Nowe badania prowadzone przez ekspertĂłw z Roswell Park Comprehensive Cancer Center (USA) podkreĆlajÄ , ĆŒe diety obfite w pokarmy bÄdÄ ce ĆșrĂłdĆami przeciwutleniaczy mogÄ przynieĆÄ szczegĂłlne korzyĆci mĆodym pacjentom z nowotworem.
Opublikowane w âJournal of Clinical Oncologyâ, czasopiĆmie American Society of Clinical Oncology, badanie kohortowe z udziaĆem ponad 500 pacjentĂłw pediatrycznych z ostrÄ biaĆaczkÄ limfoblastycznÄ (ALL) wykazaĆo, ĆŒe ci, ktĂłrzy jedli pokarmy bogate w m.in. karotenoidy, byli mniej naraĆŒeni na rozwĂłj infekcji bakteryjnych lub zapaleĆ bĆony Ćluzowej podczas pierwszej fazy leczenia.
To pierwsze badanie sugerujÄ ce, ĆŒe dieta wysokiej jakoĆci, zamiast przyjmowania suplementĂłw, podczas leczenia ALL, moĆŒe byÄ korzystna w zmniejszaniu ryzyka wystÄpowania tych powszechnych problemĂłw zdrowotnych.
ALL jest jednym z najczÄstszych nowotworĂłw wieku dzieciÄcego. Jej leczenie wiÄ ĆŒe siÄ z wysokim odsetkiem zakaĆŒeĆ i zapaleĆ bĆon Ćluzowych wyĆcieĆajÄ cych przewĂłd pokarmowy.
SzczegĂłĆy na temat badania:
Ankiety dietetyczne byĆy dostÄpne do analizy od 614 i 561 uczestnikĂłw odpowiednio przy diagnozie i na koĆcu indukcji. SpoĆrĂłd 513 uczestnikĂłw, ktĂłrzy ukoĆczyli ankiety na temat spoĆŒycia pokarmĂłw w obu punktach czasowych (poczÄ tek i koniec indukcji), kolejno 120 (23%) i 87 (16%) doĆwiadczyĆo infekcji bakteryjnej, a kolejno 22 (4%) i 55 (10%) – zapalenia bĆony Ćluzowej.
ZwiÄkszone spoĆŒycie karotenoidĂłw, beta-karotenu, witaminy A i alfa-karotenu prowadziĆo do niĆŒszego ryzyka infekcji, podczas gdy zwiÄkszone spoĆŒycie witaminy A, E, cynku i karotenoidĂłw prowadziĆo do niĆŒszego ryzyka rozwoju zapalenia bĆony Ćluzowej. PrzykĆadowo, karotenoidy wystÄpujÄ w duĆŒych iloĆciach w warzywach. ĆčrĂłdĆami karotenoidĂłw sÄ , np.: jarmuĆŒ, szpinak, czerwona papryka, marchew, biaĆa i czerwona kapusta, brokuĆy, brukselka, kalafior, saĆata i pomidor.
Podsumowanie:
Wyniki tego badania sÄ godne uwagi, poniewaĆŒ wczeĆniej pojawiĆy siÄ pewne kontrowersje dotyczÄ ce przyjmowania przeciwutleniaczy podczas leczenia nowotworĂłw. NiektĂłre wczeĆniejsze prace sugerowaĆy, ĆŒe przeciwutleniacze mogÄ negatywnie wpĆywaÄ na przebieg leczenia.
ĆčrĂłdĆo: Ladas, E.J., et al. (2020) Protective Effects of Dietary Intake of Antioxidants and Treatment-Related Toxicity in Childhood Leukemia: A Report From the DALLT Cohort. Journal of Clinical Oncology. (https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.19.02555)
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w BiaĆymstoku. Prowadzi autorskÄ stronÄ "DietoĆwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl