fbpx
5/5 (2)

Zalecana dobowa podaż (RDA) dla białka, ustalona przez Institute of Medicine, jest taka sama dla wszystkich dorosłych, bez względu na płeć. Wynosi 0,8g/kg /dzień. W Polsce zapotrzebowanie na białko dla dorosłych mężczyzn wynosi 0,9g/kg/dzień (wg „Norm żywienia dla populacji Polski” z 2017 roku). Organizacje w wielu krajach, mające w swoim składzie ekspertów, zalecają spożycie białka w zwiększonej ilości, aby utrzymać i promować wzrost tkanki mięśniowej u osób starszych. Dotychczas w niewielu rygorystycznych badaniach oceniano, czy większe spożycie białka wśród starszych osób dorosłych przynosi znaczące korzyści.

Randomizowane badanie kliniczne wykazało, że wyższe spożycie białka nie prowadzi do zwiększenia masy ciała, rozrostu tkanki mięśniowej, polepszenia funkcji fizycznych ani innych wskaźników dobrego samopoczucia i ogólnego dobrostanu zdrowotnego u mężczyzn w wieku starszym. Wyniki badań zostały opublikowane w kwietniowym numerze „JAMA Internal Medicine”.

białko u mężczyzn starszych

Charakterystyka i wyniki badania:

Badanie przeprowadził zespół badawczy Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (USA). Próba optymalizacji spożycia białka u starszych mężczyzn (OPTIMen), była podwójnie ślepą próbą z zastosowaniem placebo. Mężczyźni w wieku 65 lat lub starsi zostali losowo przydzielani do grup. Pierwsza otrzymała dietę zawierającą 0,8 g białko/kg dzień i placebo; druga –  1,3g/kg/dzień białka oraz placebo; trzecia – 0,8g/kg/dzień białka oraz cotygodniowy zastrzyk testosteronu; czwarta – 1,3g /kg /dzień białka oraz cotygodniowy zastrzyk testosteronu. Wszyscy uczestnicy stosowali dietę opartą na gotowych, paczkowanych posiłki z odpowiednią zawartością białka i energii oraz suplementy. 78 uczestników ukończyło sześciomiesięczny okres próbny.

Zespół odkrył, że spożycie białka w większej niż zalecanej ilości nie miało znaczącego wpływu na beztłuszczową masę ciała, zawartość tkanki tłuszczowej, wydajność mięśni, funkcjonowanie fizyczne czy odczuwanie zmęczenia.  Wyniki podkreślają potrzebę ponownej oceny zalecanego dziennego spożycia białka u osób starszych, szczególnie tych chorujących przewlekle.

Źródło:

Shalender Bhasin, Caroline M. Apovian, Thomas G. Travison, Karol Pencina, Lynn L. Moore, Grace Huang, Wayne W. Campbell, Zhuoying Li, Andrew S. Howland, Ruo Chen, Philip E. Knapp, Martha R. Singer, Mitali Shah, Kristina Secinaro, Richard V. Eder, Kathleen Hally, Haley Schram, Richelle Bearup, Yusnie M. Beleva, Ashley C. McCarthy, Erin Woodbury, Jennifer McKinnon, Geeta Fleck, Thomas W. Storer, Shehzad Basaria. Effect of Protein Intake on Lean Body Mass in Functionally Limited Older Men. JAMA Internal Medicine, 2018; 178 (4)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.