Dieta jako element prewencji raka prostaty

Avatar photo
rak prostaty

Wśród czynników ryzyka występowania raka prostaty coraz więcej badań wskazuje na dietę, podobnie jak w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy i otyłości. Korzystając z danych z badania przeprowadzonego w Montrealu w latach 2005–2012, zespół badawczy kierowany przez profesor Marie-Élise, wykazał związek między dietą a rakiem prostaty w artykule „Dietary Patterns Are Associated with Risk of Prostate Cancer in a Population-Based Case-Control Study in Montreal, Canada ”. Rezultaty badania opublikowano w „Nutrients” w czerwcu.

Charakterystyka badania

U 1919 badanych został potwierdzony histologicznie rak prostaty (mężczyźni w wieku ≤75 lat). Jednocześnie wyznaczono grupę kontrolą (n=1991). Podczas wywiadów bezpośrednich przeprowadzono 63-punktowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożycia żywności, koncentrujący się na dwóch latach poprzedzających diagnozę/wywiad. Na podstawie analizy głównych składników zidentyfikowano trzy wzorce żywieniowe.

Trzy profile żywieniowe

Badacze oparli swoją analizę na trzech głównych profilach żywieniowych: „zdrowej” diecie zgodniej z zasadami żywienia, diecie zachodniej bogatej w sól i alkohol („Western salty and alcohol”) oraz diecie zachodniej obfitej w napoje słodzone cukrem („Western Sweet and Beverages”). Pierwszy profil zwraca uwagę w stronę owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, chudego nabiału i źródeł białka pochodzenia roślinnego, takich jak soja i orzechy.

Dieta zachodnia bogata w sól i alkohol obejmuje mięso (wołowina, wieprzowina, drób, cielęcina, jagnięcina, przetwory mięsne typu wędliny i parówki)  i napojów alkoholowych, takich jak piwo i wino. Trzeci profil jest bogaty w makarony, gotowe sosy obiadowe, pizzę, słodycze, frytki, chipsy i napoje gazowane. W badaniu uwzględniono wiek, pochodzenie etniczne, wykształcenie, historię rodzinną i datę ostatniego badania przesiewowego w kierunku raka prostaty. Naukowcy odkryli związek między pierwszym profilem dietetycznym a niższym ryzykiem raka prostaty.

Zaobserwowano, że mężczyźni przestrzegający schematu zdrowego odżywiania mieli mniejsze ryzyko rozwoju raka prostaty, podczas gdy profil żywieniowy „Western Sweet and Beverages” wiązał się ze zwiększonym ryzykiem. Nie zauważono istotnego związku między „Wester salty and alcohol” oraz zwiększonym ryzykiem występowania nowotworu prostaty.

Zobacz również

błękitna wstążka
dolgachov / 123RF

Ważne wnioski

Odchodząc od typowego podejścia stosowanego w badaniach epidemiologicznych, które polega na analizowaniu jednego składnika odżywczego lub grupy żywności, naukowcy zebrali dane z szerszego profilu żywieniowego. Badacze od dawna analizowali to, że dieta może odgrywać rolę w rozwoju raka prostaty, ale bardzo trudno było wskazać konkretne czynniki. Powyższe badanie jest istotne, ponieważ analizuje nawyki żywieniowe. Możliwe, że rezultaty z badań można będzie wykorzystać podczas opracowywania strategii profilaktyki raka prostaty, najpowszechniejszego raka wśród mężczyzn w wielu populacjach.

Źródło: Karine Trudeau, Marie-Claude Rousseau, Christine Barul, Ilona Csizmadi, Marie-Élise Parent. Dietary Patterns Are Associated with Risk of Prostate Cancer in a Population-Based Case-Control Study in Montreal, Canada. Nutrients 2020, 12(7), 1907.