Dieta DASH a ryzyko występowania depresji

Avatar photo

Osoby, których dieta w większości składa się z warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych, są mniej narażone na występowanie depresji. Powyższy wniosek wynika z opublikowanych ostatnio wstępnych badań, które zostaną obszernie przedstawione na 70. dorocznym spotkaniu American Academy of Neurology w Los Angeles w kwietniu.

Dieta DASH

Badanie wykazało, że osoby, które odżywiają się w sposób w największym stopniu spełniający założenia diety DASH miały mniejszą skłonność do rozwoju depresji. Oprócz owoców i warzyw, dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) zakłada konsumpcję beztłuszczowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych i ograniczenie żywności bogatej w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste. Badania do tej pory wykazały korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety, takie jak obniżenie ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu (LDL), a także redukcję masy ciała.

Depresja występuje często u osób starszych, częściej wiąże się z problemami z pamięcią, nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami lipidowymi. Zmiana stylu życia, taka jak rozpoczęcie stosowania odpowiedniej diety, jest często preferowana w stosunku do przyjmowania leków. Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) postanowili sprawdzić czy dieta może być skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka występowania depresji.

Charakterystyka oraz wyniki badania:

W badaniu udział wzięło 964 osób (średnia wieku: 81 lat). Obserwacja trwała średnio 6,5 roku. Uczestnicy byli monitorowani pod kątem objawów depresji. Wypełniali także kwestionariusze częstotliwości spożycia żywności, a zespół naukowcy analizował, w jakim stopniu dany sposób żywienia był zgodny z dietami: DASH, śródziemnomorską oraz tradycyjną dietą zachodnia (sposób żywienia obfitujący w tłuszcze nasycone, czerwone mięso, a ubogi w warzywa i owoce). Na podstawie tej analizy uczestników podzielono na grupy. Osoby, które prowadziły sposób żywienia w największym stopniu zbliżony do diety DASH były mniej podatne na wystąpienie depresji  (o 11%) niż osoby w grupie, które odżywiały się w stylu diety tradycyjnej zachodniej.

Naukowcy informują jednak, że badanie nie dowodzi, że dieta DASH prowadzi do zmniejszenia ryzyka depresji – pokazuje tylko związek. Potrzebne są następne badania, aby potwierdzić powyższe wyniki i określić najistotniejsze elementy diety DASH, które będą pomocne w prewencji występowania depresji u osób w wieku starczym.

Zobacz również
czerwone mięso

Źródło:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180225191804.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321010.php