Olej z oregano

Domowa apteczka – Olej z oregano

Oregano inaczej lebiodka pospolita – zaliczana jest do bylin, występujących na terenie Azji Mniejszej, Syberii, a także Europie. Potoczna i przez wszystkich używana nazwa pochodzi od greckich słów: oros – czyli góra i ganos –  radość. Jak łatwo się zapewne domyślić, w czasach starożytnych uważana była za symbol radości i szczęścia.

W dzisiejszych czasach zioło to jest powszechnie dostępną i używaną przyprawą z powodzeniem stosowaną do przyprawiania dań mięsnych, zup, czy makaronów. Niewielu natomiast wie, że jest ono jednym z najsilniejszych środków antyseptycznych, bogatym źródłem antyoksydantów, środkiem przeciwzapalnym czy przeciwbólowym.

oil-1319887

pl.freeimages.com

Zbawienne właściwości oleju z oregano:

  • Bogata zawartość fenoli (m.in. tymol oraz terpeny) sprawia, że olej z oregano jest idealnym środkiem antypasożytniczym, przeciwwirusowym czy grzybobójczym.
  • Skutecznie przeciwdziała dysbiozie bakteryjnej – liczne badania wykazały destrukcyjny wpływ oleju na patogeny bakteryjne (min. H. Pylori). Zawarte w nim fenole zmieniają integralność błon i ścian komórkowych bakterii, doprowadzając do ich zniszczenia.
  • Bogate źródło przeciwutleniaczy – witaminy ( A,E,K, C), flawonoidy – niszczących wolne rodniki
  • Działanie rozkurczowe – olejki eteryczne zawarte w oregano poprzez hamowanie fosfodiesterazy cAMP, powodują rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych oraz przewodu pokarmowego. Ma to szczególne znaczenie przy wzdęciach, nerwicach żołądka, czy zespole jelita nadwrażliwego (ZJN)
  • Źródło minerałów : Zn, Mg, Fe, K, Ca, Cu

Domowy olej z oregano:

Choć gotowe oleje są powszechnie dostępne w sklepach internetowych, nic nie stoi nam na przeszkodzie byśmy takowy wykonali samemu. Jedyne co będzie nam potrzebne to :

  • Świeże liście oregano wraz z łodygami
  • Olej, który będzie stanowił bazę (nośnik) – pamiętaj, by był on nierafinowany. Doskonale sprawdza się nierafinowany olej słonecznikowy, ale równie dobrze jako bazy można użyć oliwy.
  • Czysty słoik – wyparzony, wolny od bakterii.
  • Odrobina czasu i cierpliwości

Liście wraz z łodygami umieszczamy do wyparzonego słoika i zalewamy wybranym olejem. Całość szczelnie zakręcamy, umieszczamy w garnku z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Gdy to już nastąpi, wyłączamy źródło ciepła i pozostawiamy słoik w gorącej wodzie przez okres 10-15 min, po czym osuszamy słoik i pozostawiamy go w spiżarni na okres ok. 2 tygodni. Po upływie czasu wyciągamy liście ze słoika, a gotowy olej przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Źródła:

  1. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1317381/
  2. pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy
  3. Chevallier Andrew „Encyclopedia of Medicinal Plants”, DK Publishing, London 1996
  4. Phytoterapy December 2005 „Wild oregano oil In naturopathic practise” David Potterton, ND
  5. nierafinowane.pl
Tomasz Chudziński

Tomasz Chudziński

Student ostatniego roku dietetyki Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Trener personalny, kulturystyki i fitness. Członek zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
Tomasz Chudziński

Latest posts by Tomasz Chudziński (see all)

Dodaj komentarz