Dynia – pomarańczowa królowa jesieni

Historia

Dynia to warzywo Indian z południowej części Ameryki Północnej oraz Inków z Ameryki Południowej. Uprawiana jest już od 5000 lat. Do Europy trafiła dzięki Hiszpanom i ich żegludze. Natomiast w Polsce zapoczątkowała swoją karierę jako roślina lecznicza w XVI wieku.

Jak uprawiać dynię w ogrodzie

Warunki sprzyjające do uprawy dyni to gleba przepuszczalna, bogata w azot. Doskonale nadaje się do zasadzenia na kompostowniku. Optymalna temperatura wzrostu to 250C (minimum to 80C). Jest ona uprawiana z zasiewu bezpośrednio do gruntu lub z sadzonek. Pierwszy posiew przypada średnio na drugą połowę maja, a zbiory przypadają na wrzesień/październik. W czasie wzrostu nie można zapomnieć o spulchnianiu i usuwaniu chwastów między roślinami, a także podlewaniu i dwukrotnym nawożeniu gleby.

Aspekt żywieniowo – zdrowotny

Dynia jest stosunkowo niskokaloryczna. W 100 g jest tylko 33 kcal. Wykazuje za to wysoką wartość odżywczą. Bogata jest w witaminę A, dzięki której nasz organizm wolniej się starzeje, dzięki zawartym w niej antyoksydantom. Ponadto zapobiega miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Witamina A pełni także istotną rolę w procesie widzenia oraz reguluje tworzenie się nowych komórek. Poprawia również elastyczność skóry i wspomaga zachowanie prawidłowego stanu błon śluzowych.

Dynia zawiera też beta-karoten– pochodną witaminy A, odpowiedzialną za poprawę kolorytu skóry. Dzięki zawartości potasu, jedząc dynię regulujemy ciśnienie tętnicze i usuwamy nadmiar wody z organizmu. Zawiera także wapń, magnez i fosfor, które m.in. utrzymują właściwą mineralizację kości. Świeże pestki dyni stosowane są jako środek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego. Składniki w niej zawarte wzmacniają system immunologiczny, czyli odpornościowy.

W 100 g
Energia(kcal) 33
Białko(g) 1,3
Tłuszcze(g) 0,3
Węglowodany(g) 7,7
Błonnik(g) 2,8

Zastosowanie w kuchni

Dynia odpowiednio przyrządzona jest smaczną, delikatną i łatwostrawną potrawą. Można przygotować z niej zupy, musy, ciasta, sosy do mięsa. Znakomita jest jako dodatek do sałatek, zapiekanek, a także marynowana. Z pestek dyni produkuje się olej, który posiada dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, a także przyczyniających się do syntezy witaminy D odpowiedzialnej za gospodarkę wapniowo-fosforową, chroniąc przed osteoporozą.

Ciekawostka

Indianie jedli także kwiaty dyni, uznawane za symbol płodności i urodzaju. Dynia jest jednym z ważniejszych elementów obchodów Halloween, które przypada 31 października i jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.

Źródło:

  1. Małgorzata Kozłowska- Wojciechowska, „Atlas warzyw i owoców”. Wydawca Media Worxx Sp. z o.o.
  2. http://www.wymarzonyogrod.pl/
  3. Helena Ciborowska, „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”

 

Przeczytaj także na pokrewny temat: dynia hokkaido

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach o specjalności dietetyka kliniczna. Zainteresowana racjonalnym odżywianiem i dietą w poszczególnych jednostkach chorobowych.

Komentowanie wyłączone.

Udostępnienia