Dynia hokkaido

Dynia hokkaido chociaż sama już jej nazwa wskazuje na egzotyczne korzenie – coraz częściej trafia do sklepów w Polsce i zyskuje sobie wielbicieli. Charakterystyczny smak oraz wartości odżywcze sprawiają, że są te dynie poszukiwane na rynku, zaś wymagania glebowe sprawiają, że można je uprawiać również w Polsce – nasiona łatwo kupić w internecie.

Czym się różni dynia hokkaido od zwykłej dyni?

dynia hokkaido

Kürbis vorbereiten 01 by Schwäbin. Licensed under CC-BY-SA-3.0-de via Wikimedia Commons

Dynia hokkaido to przede wszystkim intensywny kolor i słodki, lekko orzechowy smak – na pierwszy rzut oka wyróżnia się przede wszystkim mniejszym rozmiarem (na ogół nie więcej niż dwa-trzy kilogramy). Nie trzeba jej też obierać ze skórki – prawda jest taka, że po prostu bardzo ciężko się ją obiera. Co charakterystyczne – przy gotowaniu mniej rozmięka. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym usunięciu włókienek i pestek.

Ta wspomniana intensywna, pomarańczowa barwa to też jeden z większych atutów tego warzywa. Za tę piękną barwę odpowiedzialne są bowiem karotenoidy, które działają jako antyoksydanty. Co za tym idzie dynia hokkaido wspiera stan zdrowia oraz powstrzymuje starzenie i stanowi ochronę przed licznymi poważnymi chorobami dla organizmu.

Dynia hokkaido – wartości odżywcze

Dynia ta w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal oraz ponad 1g błonnika, co sprawia, że jest przyjazna dla osób prowadzących dietę odchudzającą. To co wyróżnia dynię hokkaido to potężna dawka witaminy A – trochę ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B – w tym ryboflawiny, tiaminy – a także takie składniki jak potas, żelazo i wapń.

Pewnym mankamentem związanym z dynią hokkaido jest wysoka zawartość cukrów (ponad 3,5 grama na 100 gram warzywa)

Kulinarne zastosowania dyni hokkaido

Tak naprawdę zastosowania kulinarne dyni hokkaido są bardzo szerokie – oczywiście można ją stosować jedynie jako dodatek do zup i potraw. Jest ona jednak również świetnym dodatkiem do gulaszów, lecza, zapiekanek, tart. Może być także odpowiednio przyrządzona z ziołami, masłem. Sposoby obróbki również nie są ograniczone i można ją zarówno smażyć, zapiekać jak i gotować.

Poznaj również: wartości odżywcze pestek dyni

Dodaj komentarz