Teraz czytasz
Sprawozdanie: Psychika a Dietetyka 2019

Sprawozdanie: Psychika a Dietetyka 2019

psychika a dietetyka

Tradycji stało się zadość. Za nami III Ogólnopolska Konferencja” Psychika a Dietetyka”, która odbyła się 23-24 marca 2019r. w Auli Głównej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Organizatorem było Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przy współpracy z eletive sp. z o.o. Jednym z patronów medialnych był także  nasz portal Dietetycy.org.pl.

Psychika a dietetyka 2019

Konferencja została podzielona na dzień wykładowy oraz niedzielny dzień warsztatowy.

Jak co roku wydarzenie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Aula została wypełniona po brzegi słuchaczami.

psychika a dietetyka 2019
© Dietetycy.org.pl

Przedstawiamy krótkie podsumowanie:

Wszystkich zgromadzonych powitał Profesor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi Jan Chojnacki.

Pierwszy wykład był na temat wpływu otyłości i alkoholu na gospodarkę hormonalną i proces neurogenezy, który wygłosiła dr hab. prof. nadzw.  Joanna Śliwowska. Wnioski jakie płynęły z przemówienia były takie, że oprócz zaburzeń metabolicznych w stanach cukrzycy i otyłości występują problemy z funkcjami rozrodczymi. Nie istnieje bezpieczna dawka i czas na spożywanie alkoholu w ciąży. Stres, alkohol i nieprawidłowa dieta mogą zaburzać procesy neurogenezy w hipokampie u zwierząt, oraz że głodówki i aktywność fizyczna pobudzają procesy neurogenezy w hipokampie.

Kolejne przemówienie wygłosiła dr hab. prof. nadzw. Grażyna Niewiadomska z tematem: zapobieganie zmianom neurozwyrodnieniowym – znaczenie modyfikacji czynników ryzyka i składników diety. Dowiedzieliśmy się o mikroskopowych zmianach strukturalnych w mózgu powiązanych z procesem starzenia się, jakie są najczęstsze choroby neurozwyrodnieniowe, objawy i czynniki ryzyka w Chorobie Alzheimera oraz jak trening chroni neurony przed wymieraniem.

Profesor wskazała, że dieta powinna być poważnie traktowana jako działanie prewencyjne w chorobach otępiennych. Na szczególną uwagę zasługuje dieta śródziemnomorska. Przestrzeganie jej wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera i funkcji poznawczych podczas starzenia się. Wspomniano również o diecie ketogennej, lecz konieczne są dalsze badania długoterminowe, jak oddziałuje ona na choroby neurodegeneracyjne.

Ciekawy wykład wygłosił doświadczony wykładowca, konsultant i trener komunikacji interpersonalnej p. Zbigniew Kowalski na temat pułapek motywacyjnych i zmian nawyków –  dowiedzieliśmy się , jak o tym rozmawiać z Pacjentem.

Sesja prac własnych

Następnie był czas na sesje prac własnych. Aż dziewięciu wykładowców przedstawiło swoje prace. Mogliśmy dowiedzieć się min. o diecie na dobry nastrój, przedstawiona została praca o zaburzeniach odżywiania w grupie studentów kierunków związanych z żywieniem. Ciekawy wykład przedstawiła mgr Małgorzata Jackowska o sposobie rozszerzania diety małego dziecka i jak to wpływa na nawyki żywieniowe w późniejszym życiu oraz o samoregulacji apetytu dziecka. Zdecydowanie postawy wobec posiłków i sposób karmienia stosowany przez rodziców mają wpływ na nastawienie dziecka do posiłków i wybór produktów.

W jednej z prac własnych dowiedzieliśmy się również co ma wspólnego witamina D z chorobą Parkinsona.

Część dalsza

Kolejny wykład był poświęcony osi mózgowo- jelitowej jako punktu uchwytu dla diagnozy i terapii zaburzeń psychicznych wywołanych przewlekłym stresem. W ciekawy sposób przedstawiła go dr Karolina Skonieczna-Żydecka, która min. przekazała jak probiotyki niwelują wegetatywne objawy stresu.

Dr n. med. Angelika Kargulewicz wygłosiła temat: Przekaźnictwo hormonalne osi mózg- jelita- wpływ czynników żywieniowych. Dowiedzieliśmy się o neurohormonalnej regulacji łaknienia, substancjach oreksygenicznych oraz anoreksygenicznych.

Konferencję zakończył wykład prof. dr hab.n.med. Ewy Brzezińskiej- Błaszczyk.

Zobacz również
prolaktyna

psychika a dietetyka 2019
© Dietetycy.org.pl

Wykład był na temat wpływu mikrobioty jelitowej na zdrowie psychiczne osób starszych. Ważną informacją było to, że zdefiniowano tylko 20% drobnoustrojów zamieszkujących jelita, a łączna masa drobnoustrojów tworzących mikrobiotę w jelicie wynosi do 2 kg. Enterotyp mikrobioty jelitowej zależy przede wszystkim od rodzaju stosowanej diety. Dowiedzieliśmy się, że u osób starszych jest całkowicie zmieniony profil mikrobioty, a czynniki wpływające na jej zmianę to np. zmniejszona aktywność fizyczna i motoryka jelit, zmieniona dieta, częste infekcje i przyjmowanie większej ilości leków.

Sesja warsztatowa

W niedzielę odbyła się sesja warsztatowa. Chętni mogli się zapisać na wybrane warsztaty:

  1. Czym żywisz swój umysł? – potęga myśli w realizacji celów dietetycznych
  2. Dlaczego tak trudno przestrzegać zaleceń dietetycznych i co z tym zrobić?
  3. Myślę, mówię, jem – rola narracji i metafory w procesie zmiany nawyków żywieniowych
  4. Zaburzenia jedzenia wśród osób aktywnych fizycznie
  5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania
  6. Narzędzia diet coachingowe w praktyce dietetyka
  7. Trwała zmiana jako efekt wielu niekłopotliwych kroków – podejście psychodietetyka
  8. Dialog Motywujący – skuteczne narzędzie w rozmowie z niezmotywowanym pacjentem
  9. Wykorzystanie wiedzy psychologicznej na etapie formułowania zaleceń żywieniowych przez dietetyka
  10. “Już pani Cię odchudzi”, czyli jak pracować z rodzinami dzieci z zaburzeniami jedzenia

A także…

Zainteresowane osoby mogły uzyskać dodatkowe informacje o produktach danych firm i sponsorów na ich stoiskach.

Swoje stanowiska mieli min. Sanprobi, Food Forum, Kcalmar oraz magazyn Hipoalergiczni. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej tego kwartalnika (hipoalergiczni.pl) Ciekawe, rzetelne informacje i artykuły :)

Do zobaczenia za rok!

A my… widzimy się za rok już na IV Ogólnopolskiej Konferencji PAD.

5/5 (2)

Proszę oceń

Scroll To Top