Jak przechowywać czosnek?

jak przechowywać czosnekCo zrobić żeby czosnek był długo świeży i pyszny, aby jego właściwości zdrowotne pozostały aktywne dłuższy czas? Oczywiście podstawą jest umiejętne jego przechowywanie. O tym jakie właściwości ma czosnek pisaliśmy już w oddzielnym artykule. Jeśli już jesteście przekonani do zakupu czosnku i wybraliście dobry, świeży czosnek – czas na kolejny etap – odpowiednie przechowywanie produktu.

Przechowywanie czosnku

Zazwyczaj wielu domowych kucharzy decyduje się na zakup czosnku w pękach, na zapas. Faktycznie czosnek jest w stanie dość długo wytrzymać, zachowując swój smak. Kilka tygodni, do dwóch miesięcy – to dobry okres przechowywania – oczywiście jeżeli odpowiednio do tego podejdziemy. Tym większy należy położyć nacisk na przestrzeganie kilku prostych reguł. Oto zasady jakimi należy się kierować:

Co robić (+) i czego nie robić (-)

+ Czosnek przechowujemy w temperaturze pokojowej

+ Przechowywać go należy w suchym pomieszczeniu

+ Jeśli był świeżo zerwany – warto go najpierw wysuszyć

+ Dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie czosnku w koszyczku gdzie ma delikatny dostęp do powietrza

+ Należy wybierać ciemne miejsca – to pomoże uniknąć szybkiego kiełkowania

– Przechowywanie czosnku w lodówce sprawia, że gubi on swój smak – więc jeśli tylko jesteś w stanie go zjeść w odpowiednim czasie – lepiej nie wstawiać go do lodówki

– Lodówka dodatkowo to środowisko wilgotne, naruszające konsystencję czosnku

– Czosnku również się nie zamraża chyba, że nie będziemy w stanie go spożyć zanim się zepsuje – z tych samych powodów co powyżej

– Nie otwieraj osłonki czosnku wcześniej niż to potrzebne – zegar jego przydatności do spożycia znacznie wtedy przyspiesza

Zamrażanie czosnku

Jak pisaliśmy – zamrażanie czosnku sprawia, że traci on swoją teksturę i smak – jest to jednak optymalne działanie jeśli chcemy go przechować maksymalnie długo. Aby zamrozić czosnek należy wrzucić całe główki do szczelnej torby lub folii aluminiowej bądź też wykorzystać ząbki już zgniecione i wstawić do zamrażarki.

4 Komentarzy

Dodaj komentarz