Dynia hokkaido

Avatar photo
dynia hokkaido

Dynia hokkaido chociaż sama już jej nazwa wskazuje na egzotyczne korzenie – coraz częściej trafia do sklepów w Polsce i zyskuje sobie wielbicieli. Charakterystyczny smak oraz wartoÅ›ci odżywcze sprawiajÄ…, że sÄ… te dynie poszukiwane na rynku, zaÅ› wymagania glebowe sprawiajÄ…, że można je uprawiać również w Polsce – nasiona Å‚atwo kupić w internecie.

dynia hokkaido
Nedim Barjamovic / 123RF

Czym się różni dynia hokkaido od zwykłej dyni?

Dynia hokkaido to przede wszystkim intensywny kolor i sÅ‚odki, lekko orzechowy smak – na pierwszy rzut oka wyróżnia siÄ™ przede wszystkim mniejszym rozmiarem (na ogół nie wiÄ™cej niż dwa-trzy kilogramy). Nie trzeba jej też obierać ze skórki – prawda jest taka, że po prostu bardzo ciężko siÄ™ jÄ… obiera. Co charakterystyczne – przy gotowaniu mniej rozmiÄ™ka. Trzeba jedynie pamiÄ™tać o wczeÅ›niejszym usuniÄ™ciu włókienek i pestek.

Ta wspomniana intensywna, pomarańczowa barwa to też jeden z większych atutów tego warzywa. Za tę piękną barwę odpowiedzialne są bowiem karotenoidy, które działają jako antyoksydanty. Co za tym idzie dynia hokkaido wspiera stan zdrowia oraz powstrzymuje starzenie i stanowi ochronę przed licznymi poważnymi chorobami dla organizmu.

Dynia hokkaido – wartoÅ›ci odżywcze

Dynia ta w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal oraz ponad 1g bÅ‚onnika, co sprawia, że jest przyjazna dla osób prowadzÄ…cych dietÄ™ odchudzajÄ…cÄ…. To co wyróżnia dyniÄ™ hokkaido to potężna dawka witaminy A – trochÄ™ ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niÄ…. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odpornoÅ›ci. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne iloÅ›ci witaminy B – w tym ryboflawiny, tiaminy – a także takie skÅ‚adniki jak potas, żelazo i wapÅ„.

Pewnym mankamentem związanym z dynią hokkaido jest wysoka zawartość cukrów (ponad 3,5 grama na 100 gram warzywa)

Zobacz również
kapusta

Kulinarne zastosowania dyni hokkaido

Tak naprawdÄ™ zastosowania kulinarne dyni hokkaido sÄ… bardzo szerokie – oczywiÅ›cie można jÄ… stosować jedynie jako dodatek do zup i potraw. Jest ona jednak również Å›wietnym dodatkiem do gulaszów, lecza, zapiekanek, tart. Może być także odpowiednio przyrzÄ…dzona z zioÅ‚ami, masÅ‚em. Sposoby obróbki również nie sÄ… ograniczone i można jÄ… zarówno smażyć, zapiekać jak i gotować.

Poznaj również: wartości odżywcze pestek dyni