Dieta pudełkowa – smacznie i na wynos

Avatar photo
dieta pudełkowa

Obecne trendy w dietetyce, pomijając ekstremalne przykłady, dążą raczej ku zdrowemu żywieniu. Świadomość społeczeństwa w ostatnich latach znacznie wzrosła i szukamy obecnie rozwiązań, które pozwolą nam cieszyć się na dłużej sprawnością i dobrym samopoczuciem. Jednym z nich jest bez wątpienia dieta pudełkowa.

Zainteresowanie posiłkiem z pudełka nadal rośnie, jednak trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Poprzez pojęcie dieta pudełkowa możemy rozumieć przygotowane przez nas jedzenie, które następie pakujemy i zabieramy ze sobą do pracy/szkoły czy w inne miejsca. Dietą pudełkową będzie też catering dietetyczny, czyli usługa zyskująca na popularności już nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych miejscowościach [1].

Zanim zaczniemy mówić o przewadze jednej wersji „pudełek” nad drugą, warto w ogóle powiedzieć, dlaczego jest to pozytywne zjawisko.

Czy pudełka są „cool”?

Dieta pudełkowa w całej swej prostocie oferuje szereg korzyści. Trzeba powiedzieć, że zjawisko jest fenomenalne, a z drugiej strony dość powszechne. Przecież kanapki do pracy, czy nawet całe obiady zabierało się ze sobą już od lat. Swoje palce maczały w tym bez wątpienia media i to, co nasi rodzice robili już wcześniej, urosło do rangi trendu dietetycznego. I bardzo dobrze, bo dzięki temu więcej osób o tym mówi, a pudełko w torbie jest „cool”. [1].

szkoła pudełko
© Oleksandra Naumenko / 123RF

Kiedy posiłek przynosi wstyd

Mimo rosnącej „pudełkowej” manii, ilość posiłków w ciągu dnia wciąż stanowi duży problem. W najlepszym wypadku kończy się na trzech, a bardzo powszechna jest sytuacja, kiedy spożywane jest śniadanie w domu, a kolejny posiłek to obiadokolacja około godziny 17-18. Przyczyn może być wiele: lenistwo, brak pomysłu, brak czasu, niechęć do noszenia dodatkowego ciężaru lub obawy przed opinią społeczeństwa [2-5].

Ostatni czynnik jest bardzo powszechny w szkołach. Jeszcze na studiach rozmawialiśmy z chłopcem, który wstydził się brać do szkoły pojemniki z jedzeniem, bo koledzy i koleżanki po prostu się z niego śmieją. Jeszcze kilka lat temu pojemniki śniadaniowe były czymś normalnym (bez znaczenia, czy będzie w nich kanapka, czy coś innego, ale nikt nie reagował salwami śmiechu na jego wyjęcie). Dzisiaj wygrywają gotowe przekąski czy batoniki.

„Pudełka” to same korzyści zdrowotne

Dieta pudełkowa z założenia ma nam zapewnić większą ilość posiłków, w równych odstępach czasu i przede wszystkim różnorodnych. Zapobiega to uczuciu głodu, nadmiernym wahaniom cukru we krwi, pomaga utrzymać energię i koncentrację na cały dzień. Jak pokazują badania na dzieciach, regularne posiłki zapobiegają nadwadze i otyłości oraz sprzyjają utrzymaniu prawidłowych stężeń LDL. Ważna jest oczywiście ich jakość. Pudełka umożliwiają nam wzięcie ze sobą czegoś więcej niż tylko kanapki – np. sałatki, kaszy z warzywami, owsianki. Sprawia to, że skład jakościowy posiłku znacznie wzrasta, dostarczamy większych ilości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników, które również wpływają prozdrowotnie [2,3].

Przykład musi iść z góry

Ale nie możemy „czepiać się” dzieci i młodzieży, gdy wzorce nie idą z góry. Dieta pozostawia wiele do życzenia także u dorosłych. Praca zmianowa, nadgodziny i wszechobecny wyścig po szczeblach kariery zdecydowanie nie sprzyjają zdrowym nawykom żywieniowym. Zdecydowana większość spożywa mało posiłków, pojawia się podjadanie pomiędzy nimi. Dieta pudełkowa bezsprzecznie rozwiązałaby te problemy, niestety głównym ich powodem jest brak czasu. Z pomocą przychodzi szef, który zapewnia ofertę cateringową [5].

Catering dietetyczny – czy warto?

Catering jest też dostępny dla każdego z nas. To świetna opcja dla wszystkich zabieganych. Największą chyba zaletą cateringu dietetycznego jest fakt, że posiłków nie musimy przyrządzać sami! Wystarczy telefon lub osobista wizyta w drodze powrotnej z pracy i zamówienie wariantu, który nam odpowiada [6].

catering
© Uladzimir Chaberkus / 123RF

Z dostawą do domu

Kolejna zaleta to dowóz pod same drzwi. Trzeba jednak sprawdzić, czy dana firma oferuje wybór godzin dostarczenia diety, w innym razie możemy zostać wyrwani z łóżka dzwonkiem w środku nocy. Może lepszym pomysłem będzie odebranie torebki pełnej smakołyków w drodze do pracy/szkoły [1].

Różnorodność szyta na miarę

Kolejna zaleta to różnorodność. W ofercie mamy mnóstwo diet, od 1000 kcal wzwyż, dla cukrzyków sportowców, na masę, wersje wege i wiele wiele innych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i ewentualnie miejsce zamieszkania [1].

Dieta z cateringu może również zostać dopasowana stricte pod nas. Oczywiście taka usługa kosztuje więcej, nie wszystkie firmy też oferują taką opcję. Teoretycznie, jeśli z cateringiem współpracuje dietetyk, po wywiadzie i konsultacji otrzymamy szyte na miarę posiłki [6,7].

Koszty, koszty, koszty

No właśnie, koszty. To chyba największa wada cateringów dietetycznych. Można się sprzeczać, co oznacza „drogo”. Dla jednych drogo to będzie 1000 zł, dla innych 1500 zł. Nie należy tutaj oceniać kto jakie ma możliwości, ale rzeczywiście taka usługa do najtańszych nie należy. Wszak to trochę jak jadanie w restauracji/barze każdego dnia. Ale dla wielu osób zysk czasowy może wynagrodzić pieniężne straty i wtedy nad takim rozwiązaniem nie trzeba długo się zastanawiać [7].

Drugą wadą (a może zaletą?) jest element zaskoczenia. Raczej nie mamy dużego wpływu na to, co w posiłku się znajdzie. Mogą nam też nie podpasować smaki. Na szczęście większość firm oferuje dzień testowy, w którym mniej więcej możemy ocenić otrzymywane porcje i ogólny smak [7].

Piekielna kuchnia

No dobrze, cateringi swoją drogą, ale jak już wspomniałem dietą pudełkową będą też nasze, własnoręcznie przygotowane i zapakowane posiłki. Ciężko o jakiekolwiek wady, ale i one istnieją.

Master Chef nie dla nas

Bo możemy zwyczajnie nie mieć talentu i pasji do gotowania. Z gotowym przepisem powinno być teoretycznie łatwiej, ale szybko pojawia się niechęć i znużenie. Z drugiej strony możemy być świetni w kuchni, ale w końcu kończą nam się pomysły i wpadamy w monotonię. Tutaj także z pomocą przyjdą książki kucharskie, ale pojawia się problem czasu.

Zobacz również
jedzenie na mieście

Zjeść ciastko i mieć ciastko

Czas to pieniądz – tak zwykło się mawiać. Teoretycznie godzina spędzona w kuchni to godzina mniej na inne, dodatkowe prace. Możemy też spojrzeć na to inaczej – godzina spędzona na gotowaniu to smaczne posiłki na kolejny dzień w pracy, które zapewnią nam energię i efektywność. Brzmi super, a do tego zrobiliśmy coś sami (wszyscy w biurze zazdroszczą!). Niestety bywa tak, że jesteśmy solidnie zmęczeni, a posiłek sam się nie przyrządzi. Wtedy niestety chwytamy za telefon (wygrywa catering) lub zadowalamy się waflami ryżowymi i jogurtem kupionym po drodze. Ach, gdyby w zamrażalniku były jeszcze pierogi…

A zalety?

pudełka dom
© Linda Bestwick / 123RF

Samodzielne przygotowane „pudełka” to przecież głównie zalety!

Wolność Tomku w swoim domku

Po pierwsze, jemy to co chcemy i jak chcemy – nikt nie narzuca nam z góry dania, nie stosuje połączeń, których zwyczajnie nie lubimy.

Więcej w kieszeni

Po drugie samodzielne gotowanie jest tańsze – można się o to spierać, bo wszystko zależy od wyboru produktów, ale zdecydowanie można przeżyć tydzień za 150-200 zł, a część produktów posłuży jeszcze do kolejnych dań. Jest jedno ale – zakupy trzeba dobrze zaplanować, najlepiej z przygotowanym wcześniej jadłospisem, dzięki czemu kupimy to, czego naprawdę potrzebujemy. Spontaniczne zakupy zdecydowanie się nie sprawdzą;

W trosce o zdrowie

Po trzecie, jemy tyle, ile potrzebujemy i to, co powinniśmy – w dietach cateringowych również mamy taką możliwość, ale każda konsultacja, każda zmiana produktu czy dostosowanie kaloryczności kosztuje. W domu możemy przygotować dietę szytą na miarę (jeśli się na tym znamy) lub udać się do dietetyka po gotowy jadłospis. Wciąż wyjdzie taniej (prawdopodobnie).

Ratujmy wieloryby!

Po czwarte, nie zanieczyszczamy środowiska! – każdy dzień diety cateringowej to kilka plastikowych opakowań, które są wyrzucane. Możemy niekiedy wybrać opcję tworzywa biodegradowalnego, ale niestety będzie to dodatkowo kosztować. W domu wystarczy zaopatrzyć się w kilka dobrych pudełek, które posłużą na lata.

Wnioski

Podsumowując: czy dieta pudełkowa jest super? Zdecydowanie tak, niezależnie od pochodzenia. Catering dietetyczny polecam wszystkim, którzy nie narzekają na nadmiar czasu w ciągu dnia lub nie lubią gotować i oczywiście na takie rozwiązanie mogą sobie pozwolić. Będzie również świetną opcją w pojedyncze dni dla wszystkich osób, które wiedzą, że wrócą danego dnia późno, a kolejnego znowu będą od świtu do nocy poza domem. Natomiast domowa dieta pudełkowa bezsprzecznie wygrywa to starcie – tanio, smacznie, tak jak lubimy, uczymy się przy niej nowych przepisów, rozwiązań. Dobrze sprawdzi się tez u sportowców wyjeżdzających na jednodniowe zawody. Oczywiście trzeba wtedy postawić na produkty i posiłki, które się nam nie zepsują, ale mamy pewność co do ich jakości.

Niezależnie od wybranej opcji staraj się jeść regularnie i zdrowo, a efekty na pewno się pojawią. Przed wyborem cateringu poszukaj opinii w Internecie i sprawdź, czy dana firma oferuje to, czego oczekujesz. Polecam wyszukiwarkę i ranking cateromarket.pl

Źródła:

  1. Zbiór informacje na temat cateringów ze strony cateromarket.pl [Dostęp: 08.08.2019] https://cateromarket.pl/
  2. Głębocka, A., & Kęska, A. (2016). Porównanie wybranych elementów stylu życia uczniów w wieku 12 lat z Warszawy i Zamościa. Część I–skład ciała i sposób żywienia. Probl. Hig. Epidemiol97(4), 341-347.
  3. Wawrzyniak, A., Sadurska, J., & Hamułka, J. (2015). Ocena spożycia śniadań oraz spożycia energii z produktami kupowanymi w sklepikach szkolnych przez uczniów. Probl Hig Epidemiol96(1), 254-258.
  4. Nawrocka, M., Kujawska-Łuczak, M., Bogdański, P., & Pupek-Musialik, D. (2010). Ocena sposobu odżywiania i aktywności fizycznej wśród uczniów szkół ponadpodstawowych. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii6(1), 8-17.
  5. Ciepłowska, A., Waszkowiak, K., Jędrusek-Golińska, A., Szymandera-Buszka, K., Kmiecik, D., & Kobus-Cisowska, J. (2017). Stan odżywienia i zachowania żywieniowe pracowników biurowych poznańskich korporacji–badania pilotażowe.
  6. Dieta pudełkowa – 5 powodów, dla których warto z niej skorzystać. Artykuł ze strony rukolacatering.pl [Dostęp 07.08.2019]. https://rukolacatering.pl/dieta-pudelkowa-5-powodow-dla-ktorych-warto-z-niej-skorzystac/
  7. Catering dietetyczny oceniony Okiem Dietetyka. Artykuł ze strony okiemdietetyka.pl [Dostęp: 07.08.2019] https://okiemdietetyka.pl/catering-dietetyczny-dietetyk/