego w grupie wyniosła 55,3%.

Wnioski

Istnieją sprzeczne informacje o związku między konsumpcją kwasów tłuszczowych omega-6 wraz z dietą a ryzykiem nadciśnienia tętniczego” – mówi autor raportu Hiroyuki Nakamura. „Metabolity kwasów tłuszczowych (prostaglandyny i tromboksany) omega-6 mogą obniżać ciśnienie krwi w sposób zależny od poziomu glukozy we krwi, dlatego podejrzewaliśmy, że tolerancja glukozy (która w przypadku pacjentów z cukrzycą jest nieprawidłowa) może wpływać na zależność między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 a ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego”.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Wpływ masy ciała na płodność kobiet w wieku prokreacyjnym

U zdrowych osób wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 było istotnie związane ze zmniejszonym ryzykiem występowania nadciśnienia tętniczego, podczas gdy wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 dawało odwrotne skutki  u osób z nieprawidłową tolerancją glukozy.

Poprzednie metaanalizy pokazały, że ​​wyższe spożycie produktów bogatych w kwas linolowy (główny kwas tłuszczowy w klasie kwasów tłuszczowych omega-6, którego źródłem jest większość olejów roślinnych) było znacząco związane z wyższym ryzykiem zgonu z wszystkich przyczyn u pacjentów z chorobą sercowo-naczyniową.

Podsumowanie

Badanie to wykazało, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 może pozytywnie wpływać na ryzyko nadciśnienia tętniczego (zapobiegać oraz być wykorzystane jako element terapii), ale korzyści te są ograniczone do zdrowych osób, które nie mają upośledzonej tolerancji glukozy.

Źródło: Haruki Nakamura, Akinori Hara, Hiromasa Tsujiguchi, Thao Thi Thu Nguyen, Yasuhiro Kambayashi, Sakae Miyagi, Yohei Yamada, Keita Suzuki, Yukari Shimizu, Hiroyuki Nakamura. Relationship between Dietary n-6 Fatty Acid Intake and Hypertension: Effect of Glycated Hemoglobin Levels. Nutrients, 2018; 10 (12): 1825

Całość artykułu: http://dx.doi.org/10.3390/nu10121825

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.