Trufle – fakty i ciekawostki

Avatar photo
czarne trufle

Czym jest trufla?

Trufle (Tuber spp.) to grzyby o jednym z najintensywniejszych aromatów. Trufle są zaliczane do grupy makrogrzybów, zwanych również wielkowocnikowymi. To podziemne workowce, które żyją w symbiozie (tzw. mikoryza) z korzeniami drzew (np. dąb  szypułkowy, buk zwyczajny, leszczyna pospolita, lipa drobnolistna, grab pospolity) i krzewów.

W celu wytworzenia owocników grzybnia musi siÄ™ rozwijać w okreÅ›lonych warunkach –  pH 7,5 – 8,0; wskazane jest, aby gleba byÅ‚a o Å›redniej zawartoÅ›ci próchnicy i dobrze napowietrzona. Do rodzaju  Tuber spp. należy nawet ponad 80 gatunków, a w tym okoÅ‚o 30 z nich można spotkać w Europie. Nie wszystkie z nich sÄ… jednak jadalne.

Do najczęściej badanych, jadalnych gatunków trufli zalicza się: T. melanosporum (trufla czarnozarodnikowa), T. brumale (trufla zimowa), T. aestivum (trufla letnia), T. indicum, T.magnatum (trufla biała), T.borchii (trufla biaława), Tirmania nivea i Terfezia claveri (trufle pustynne).

Smak, zapach i wyglÄ…d trufli

Jak smakuje trufla?

Dla trufli specyficzny jest zapach i aromat. Wysoka wartość smakowa trufli, to efekt charakterystycznego zapachu owocników. DziÄ™ki temu, że owocniki sÄ… pod ziemiÄ… wydzielane sÄ… aromatyczne zwiÄ…zki i feromony, które wabiÄ… gÅ‚odne zwierzÄ™ta. ZwierzÄ™ta te biorÄ… udziaÅ‚ w rozsiewaniu askospor. Lotne zwiÄ…zki organiczne nadajÄ… tym grzybom specyficzny aromat i smak, opisywany najczęściej jako ziemisty, piżmowy czy cierpki. Niektóre źródÅ‚a donoszÄ…, że czarnÄ… truflÄ™ charakteryzuje zapach mokrego lasu, korzenny i orzecha laskowego, natomiast truflÄ™ biaÅ‚Ä… – czosnkowy z nutÄ… serowÄ….


Grzyby z tego gatunku mają nietypowy wygląd, co różnicuje je od najczęściej konsumowanych grzybów kapeluszowych. Nie posiadają one trzonu, kapelusza i nitkowatej grzybni. W dotyku nie przypominają miękkich i delikatnych grzybów spotykanych w lesie. Owocnia jest raczej twarda, zbita oraz zdrewniała.

Zastosowanie w kuchni

Trufle są często stosowane w kuchni jako dodatek do potraw  lub jako przyprawa. W kuchni wykorzystuje się m.in. trufle białe i pustynne. Można je serwować na wiele sposobów, najlepiej jednak dodawać świeże, starte na tarce lub pokrojone na cienkie plasterki. W taki sposób przygotowane są składnikiem omletów, risotta, pasty bądź tłustych serów. Przykładowe potrawy z truflami to: makaron z truflami, jagnięcina z truflą, kurczak nadziewany truflą, pstrąg z czarnym sosem truflowym, marynowany łosoś z truflą letnią, uszka z białą truflą w śmietanie, krem truflowy, tatar z majonezem truflowym, szalotką, korniszonem, pieczarkami i suszonym żółtkiem.

trufle
© Maurizio Milanesio / 123RF

Wysuszone i sproszkowane trufle jako dodatek do potraw sprawiają, że dania mają delikatny i ziemisty aromat. Oliwę truflową dodaję się sałatek, grillowanych warzyw i carpaccio. Jako przyprawę do m.in. jajek i makaronów wykorzystuje się sól morską z dodatkiem trufli.

Jak przechowywać trufle?

W literaturze można znaleźć kilka metod na domowe przechowywanie tego gatunku grzybów:

  • Å›wieże owocniki trufli letniej przechowywać w lodówce przez okres 8-10 dni w szczelnym pojemniku,
  • trufle należy zetrzeć, przeÅ‚ożyć do torby próżniowej i zamrozić (jednak należy pamiÄ™tać, że zamrożone trufle bÄ™dÄ… smakować i pachnieć mniej intensywnie). Mrożenie przyczynia siÄ™ do usuniÄ™cia mikrobów i w najmniejszym stopniu wpÅ‚ywa na biochemiczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci workowców).
  • pokroić lub zgnieść i dodać do masÅ‚a,
  • zalać oliwÄ… z oliwek z pierwszego tÅ‚oczenia.

Wartości odżywcze trufli

Zawartość składników odżywczych w truflach jest różna w zależności od gatunku, a także stopnia dojrzałości zebranych owocników. W skład suchej materii wchodzą: białka, tłuszcze (nasycone i nienasycone), węglowodany, błonnik oraz kwas askorbinowy.

Owocniki trufli zawierajÄ… w dużych iloÅ›ciach biaÅ‚ko (w dojrzaÅ‚ych okazach – 20% suchej masy), wÄ™glowodany i sole mineralne, maÅ‚o zaÅ› tÅ‚uszczów. Niska zawartość suchej masy i tÅ‚uszczy (ogólna ich zawartość wynosi okoÅ‚o 5% – z czego 10% stanowiÄ… kwasy tÅ‚uszczowe omega-3) sprawia, że trufle sÄ… niskokaloryczne.

Trufle zawierają egzogenne aminokwasy (tryptofan i lizyna) oraz aminokwasy siarkowe (metionina, cysteina). Największy udział w składzie aminokwasowym mają alanina, seryna i glutamina. Przyswajalność aminokwasów zawartych w rodzaju grzybów jest dobra, jej stopień można porównać do przyswajalności białka z nasion roślin strączkowych. Trufle są obitym źródłem potasu, fosforu i siarki. W swoim składzie mają także wapń, magnez, żelazo, sód, mangan, glin, miedź, cynk i krzem.

Właściwości zdrowotne trufli

Niektóre źródła podają, że trufle były używane w prewencji i terapii wielu chorób. Posiadają one przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne, immunostymuląjące, antykarcynogenne, przeciwutleniające i antybakteryjne właściwości.

  • Hussan i Al-Ruqaie (1999r). zauważyli i udowodnili, że możliwe jest wykorzystanie potencjaÅ‚u trufli w leczeniu schorzeÅ„ skóry i oczu.
  • Hepatoprotekcyjne dziaÅ‚anie trufli pustynnej (T. claveryi) zostaÅ‚o przeanalizowane podczas badaÅ„ na mÄ™skich szczurach laboratoryjnych. Analizy pokazaÅ‚y, że trufle pustynne majÄ… zadowalajÄ…ce wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci ochronne przed Å›rodkiem toksycznym – tetrachlorometanem (CCl4). Inne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci tego rodzaju trufli to przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.
  • WykorzystujÄ…c truflÄ™ czarnÄ… (z WÅ‚och) analizowano wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci antymutagenne. Wykonano, że trufla ta ma dziaÅ‚anie hamujÄ…ce na standardowe mutageny wykorzystane w przebiegu doÅ›wiadczenia. Trufla letnia również wykazuje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci antymutagenne.
  • WyciÄ…gi alkoholowe Terfezia claveri i Tirmania nivea wykazujÄ… aktywność wobec bakterii Gram dodatnich – Bacillis subtilis, Staphyloccocus aureus oraz Pseudomonas aeruginosa.
  • Spożywanie trufli jako źródÅ‚a antyoksydantów przeciwdziaÅ‚a powstawaniu wolnych rodników, czyli zapobiega starzeniu siÄ™, stanom zapalnym, chorobom degeneracyjnym oraz nowotworom. Silne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwulteniajÄ…ce charakteryzujÄ… Terfezia claveri, jednak m.in. zamrażanie przyczynia siÄ™ do zmniejszenia tej zdolnoÅ›ci.
  • W Polsce dostÄ™pne sÄ… zabiegi kosmetyczne z zastosowaniem substancji czynnych otrzymywanych z trufli, w celu wygÅ‚adzenie zmarszczek, rozjaÅ›nienia skóry i poprawy jej elastycznoÅ›ci.

Występowanie w Polsce i Europie

Grzyby te są rzadko spotykane, a szczególnie w Polsce trufle występują na nielicznych obszarach. Przy znalezieniu trufli trzeba mieć na uwadze ewentualną pomyłkę z trującym tęgoskórem. Trufle są pod ochroną. Siedliska trufli letniej są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych w Europie, ponieważ trufle te owocnikują dobrze zarówno w chłodnym i ciepłym klimacie. W Polsce owocniki tego rodzaju stwierdzono w 2007 r. w drzewostanach grabowo-dębowych w regionie Niecki Nidziańskiej. Trufla biała i czarna występują głównie we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Pustynne trufle jak sama nazwa wskazuje występują tylko na terenach pustynnych północnej Arabii Saudyjskiej, Kuwejtu, Iraku, Jordanii i wyrastają po porze deszczowej.

Do tej pory w Polsce potwierdzono siedliska trufli: letniej, wgłębionej, wielkozarodnikowej, zimowej i białawej rudej (T. rufum), wydrążonej (T. excavatum), pstrej (T. maculatum) i jaskrawej (T. fulgens).

W Polsce powstały ogrody truflowe, które są popularne w Europie m.in. we Francji, Włoszech, a także w Stanach Zjednoczonych Ameryki, Australii i Nowej Zelandii. Zakładanie ogrodów truflowych w warunkach Polski jest stosunkowo nowym przedsięwzięciem naukowo-gospodarczym.

Zobacz również
kurkuma przyprawa

Gatunek Rozmieszczenie geograficzne Czas zbiorów
Trufla czarnozarodnikowa (Tuber melanosporum) Basen Morza Śródziemnego: Francja, Włochy, Chorwacja, Serbia, Południowa Hiszpania Od końca listopada do początku marca
Trufla biała (Tuber magnatum) Włochy: Piemont, Toskania, Emilia Romania; Szwajcaria Południowa Od środka października do końca stycznia
Trufla biaława (Tuber borchii) Wiele regionów Europy, szczególnie Włochy, rzadko w Anglii, Szwajcarii i Niemczech Zimą i wczesną wiosną
Trufla letnia (Tuber aestivum) Północne Włochy, Francja Od września do końca stycznia
Trufle pustynne (Terfezia i Termenia) Bliski Wschód, Basen Morza Śródziemnego, Afryka Północna, Pustynia Kalahari Od lutego do kwietnia

Wykaz powszechnie stosowanych gatunków trufli, ich rozmieszczenie geograficzne i okres zbiorów.

Cena trufli

Skomplikowany i wciąż mało poznany cyklu rozwojowego trufli sprawia, że ich uprawa jest bardzo trudna. Dlatego też grzyby te wyróżnia bez wątpienia cena – w sklepach wysyłkowych dostępne są całe trufle w zalewie naturalnej w cenach od 2 tys. zł za kilogram trufli letniej i od nawet 8 tys. zł za kilogram trufli białej (średnie światowe ceny w zależności od zbiorów wynoszą od 1200 do 4000€ za kilogram). Cena za kilogram czarnych trufli waha się od 600 do 6000€, w zależności od gatunku. Ceny za 50 ml oliwy z truflami osiągają poziom nawet 100 zł za 100 ml. Zwracając uwagę na wartość odżywczą trufli można zauważyć, że są one dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, jednak ich wysoka cena sprawia, że są one bardzo rzadkim gościem w zwyczajowym jadłospisie. Wysokie ceny wynikają z charakterystycznych cech specjalnej trufli i jej niewystarczającego zaopatrzenia

Bibliografia:

1. Walczak M., Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy, Gazeta Farmaceutyczna, 2013.

2. Jankiewicz U., Russel S., Bagińska E., Hilszczańska D., Aktywność metaboliczna grzybni trufli letniej Tuber aestivum/Tuber uncinatum Vittad. Woda-Środowisko- -Obszary Wiejskie. 2015. T. 15. Z. 1 (49) s. 59–67

3. Hilszczańska D., Popularyzacja upraw truflowych w Polsce jako metody ochrony gatunkowej trufli letniej i zagospodarowania terenów nieleśnych, Studia i Materiały CEPL w Rogowie R. 17. Zeszyt 44 / 3 / 2015.

4. Zdrojewicz Z. , Pawlus K., Horochowska M., Sekretne życie trufli, Medycyna Rodzinna, 2016; 19(3): 133-137.

5. Hilszczańska D., Polskie trufle – skarb odzyskany, Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2016.

6. Rosa-Gruszecka A., Hilszczańska D., Gil W., Kosel B.: Truffle renaissance in Poland – history, present and prospects. J Ethnobiol Ethnomed. 2017 Jun 15;13(1):36.