Dieta przeciwzapalna – jak tworzyć jadłospis?

dieta przeciwzapalna

W mediach coraz częściej pojawia się temat diety przeciwzapalnej. Warto więc przyjrzeć się tej diecie i sprawdzić, czy może przynieść pozytywne efekty, szczególnie u osób cierpiących na schorzenia związane ze stanem zapalnym w organizmie.

Jak wygląda jadłospis w diecie przeciwzapalnej?

Podstawą tej diety jest tak naprawdę dobrze nam znana dieta śródziemnomorska. Dieta przeciwzapalna opiera się na:

  • spożyciu:
    • świeżych warzyw i owoców o różnorodnych kolorach np. jagody, pomidory, ciemnozielone warzywa, pomarańczowe i żółte owoce – zawierają antyoksydanty
    • węglowodanów złożonych – pełnoziarnistych produktów zbożowych, które nie spowodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi
    • „zdrowych” tłuszczy (oliwa z oliwek, orzechy, awokado)
    • ryb takich jak: dziki łosoś, sardynki, śledzie; 2 razy w tygodniu lub suplementacja kwasami EPA i DHA
    • białka  z produktów takich jak: ryby, produkty mleczne (jogurty, sery), rośliny strączkowe (szczególnie soja)
  • włączeniu do jadłospisu wody, zielonej herbaty, gorzkiej czekolady (w rozsądnej ilości!)
  • rezygnacji z produktów przetworzonych i fast-food
  • ograniczeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (zmniejszenie spożycia masła, tłustych mięs, śmietany)

Czy dieta przeciwzapalna działa?

Jedno z badań prowadzone przez 10 lat na grupie ponad 3000 dorosłych osób zamieszkałych w Grecji pokazało, że dieta przeciwzapalna może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe u osób zdrowych. Niestety nie była w stanie odwrócić niekorzystnych zmian jakie zaszły w organizmie u osób, które na początku badania cierpiały już na zespół metaboliczny i w tej grupie badanych nie zmniejszyło się ryzyko chorób układu krążenia.

Obiecujące wydaje się badanie przeprowadzone wśród 40 dorosłych osób cierpiących na zapalne choroby jelit (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Pacjenci stosowali dietę przeciwzapalną przez 4 tygodnie. Ponad połowa badanych odczuła korzystny wpływ diety, który objawiał się zmniejszeniem symptomów choroby jak i zmniejszeniem ilości przyjmowanych leków.

Tak czy nie?

Dieta przeciwzapalna może być szczególnie korzysta w profilaktyce chorób, w których występuje stan zapalny. Z uwagi na to, że staje się coraz bardziej popularna, warto mieć nadzieję, że pojawi się więcej naukowych badań na jej temat, gdyż możliwości jej stosowania wydają się być obiecujące.

Bibliografia:

  1. E. N. Georgousopoulou i wsp.: Anti-inflammatory diet and 10-year (2002–2012) cardiovascular disease incidence: The ATTICA study. International Journal of Cardiology 2016, 222, 1: 473–478.
  2. B. Olencki i wsp.: An anti-inflammatory diet as treatment for inflammatory bowel disease: a case series report. Nutrition Journal 2014, 13, 5.
  3. http://health.usnews.com/best-diet/anti-inflammatory-diet