Suplementy od A do Z – Magdalena Łyszczek [Recenzja]

Avatar photo
suplementy od a do z

Polska jest w czołówce państw, w których konsumpcja suplementów diety jest największa. Co roku na rynek wypuszczane są nowe specyfiki, których producenci konkurują wymyślnością haseł reklamowych. Kolorowe, ozdobne opakowania przyciągają wzrok, a instagramowe modelki zachwalają skuteczność działania proszków, tabletek, kapsułek i wcierek. Raporty NIK i GIS wskazują co prawda, że jakość suplementów jest daleka od doskonałości, jednak giną one w szumie informacyjnym generowanym przez celebrytów i samozwańczych znawców dietetyki.

Jak poruszać się na tym przesyconym rynku, by nie zaszkodzić sobie ani swoim bliskim? Czy preparaty rejestrowane jako suplementy rzeczywiście wykazują działanie kliniczne? Czy w przypływie emocji wywołanej reklamą możemy bezrefleksyjnie sięgać po przypominające cukierki żelki na porost włosów? A czy kolagen w niedużej fiolce faktycznie wygładzi zmarszczki? To tylko nieliczne pytania nasuwające się konsumentom suplementów.

Tytuł: Suplementy od A do Z
Autor: Magdalena Łyszczek
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 304
Rok wydania: 2022

O książce

Na te i inne pytanie odpowiedź znaleźć można w najnowszej książce pt.” Suplementy od A do Z” wydanej nakładem wydawnictwa Publicat. Autorką jest Magdalena Łyszczek dyplomowana dietetyczka, absolwentka tego kierunki na UM we Wrocławiu. Serwis dietetycy.org.pl ma przyjemność być patronem medialnym książki i z tej okazji możemy dla Was podzielić się informacjami na temat tej publikacji.

Magdalena Łyszczek na ponad 300 stronach zebrała bardzo szczegółowe informacje dotyczące tego dynamicznie zmieniającego się rynku. Zdefiniowała, czym są suplementy i czym różnią się od leków. Autorka wyjaśniła, że z uwagi na dochodowość sprzedaży tych preparatów sektor ten bywa dotknięty nieuczciwością. Proceder fałszowania suplementów dotyczy nie tylko tych sprzedawanych w sieci, ale też tych stacjonarnie. Dlatego, aby nie dać się nabrać i dokonać trafnego wyboru właściwego preparatu, autorka podsunęła kilkanaście praktycznych porad, jak poruszać się wśród szerokiej oferty.

W książce znalazły się też informacje dotyczące skuteczności suplementów, a także sposobu ich przyjmowania.

To, co wyróżnia ” Suplementy od A do Z” to skrupulatna analiza kilkudziesięciu związków aktywnych wchodzących w skład preparatów suplementacyjnych. Autorka omówiła większość witamin, składników mineralnych i biologicznie czynnych związków.

Zobacz również
cukier w owocach

W poszczególnych rozdziałach omówiła także preparaty zielarskie oraz inne substancje wchodzące w skład suplementów takie jak beta glukan, CBD, cholina, inozytol, kapsaicyna czy kolagen. Wskazała ich działanie, źródła z diety, obowiązujące normy i zalecenia na poszczególne składniki. Zwróciła uwagę na objawy niedoboru, sposoby diagnostyki oraz możliwe skutki przedawkowania. Bardzo pomocne są też informacje dotyczące interakcji z lekami, suplementami i żywnością. W pracy dietetyka, oprócz powyższych danych, najbardziej przydatne będzie opracowane w ” Suplementy od A do Z” porównanie preparatów dostępnych na rynku. Dzięki temu w łatwy sposób dietetyk znajdzie suplement o najlepszym składzie i będzie mógł polecić go pacjentom.

Dla kogo?

Książka ”Suplementy od A do Z” to kompendium wiedzy pomocne przy poruszaniu się po tym pełnym pułapek zastawionych na niedoświadczonego konsumenta rynku. Publikacja Magdaleny Łyszczek to również swego rodzaju drogowskaz dla specjalistów z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. To dzięki tej książce w łatwy sposób zorientują się wśród gąszczu preparatów i wybiorą ten o najlepszym składzie, a jednocześnie najbardziej przystępny cenowo. Będą mogli wspomóc swoich pacjentów przy doborze właściwego, skutecznego suplementu, uświadomić o możliwych skutkach ubocznych, konsekwencjach przedawkowania, a także potencjalnych interakcjach z żywności lub lekami.

Książka ”Suplementy od A do Z” to pozycja wręcz konieczna w biblioteczce każdego dietetyka, dbającego o edukację własną oraz dbającego o komfort i bezpieczeństwo swoich pacjentów.