Wpływ spożywania mango na organizm

Mango od tysiącleci uprawiane jest w Azji Południowej, a obecnie  jego uprawy znajdują się w wielu cieplejszych regionach na całym świecie. Są narodowym owocem Indii, Pakistanu i Filipin. Owoc ten zawiera szereg witamin i składników mineralnych, jest szczególnie bogatym źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Mango zawiera także wiele polifenoli, takich jak flawonoidy.

Poproszono 24 kobiety o spożywanie 330g mango dziennie przez 2 tygodnie…

Uważa się, że polifenole mają działanie przeciwutleniające.  Grupa badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (USA) postanowiła ocenić konkretne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania mango. W tym celu zrekrutowano 24 zdrowe kobiety w wieku pomenopauzalnym i poproszono je o spożywanie 330 gramów mango każdego dnia przez 2 tygodnie. Do badania wybrano odmianę Ataúlfo, ponieważ jest bogatym źródłem polifenoli, np. mangiferyny, kwercetyny czy kwasu galusowego. Po dwutygodniowym eksperymencie uczestniczki powróciły do swojej standardowej diety, a w ciągu 13 kolejnych dni poproszono je o unikanie konsumpcji mango. Wyniki przedstawiono niedawno na dorocznym spotkaniu American Society for Nutrition – Nutrition 2018, które odbyło się w Bostonie. Zostały one również opublikowane w „The FASEB Journal”.

mango organizm

W celu oceny bioaktywności mango, naukowcy dokonywali pomiarów na różnych etapach badania, w tym mierzono tętno i ciśnienie krwi uczestniczek. Zespół badawczy również pobrał próbki krwi i wydychanego powietrza. Po przez ocenę próbki wydychanego powietrza  można analizować stan flory jelitowej.

Jakie były wyniki eksperymentu?

Zauważono w czasie badania, że owoc pomagał w rozluźnieniu naczyń już 2 godziny po spożyciu. Naukowcy odkryli, że skurczowe ciśnienie krwi było znacznie niższe w 2 godziny od spożyciu mango. Ciśnienie tętna (różnica skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego) było również znacząco niższe w tym samym czasie. Test wydychanego powietrza mierzył poziom wodoru i metanu. W tego typie testu metan jest uważany za oznakę złego stanu zdrowia jelit. Z 24 uczestników jedna czwarta wydychała metan na początku próby. Spośród tych sześciu osób połowa z nich wykazywała zmniejszoną ilość wydychanego metanu po spożyciu mango, co może świadczyć o pozytywnym wpływie spożywania owocu na procesy fermentacyjne w jelitach. Tak więc badanie, które wykorzystywało niewielką grupę badanych, zdawało się udowadniać pewne korzyści zdrowotne z jedzenia mango.

Potrzeba jednak dalszych badań, aby poprzeć te odkrycia.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322096.php

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.