fbpx

Naukowcy z University of Otago (Nowa Zelandia), donoszą, że spożywanie surowych owoców i warzyw lepiej wpływa na zdrowie psychiczne niż spożywanie owoców i warzyw w formie gotowanej czy przetworzonej w jakikolwiek sposób. Wyniki opublikowano w „Frontiers in Psychology”.  Dotychczas w kampaniach dotyczących zdrowia publicznego, takich jak „5+ a day”, szczególnie zwracano uwagę jedynie na ilość spożywanych owoców i warzyw. Zespół badawczy jednak postanowił zbadać jak istotny jest także sposób przygotowania.

Proces gotowania i przetwarzania owoców i warzyw powoduje obniżenie wartości składników odżywczych, co  prawdopodobnie ogranicza dostarczanie składników odżywczych, które są niezbędne do optymalnego funkcjonowania emocjonalnego.

Wyniki badania

W badaniu wzięło udział ponad 400 młodych osób dorosłych z Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych w wieku od 18 do 25 lat. Ta grupa wiekowa została wybrana, ponieważ młodzi dorośli wykazują zwykle najniższe spożycie owoców i warzyw ze wszystkich grupach wiekowych i są narażeni na wysokie ryzyko występowania zaburzeń zdrowia psychicznego.

Na początku badania porównano typowe średnie spożycie surowych, gotowanych oraz przetworzonych w jakikolwiek inny sposób owoców i warzyw w grupie badanej. Kolejnym etapem było zestawienie wyników z danymi na tematy takie jak stan zdrowia psychicznego, styl życia i inne czynniki, które mogłyby wpłynąć na związek między spożyciem owoców i warzyw a zdrowiem psychicznym (takie jak poziom aktywności fizycznej, sen, nawyki żywieniowe, przewlekłe schorzenia, status społeczno-ekonomiczny, pochodzenie etniczne i płeć).

Po końcowej analizie stwierdzono, że spożycie surowych owoców i warzyw wpływa na niższe poziomy symptomatologii chorób psychicznych, takich jak depresja, oraz poprawę poziomu samopoczucia psychicznego, w tym pozytywny nastrój oraz zadowolenie z życia. Te korzyści dla zdrowia psychicznego były znacznie mniej wyraźne w przypadku spożywania  gotowanych oraz przetworzonych owoców i warzyw. Badanie to jest istotne, ponieważ prosta modyfikacja stylu życia jak zmiana diety, może zapewnić przystępne i bezpieczne podejście do poprawy zdrowia psychicznego.

Zaleca się spożywanie takich surowych pokarmów związanych z lepszym zdrowiem psychicznym jak np. marchew, banany, jabłka, ciemne liściaste warzywa takie jak szpinak, owoce cytrusowe, świeże jagody, ogórek i kiwi.

Źródło: Kate L. Brookie, Georgia I. Best, Tamlin S. Conner. Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers in Psychology, 2018; 9

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No