Błonnik pokarmowy dla zdrowej starości

Błonnik pokarmowy ma szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych, o których mieliśmy okazję wielokrotnie wspominać. Dzięki badaniom przeprowadzonym przez The Westmead Institute for Medical Research opublikowanych niedawno w The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences – należy do nich dodać także pozytywny wpływ na zdrowe starzenie się.

Pod uwagę podczas badania wzięto wyniki 1600 osób w wieku powyżej 50 lat z badania Blue Mountains Eye – badacze skupili się przede wszystkim na wpływie spożycia węglowodanów na występowanie czynników ryzyka czy chorób.

Spośród mierzonych wskaźników (indeks glikemiczny, spożycie węglowodanów, spożycie błonnika, ładunek glikemiczny, spożycie cukru) to właśnie większa ilość spożywanego błonnika pokarmowego przyczyniała się w największym stopniu do ograniczenia ryzyka poważnych chorób i dolegliwości – co może być zdefiniowane jako “zdrowe starzenie się”.

Co ciekawe, stwierdzono także, że osoby z najwyższym spożyciem błonnika przez kolejnych 10 lat aż w 80% nie miały do czynienia z takimi chorobami jak nadciśnienie, cukrzyca, depresja czy demencja.

Źródło: geron.org

 

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia