Karmienie piersią zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego

5/5 (1)

Badanie opublikowane w “American Journal of Hypertension” wskazuje, że kobiety, które karmią piersią przez dłuższy okres czasu, rzadziej cierpią na nadciśnienie tętnicze po menopauzie.

Kobiety, które karmią piersią przez dłuższy okres czasu, rzadziej cierpią na nadciśnienie tętnicze po menopauzie

Korzyści z karmienia piersią:

Podwyższone ciśnienie krwi jest największym pojedynczym czynnikiem ryzyka chorób i przedwczesnej śmiertelności. Dane z badań epidemiologicznych wskazują na korzystne następstwa karmienia piersią dla zdrowia niemowląt i ich matek. Zostało dobrze udokumentowane, że długotrwałe karmienie piersią wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania u dzieci alergii, celiakii, otyłości i cukrzycy. Do tej pory zalety z karmienia piersią dla zdrowie matki były niewielkie w porównaniu z korzystnym wpływem na dzieci.

W kilku badaniach stwierdzono, że brak karmienia naturalnego lub przedwczesne odstawienie dziecka od piersi wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia u matki cukrzycy, dyslipidemii, zespołu metabolicznego, choroby wieńcowej serca i innych chorób sercowo-naczyniowych. Jednak niewiele badań wykazało wyraźny związek między karmieniem piersią a występowaniem nadciśnienia.

Charakterystyka i wyniki badania:

Naukowcy z Oxford University Press (USA) wykorzystali dane z badania “National Health and Nutrition Examination Survey“, przeprowadzonego w Korei w 2010-2011 roku. Grupę badanych stanowiło 3119 niepalących kobiet po menopauzie w wieku 50 lat i starszych. Naukowcy stwierdzili, że większa liczba dzieci karmionych piersią i dłuższe okresy karmienia naturalnego wiązały się z niższym ryzykiem występowania  nadciśnienia tętniczego u kobiet po menopauzie, a innymi wpływającymi czynnikami były stopień otyłości oraz insulinooporność. Liczba dzieci karmionych piersią (5 do 11) wiązała się z o 51% niższym ryzykiem nadciśnienia w porównaniu z kobietami, które nie karmiły w ogóle lub karmiły naturalnie tylko jedno dziecko. Długi okres karmienia piersią (od 96 do 324 miesięcy w sumie) wskazywał na o 45% mniejsze ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego.

Chociaż szeroki zakres chorób przewlekłych nie jest powiązany z karmieniem piersią, zaproponowano pewne wspólne mechanizmy. Po pierwsze, metabolizm matczyny (np. nagromadzenie tłuszczu i insulinooporność) może zostać “zresetowane” poprzez rozpoczęcie karmienia piersią po ciąży, co zmniejsza ryzyko chorób związanych z otyłością. Po drugie, uwalnianie oksytocyny stymulowane przez karmienie naturalne może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem występowania schorzeń przewlekłych. Powyższe odkrycie potwierdza potrzebę popularyzowania długoterminowych korzyści wynikających z karmienia piersią.

Źródło:

Sangshin Park, Nam-Kyong Choi. Breastfeeding and Maternal Hypertension. American Journal of Hypertension, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.