Sprawozdanie – III Konferencja Insulinooporność – Problem XXI wieku
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/mwilkowska-80x80.jpeg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/20190309_1801421-1600x652.jpg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/20190309_1801421-1024x417.jpg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/20190309_0854181-729x1024.jpg)
Dnia 9 marca 2019 r. w Warszawie odbyła się III Konferencja Insulinooporność – Problem XXI wieku. Całość wydarzenia podzielona została na dwa dni – pierwszego odbywały się wykłady, drugiego zaś zajęcia warsztatowe. Wydarzenie patronatem objęło Ministerstwo Zdrowia oraz Instytut Matki i Dziecka. Za udział w dwóch dniach konferencji możliwe było uzyskanie 14 punktów edukacyjnych dla lekarzy i lekarzy dentystów.
Insulinooporność
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkankowej na działanie insuliny, pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia glukozy we krwi. Choroby towarzyszące insulinoporności to m.in. schorzenia układu sercowo-naczyniowego, udar mózgu, stłuszczenie wątroby, PCOS.
Jako najpoważniejszy skutek nieleczenia insulinooporności podaje się cukrzycę typu 2. Do czynników zwiększających ryzyko występowania schorzenia zalicza się: czynniki środowiskowe (brak lub niska aktywność fizyczna), stres psychospołeczny, sposób odżywienia charakteryzujący się wysokim bilansem energetycznym oraz starzenie się organizmu. Coraz większą uwagę zwraca się na istotę profilaktyki tej choroby.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/20190309_0851101-1024x834.jpg)
Przebieg konferencji
Wydarzenie rozpoczęło wystąpienie Dominiki Musiałowskiej, prezesa i twórcy Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie. Pani Prezes przypomniała, że istotną fundacji jest łączenie dwóch światów – specjalistów i pacjentów. Ważne jest również wsparcie chorego, a także podniesienie świadomości społeczeństwa na temat schorzenia.
W temat insulinooporności swoim wykładem wprowadził dr n. med. Maciej Jędrzejowski, mówiąc o patofizjologii i znaczeniu klinicznym schorzenia. Wystąpienie podzielone było na dwie części – w pierwszej zadano pytanie „dlaczego insulinooporność powoduje tak duże spektrum zaburzeń”, natomiast w drugiej – „jaka jest przyczyna insulinooporności?”. Najważniejsze wnioski z wystąpienia to:
- Insulinooporność pojawia się na długi czas przed cukrzycą typu 2.
- Większość symptomów i skutków insulinooporności jest efektem hiperinsulenizmu.
- Najważniejsze znaczenie ma wczesna interwencja.
- Obecne postępowanie polega na zastosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym, stosowaniu metforminy i redukcji masy ciała.
Dalszą część wykładów podzielono na 3 moduły: dzieci, dorośli, seniorzy. Każdy z modułów zakończony był panelem dyskusyjnym, w którym brali udział prelegenci z danej części wykładowej.
Moduł I – dzieci
W I module jako pierwsza głos zabrała dr n. med. Alicja Karney. W swojej prelekcji odniosła się do przyczyn, występowania i diagnostyki insulinooporności u dzieci. Wystąpienie rozpoczęło przedstawienie epidemiologii otyłości wśród dzieci. Na podstawie badania HBSC z 2014 r. stwierdzono, że w Polsce każdego rok będzie przybywać 400 000 dzieci z nadwagą, a 80 000 z otyłością. W temacie insulinooporności m.in. przedstawiono złoty standard w diagnostyce schorzenia, jednak zaznaczono, że dla dzieci aktualnie brak jest norm insulinooporności. Pani dr n. med. Alicja Karney podkreśliła istotę właściwej profilaktyki, która może skutecznie chronić przed rozwojem schorzenia i jego powikłaniami.
Kolejnym prelegentem była mgr inż. Małgorzata Jackowska, specjalista w zakresie dietetyki dla dzieci i mam. Pani Małgorzata Jackowska w swoim wystąpieniu odpowiadała na pytanie „Czy można zapobiegać chorobom dietozależnym, w tym insulinooporności, już od pierwszych dni życia?”. Zwrócono uwagę na czynniki ryzyka schorzeń zależnych od sposobu żywienia. Przytoczono pojęcie „programowania metabolicznego dziecka”. Prześledzono najważniejsze zasady co do tematu odżywienia się w poszczególnych etapach ciąży, karmienia piersią oraz rozszerzania diety dziecka. Ponownie podkreślono rolę profilaktyki rozwoju schorzeń związanych z dietę od najwcześniejszych lat życia.
Następnie mgr Małgorzata Talaga-Duma, psychodietetyk, odniosła się do tematu kształtowania preferencji żywieniowych u małych dzieci w poszczególnych etapach życia, a także podkreśliła rolę rodziców, placówki oraz opiekunów w tej kwestii. Pani Malgorzata Talaga-Duma przestawiła m.in. etapy w rozwoju preferencji żywieniowych, a także temat neofobii.
Moduł II – dorośli
W module „dorośli” jako pierwszy wystąpił prof. dr hab. Paweł Bogdański z prelekcją pt. „Kardioprotekcyjne właściwości preparatów probiotycznych – czy mamy na to dowody?”. Prelegent w swoim wystąpieniu przestawił wnioski z badań na temat związku między mikroflorą jelitową a chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także wpływ suplementacji probiotykami na zdrowie serca.
Następnie dr n.farm. Magdalena Obrzut jako specjalista w zakresie farmacji, odniosła się do tematu metforminy i jej roli w redukcji masy ciała, a także terapii insulinooporności. Pani dr n.farm. Magdalena Obrzut przestawiła, że stosowanie metforminy wspomaga redukcję masy ciała w kilku mechanizmach. Jednak po raz kolejny tego dnia podkreślono przede wszystkim jak ważna jest właściwa dieta i podejmowanie regularnego wysiłku fizycznego.
O skuteczniej komunikacji z pacjentem w gabinecie specjalisty mówił mgr Paweł Musiałowski. Warsztat był przeprowadzony w bardzo ciekawej formie.
Moduł III – seniorzy
W module „seniorzy” swoją prelekcję przedstawił prof. dr hab. n med. Artur Mamcarz. Wystąpienie dotyczyło związku między insulinoopornością a ryzkiem sercowo-naczyniowym. Według danych 2 z 3 chorych na cukrzycę umiera z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego ten temat jest aż tak istotny.
Temat roli insulinooporności w patogenezie i leczeniu raka piersi poruszyła dietetyk mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak. Wśród kobiet nowotwór piersi jest najczęstszym występującym nowotworem. Prelegentka w czasie wystąpienia zadała pytania: „co łączy insulinooporność i raka piersi?” oraz „czy insulinooporność ma znaczenie w terapii onkologicznej?”. Podkreślono także ogromną rolę dietetyków w zakresie edukacji żywieniowej wśród pacjentek z nowotworem.
Ciekawy wykład na temat wpływu zaburzeń snu na rozwój insulinooporności przedstawiła mgr Magdalena Komsta. Wymieniono m.in. czynniki ryzyka schorzenia związane z trybem życia, które wpływają na deprywację snu. Zwrócono również uwagę na to jak dietetyk powinien wykorzystać tę wiedzę w praktyce – np. poprzez dodanie do wywiadu żywieniowego pytań na temat snu oraz właściwego edukowanie pacjenta w tej kwestii.
W części zamykającej wykłady uczestnicy mieli okazję wysłuchać prof. dr hab. Marek Strączkowski, który ponownie odniósł się do patogenezy i diagnostyki schorzenia na przykładzie własnych badań.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/03/20190309_1801441-1024x424.jpg)
Warsztaty
Na dzień warsztatowy zaplanowano następujące tematy:
– Insulinooporność w endokrynopatiach – prowadzony przez dietetyka mgr Małgorzatę Słomę.
– Wykorzystanie medycyny stylu życia w profilaktyce chorób metabolicznych – prowadzony przez dr n.med. Daniela Śliża.
– Żywienie osób aktywnych a insulinooporność – prowadzony przez mgr Łukasza Jaśkiewicza oraz mgr Bartłomieja Pomorskiego.
– Insulinooporność i otyłość u dzieci i młodzieży – wyzwanie terapeutyczne – prowadzony przez mgr Anetę Stanek-Gonerę.
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Konferencje dietetyczne » Sprawozdanie – III Konferencja Insulinooporność – Problem XXI wieku
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/mwilkowska-172x172.jpeg)
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl