Dieta obfita w przeciwutleniacze w leczeniu biaƂaczki limfoblastycznej

Avatar photo
nowotwĂłr

Nowe badania prowadzone przez ekspertĂłw z Roswell Park Comprehensive Cancer Center (USA) podkreƛlają, ĆŒe diety obfite w pokarmy będące ĆșrĂłdƂami przeciwutleniaczy mogą przynieƛć szczegĂłlne korzyƛci mƂodym pacjentom z nowotworem.

Opublikowane w „Journal of Clinical Oncology”, czasopiƛmie American Society of Clinical Oncology, badanie kohortowe z udziaƂem ponad 500 pacjentĂłw pediatrycznych z ostrą biaƂaczką limfoblastyczną (ALL) wykazaƂo, ĆŒe ci, ktĂłrzy jedli pokarmy bogate w m.in. karotenoidy, byli mniej naraĆŒeni na rozwĂłj infekcji bakteryjnych lub zapaleƄ bƂony ƛluzowej podczas pierwszej fazy leczenia.

To pierwsze badanie sugerujące, ĆŒe dieta wysokiej jakoƛci, zamiast przyjmowania suplementĂłw, podczas leczenia ALL, moĆŒe być korzystna w zmniejszaniu ryzyka występowania tych powszechnych problemĂłw zdrowotnych.

ALL jest jednym z najczęstszych nowotworĂłw wieku dziecięcego. Jej leczenie wiÄ…ĆŒe się z wysokim odsetkiem zakaĆŒeƄ i zapaleƄ bƂon ƛluzowych wyƛcieƂających przewĂłd pokarmowy.

karotenoidy
funandrejss / 123RF

SzczegóƂy na temat badania:

Ankiety dietetyczne byƂy dostępne do analizy od 614 i 561 uczestnikĂłw odpowiednio przy diagnozie i na koƄcu indukcji. SpoƛrĂłd 513 uczestnikĂłw, ktĂłrzy ukoƄczyli ankiety na temat spoĆŒycia pokarmĂłw w obu punktach czasowych (początek i koniec indukcji), kolejno 120 (23%) i 87 (16%) doƛwiadczyƂo infekcji bakteryjnej, a kolejno 22 (4%) i 55 (10%) –  zapalenia bƂony ƛluzowej.

Zwiększone spoĆŒycie karotenoidĂłw, beta-karotenu, witaminy A i alfa-karotenu prowadziƂo do niĆŒszego ryzyka infekcji, podczas gdy zwiększone spoĆŒycie witaminy A, E, cynku i karotenoidĂłw prowadziƂo do niĆŒszego ryzyka rozwoju zapalenia bƂony ƛluzowej. PrzykƂadowo, karotenoidy występują w duĆŒych iloƛciach w warzywach. ĆčrĂłdƂami karotenoidĂłw są, np.: jarmuĆŒ, szpinak, czerwona papryka, marchew, biaƂa i czerwona kapusta, brokuƂy, brukselka, kalafior, saƂata i pomidor.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
rumianek

marchew
Maxim Tatarinov / 123RF

Podsumowanie:

Wyniki tego badania są godne uwagi, poniewaĆŒ wczeƛniej pojawiƂy się pewne kontrowersje dotyczące przyjmowania przeciwutleniaczy podczas leczenia nowotworĂłw. NiektĂłre wczeƛniejsze prace sugerowaƂy, ĆŒe przeciwutleniacze mogą negatywnie wpƂywać na przebieg leczenia.

ĆčrĂłdƂo: Ladas, E.J., et al. (2020) Protective Effects of Dietary Intake of Antioxidants and Treatment-Related Toxicity in Childhood Leukemia: A Report From the DALLT Cohort. Journal of Clinical Oncology. (https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.19.02555)