4.2/5 (5)

Nowe normy Żywienia dla populacji Polski 2017

Instytut Żywności i Żywienia przygotował nowelizację norm żywienia dla populacji Polski. Wcześniejsza aktualizacja miała miejsce w 2012 roku. Kolejna jest planowana na rok 2020. To, co znajdziemy w normach żywienia 2017, to kompletny przewodnik po najważniejszych kwestiach prawidłowego odżywiania oparte na wynikach badań oraz zaleceniach czołowych organizacji światowych, takich jak WHO, EFSA oraz wyników badań zarówno zagranicznych, jak i polskich.

Publikacja została przygotowana pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza. W celu aktualizacji norm eksperci IŻŻ dokonali przeglądu aktualnego piśmiennictwa i badań z ostatnich lat ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Zalecenia te zostały skonfrontowane z aktualnymi danymi o sposobie odżywiania różnych grup ludności w Polsce.

Najważniejsze zmiany nowych norm żywienia 2017

Chociaż większość zasad i zaleceń pozostaje niezmienna – IŻŻ wskazuje na najważniejsze zmiany:

  • aktualizacja badań dotyczących masy ciała, na podstawie których wyliczane są normy na energię, białko i tłuszcze
  • aktualizacja wartości norm na energię EER dla niektórych grup (przyjęcie bardziej aktualnych danych o masie ciała)
  • lekka korekta dotycząca zaleceń odsetka energii z węglowodanów
  • uszczegółowienie zaleceń odnośnie odsetka energii z białka – zróżnicowanie w zależności od grup wiekowych
  • dodanie norm maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych wyrażonych w g/osobę/dobę
  • uszczegółowienie zaleceń dotyczących spożycia kwasów omega-3 – oraz kontekst spożycia ryb i możliwych zanieczyszczeń
  • uzupełniony rozdział dotyczący błonnika i zawartości frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach spożywczych
  • wprowadzenie norm spożycia manganu w ślad za Instytutem Medycyny USA – na poziomie wystarczającego spożycia AI
  • zmienione zostały normy na potas, uwzględniające zalecenia EFSA i WHO
  • zmiana norm dla niemowląt na chlor w pierwszym półroczu życia
  • podniesienie normy witaminy D dla wszystkich grup ludności w ślad za ostatnimi zaleceniami EFSA
  • zmiana zaleceń dla niemowląt dotyczących spożycia: witaminy A, K, C, niacyny, witaminy B6, kwasu pantotenowego.

Widać także kierunek zmian podkreślający ważność aktywności fizycznej, co już znalazło swoje przełożenie w ostatniej wersji piramidy żywieniowej. W aktualnych normach znajdziemy część poświęconą temu zagadnieniu i tym jak wpływa na żywienie.

Innym gorącym tematem ostatnich miesięcy były suplementy diety (szczególnie po raporcie GIS). W nowych normach żywienia IŻŻ także znajdziemy informację w ostatnim rozdziale.

Zadanie to było finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020.

Znowelizowaną wersję w formacie pdf można od 21 grudnia za darmo pobrać z oficjalnej strony IŻŻ: link

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl