Kawior z pstrąga tęczowego – Deluxe (Atlantic)

Kawior z pstrąga tęczowego

Mianem kawioru nazywamy osoloną ikrę wybranych ryb. Więcej na jego temat oraz wysokich właściwości zdrowotnych przeczytacie > tutaj <. Prezentowany dzisiaj kawior został przygotowany przez firmę Atlantic z ikry pstrąga tęczowego – jest to bardzo popularny gatunek, który składa 500 do 3000 sztuk ikry. Hodowany jest praktycznie na całym świecie.

Czy kawior jest zdrowy? Naturalnie – posiada witaminy, charakterystyczny skład wartości odżywczych z dużą ilością białka.

Są jednak też i wady – jest nią zawartość soli. Jej zawartość różni się od producenta i jest typowa dla kawioru, stąd ciężko od niej uciec – jednak oceniając zdrowotność produktu nie można nie wspomnieć, że taki słoiczek 100 gram zawiera 3,9g soli – co już zbliża nas do całej dziennej normy soli w naszym organizmie. Więc pamiętajmy, że to przysmak zdrowy – ale jedzony z umiarem.

Więcej produktów na:

Dietetyk w supermarkecie

Analiza etykiety produktu:

Kliknij na składnik, aby dowiedzieć się o nim więcej:

🔍 Ikra z pstrąga tęczowego (oncorhynchus mykkis)
🔍 Sól

 

Kalorie:

100 gram naparu zawiera:

159 kcal / 8,0% GDA*

*dla zapotrzebowania 2000 kcal dziennie

Ocena produktu DIETETYCY.ORG.PL

na podstawie głosów użytkowników

Kawior z pstrąga tęczowego - Deluxe (Atlantic)

Kawior z pstrąga tęczowego - Deluxe (Atlantic)
7.3

Składniki odżywcze

7/10

    Naturalne składniki

    10/10

      Przystępność cenowa

      5/10
        • Wartości odżywcze: 159 kcal
        • Tłuszcze: 3,5g
        • Tłuszcze nasycone: 1g
        • Węglowodany: 7,8g
        • Cukry: 0g
        • Białko: 24,1g
        • Sól: 3,9g
        • Ikra z pstrąga tęczowego
        • Sól

        Zostaw swoją opinię:

        • ocena oparta o algorytm DIETETYCYSCORE®

          *Składniki odżywcze oceniamy według jakości składu i pozycji składnika na liście
          *Naturalność oceniamy przez stopień przetworzenia składników
          *Cenę oceniamy jako stosunek wobec najtańszej opcji na rynku (10) – z uwagi na brak bezpośredniej bazy porównawczej – bez oceny
          *Smaku jako kwestii subiektywnej nie oceniamy

        Loading...
        Udostępnienia