Zasada 5 sekund

Zasada 5 sekund. Czy słyszeliście o zasadzie 5 sekund? Czy ta teoria jest słuszna i faktycznie bakterie nie zdążą przedostać się do produktu w czasie krótszym niż 5 sekund?

zasada 5 sekund

Niewielu naukowców podjęło wyzwanie i przeprowadziło badania na potwierdzenie tej teorii.

Wynikać to może z kwestii, że bez wykonywania szczegółowych badań nie zgadzają się z tą teorią.

SZYBKOŚĆ ZAKAŻENIA

Wyniki wskazały, że bakterie dostają się na powierzchnię produktu z podłogi natychmiast, nawet w czasie poniżej 1 sekundy. Stwierdzono również, że podczas dłuższego czasu kontaktu produktu z podłogą ich ilość może się wielokrotnie zwiększyć (po 30 sekundach nawet 10-krotnie).

Można porównać to do dotykania gorącego pieca (czym dłużej ręka będzie miała kontakt z piecem, tym oparzenia będą poważniejsze).

CZYSTOŚĆ POWIERZCHNI

Należy pamiętać także, że posadzka, która pozornie wygląda na czystą, może mieć na swojej powierzchni bakterie, niewidoczne gołym okiem (tylko środki dezynfekujące potrafią skutecznie usunąć drobnoustroje). Domowe środki do mycia podłogi, często nie mają właściwości dezynfekujących.

Sami także przenosimy drobnoustroje na posadzkę. Badania wskazują, że na podeszwach naszych butów można znaleźć bakterie typu kałowego (dotyczy to nawet 93% przebadanych butów).

RODZAJ POWIERZCHNI

Również powierzchnia ma znaczenie: niechłonne powierzchnie, takie jak stal i płytki, skuteczniej kumulują bakterie niż dywan i bardziej porowate drewno. Czyli im powierzchnia bardziej gładka, tym ryzyko jest większe.

Pewnie myśleliście, że jest całkowicie odwrotnie?

WILGOTNOŚĆ PRODUKTU

Zakażenie zależy także od wilgotności produktu, im wyższa zawartość wody, tym szybciej drobnoustroje przylegają do żywności. Mniejsza ilość drobnoustrojów przylega do suchej żywności (np. chipsy, cukierki) niż do wilgotnej (np. kanapka z masłem).

ZASADA 5 SEKUND

Podsumowując, można stwierdzić, że zasada 5 sekund niestety z punktu widzenia mikrobiologii się nie sprawdza. Oczywiście, jeżeli ją stosujesz, to nie znaczy, że od razu możesz się pochorować, ale to ty podejmujesz ryzyko!

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności.

Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/

Loading...
Udostępnienia