Zrobić samemu jogurt – jakie to proste!

Smaczny, zdrowy, orzeźwiający, zwiększa naszą odporność, regeneruje florę bakteryjną po długotrwałej antybiotykoterapii, wspomaga trawienie. Doskonałe źródło wapnia, doskonała alternatywa dla mlecznych produktów. Idealnie nadaje się na zdrową przekąskę – sam lub w połączeniu świeżych owoców czy domowych musli.

Warto zrobić jogurt samemu, będziemy pewni, że nie ma on żadnych substancji, które wydłużają jego czas do spożycia, barwników i konserwantów, cukru.

Do przyrządzenia jogurtu potrzebne będą zakwaski i dokładnie spasteryzowane mleko.

Co to są zakwaski?

Są to startery z pożytecznymi szczepami bakterii. Zawierają m.in. następujące probiotyczne szczepy: Steptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis. Z ich pomącą można przygotować nie tylko jogurt, ale i kefir , twaróg i śmietanę. Skomponowane są z unikalnych kultur bakterii. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w specjalistycznych, mleczarskich sklepach internetowych.

Jakie mleko użyć do przygotowania jogurtu?

Koniecznie spasteryzowane. Mleko prosto od krowy należy zagotować, by przed rozpoczęciem procesu przygotowywania jogurtu pozbyć się niepożądanych bakterii, które zaburzyłyby namnażanie się jogurtowych kultur bakterii. Nie jest wskazane używać mleka UHT.

Etapy przygotowania jogurtu:

  1. Podgrzej mleko w garnku do temperatury 37-40 stopni. Jest to odpowiednia temperatura do rozwoju kultur bakterii.
  2. Wyjmij z lodówki fiolkę z zakwaską, wypełnij ją do połowy mlekiem o temp. 37-40 stopni, potrząśnij, aż się rozpuści proszek, i wlej zawartość do naczynia z mlekiem. Mleko powinno mieć 40 stopni.
  3. Mleko z kulturami bakterii można zostawić w garnku lub przelać do innego naczynia. Naczynie szczelnie przykryj i dokładnie zaizoluj. Zaleca się owinięcie ręcznikiem lub nawet kocem.
  4. Odstaw mleko z kulturami bakterii na 6-10 godzin w ciepłe miejsce.
  5. Jogurt jest gotowy ! Zaleca się go przechowywać w lodówce do 7 dni.

Serwatka

Nieraz podczas przechowywania jogurtu, może pojawić się serwatka. Jednakże jest to naturalny proces i świadczy on o braku sztucznych dodatków. Jest bogata w minerały, wapń i białka. Warto ją wymieszać z jogurtem.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Loading...
Udostępnienia