W sklepach spotykamy się z ogromnym wyborem oliw z różnymi sformułowaniami na etykietach. Dla wyjaśnienia co oznaczają te sformułowania:
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
„Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” – oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z wytłoczyn z oliwek
„Oliwa z wytłoczyn z oliwek„- jest uzyskana z produktu pozostałego po pierwszym wytłoczeniu oliwy (wytłoczyn) oraz oliwy otrzymanej bezpośrednio z oliwek.
Pierwsze tłoczenie na zimno
Określenie „pierwsze tłoczenie na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, otrzymane przy temperaturze poniżej 27 °C za pomocą tłoków hydraulicznych.
Oliwa Extra Virgin
Nazwa „Oliwa Extra Virgin” oznacza produkt uzyskany powyższą metodą o kwasowości poniżej 0,8%.
Oliwa uzyskiwana na zimno
Określenie „uzyskiwana na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymywane przy temperaturze poniżej 27 °C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.
Ciekawostka:
Niech was nie zwiodą rysunki pięknych oliwek na etykietach, ponieważ może to być „mieszanka olejów roślinnych i oliwy z oliwek”. Umieszczanie obrazów lub grafiki z oliwkami na etykiecie mieszanki jest dopuszczone, jeżeli zawartość oliwy w mieszance przekracza 50%.
Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności. Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/