Co oznaczają sformułowania na etykietach oliwy z oliwek?

oliwa dietetycy org pl

W sklepach spotykamy się z ogromnym wyborem oliw z różnymi sformułowaniami na etykietach. Dla wyjaśnienia co oznaczają te sformułowania:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” – oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek

Oliwa z wytłoczyn z oliwek“- jest uzyskana z produktu pozostałego po pierwszym wytłoczeniu oliwy (wytłoczyn) oraz oliwy otrzymanej bezpośrednio z oliwek.

Pierwsze tłoczenie na zimno

Określenie „pierwsze tłoczenie na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, otrzymane przy temperaturze poniżej 27 °C za pomocą tłoków hydraulicznych.

Oliwa Extra Virgin

Nazwa „Oliwa Extra Virgin” oznacza produkt uzyskany powyższą metodą o kwasowości poniżej 0,8%.

Oliwa uzyskiwana na zimno

Określenie „uzyskiwana na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymywane przy temperaturze poniżej 27 °C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.

Ciekawostka:

Niech was nie zwiodą rysunki pięknych oliwek na etykietach, ponieważ może to być „mieszanka olejów roślinnych i oliwy z oliwek”. Umieszczanie obrazów lub grafiki z oliwkami na etykiecie mieszanki jest dopuszczone, jeżeli zawartość oliwy w mieszance przekracza 50%.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności.

Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/

Loading...
Udostępnienia