Konferencja „Dietetyk XXI wieku” oczami uczestników

Avatar photo

W zeszły weekend działo się! 21 października odbyła się konferencja „Dietetyk XXI wieku”. Organizatorem tego wydarzenia była Dietetyka #NieNaŻarty. Jako portal dietetycy.org.pl mieliśmy przyjemność wspierać wydarzenie jako patron medialny. Dlatego też zapraszamy do relacji trójki uczestniczek tego wyjątkowego wydarzenia.

Sprawozdania z konferencji:

  1. Iwona Januszewska
  2. Marta Boroń
  3. Andżelika Drzewiecka

Sprawozdanie – Iwona Januszewska

Profil autora sprawozdania – LINK

21 października 2023 roku w teatrze WAM w Warszawie odbyła się Konferencja Dietetyk XXI wieku. Organizatorem wydarzenia był portal Dietetyka #NieNaŻarty, a jednym z patronów medialnych został portal Dietetycy.org.pl. Słuchacze mogli wybrać między dostępem na żywo i stacjonarnym udziałem w wydarzeniu lub uczestnictwem zdalnym. Organizatorzy zapewnili także wszystkim uczestnikom konferencji 7- dniowy dostęp do nagrań online.

W trakcie dziewięciogodzinnej konferencji, wykłady zaprezentowało dwunastu specjalistów z dziedziny dietetyki. Wystąpienia dotyczyły zarówno zagadnień z dietetyki sportowej, psychodietetyki, jak i biznesu. Prelegenci brali udział także w panelach dyskusyjnych i odpowiadali na pytania zadawane przez słuchaczy. Jakie tematy zostały poruszone podczas tegorocznej konferencji?

Peptydy i SARMy – czyli jak szamani robią sportowcom wodę z mózgu?

Pierwszy wykład poprowadził Bartłomiej Pomorski – dietetyk sportowy. Podczas swojego wystąpienia scharakteryzował grupę związków, jakimi są peptydy i SARMy — selektywne modulatory receptora androgenowego. Mogliśmy zapoznać się ze statusem prawnym i bezpieczeństwem stosowania omawianych substancji. Jako że SARMY i peptydy są substancjami zabronionymi w sporcie, ich obecność w testach antydopingowych może mieć konsekwencje prawne. Zwrócona została także uwaga na rynek suplementów, gdzie zachodzi ryzyko zanieczyszczenia ich substancjami, których spożywanie prowadzi do naruszenia przepisów antydopingowych.

Probiotykoterapia w XXI wieku (jak nie dać się nabić w butelkę marketingowcom)

Koleje wystąpienie zostało przygotowane przez prof. dr hab. n. med. Hannę Szajewską. Podczas wykładu wyjaśniono, na jakie cechy zwrócić uwagę podczas doboru probiotyku. Słuchacze mogli zapoznać się także z konkretnymi wytycznymi międzynarodowych organizacji co do zalecanych szczepów probiotycznych w zależności od jednostki chorobowej. Pani profesor zaznaczyła, że choć stosowanie probiotyków w żadnym z omawianych przypadków nie jest niezbędne, to konkretne badania naukowe potwierdzają, że w zależności od schorzenia bywa pomocne. Temat wywołał duże zainteresowanie i liczne pytania ze strony słuchaczy.

Jak komunikować się z pacjentem, aby współpraca była skuteczna – dialog motywujący i nie tylko

Trzecią prelegentką konferencji była psychodietetyczka dr Anna Januszewicz. Zdradzała tajniki skutecznej komunikacji z pacjentem. Podczas wystąpienia omówiła zagadnienie Dialogu Motywującego i korzyści wynikające ze stosowania tej metody rozmowy w konsultacjach dietetycznych. Przytoczone zostały przykłady konkretnych stwierdzeń, zwrotów, które warto stosować w rozmowie z pacjentem, aby skutecznie motywować go do zmiany nawyków żywieniowych.

Odżywianie tarczycy przy niedoczynności i Hashimoto: Fakty, mity i dieta eliminacyjna

Radosław Smolik w swoim wystąpieniu przybliżył słuchaczom różnice między niedoczynnością tarczycy, a Hashimoto. W przemówieniu szczegółowo określone zostały zalecenia dietetyczne dla obu schorzeń. To, co prelegent podkreślił podczas wykładu, to zwrócenie uwagi na interakcję leków z żywnością i przemyślaną suplementację. 

Czy naprawdę nie ma bezpiecznej dawki alkoholu?

Tego kontrowersyjnego tematu podjął się Arkadiusz Matras, który jako współzałożyciel Dietetyki #NieNaŻarty był także prowadzącym konferencję. Słuchaczom przedstawione zostały wyniki badań, które określały wpływ alkoholu na rozmaite nowotwory. Prowadzący zwrócił uwagę na zależność między piciem a rozwojem chorób układu krążenia. We wnioskach prelegent zaznaczył, że mimo szkodliwości spożywania, bezpieczna dawka alkoholu istnieje. Zwrócił jednak uwagę na niezbędne do jej ustalenia czynniki tj.: płeć, wiek, ryzyko wystąpienia jednostek chorobowych. 

Jak sprzedawać produkty elektroniczne w branży dietetycznej.

Kolejny wykład dotyczył marketingu w dietetyce i wygłosiła go Justyna Świetlicka — w społeczności internetowej znana jako Owsiana. Prelegentka na podstawie własnych doświadczeń punktowała jak kreatywna sprzedaż i strategiczne działanie mogą zwiększyć zarobki dietetyka. W trakcie inspirującego wykładu słuchacze otrzymali liczne wskazówki i oryginalne pomysły na dochodowy rozwój własnej marki.

Jak tworzyć treści w internecie, które się klikają?

Wykład został przygotowany przez założycieli projektu Rolki od kuchni, czyli Bartłomieja Włodarczyka, Julię Migdalską i Jakuba Chwiłkowskiego. Prelegenci zdradzali zasady tworzenia treści internetowych, dzięki którym zwiększamy zasięgi i pozyskujemy nowych obserwatorów. Zwrócono uwagę na dobór tematów publikacji, jak i „otoczki” nagrań tj. muzyka, montaż, czy hasztagi. Słuchacze zostali zainspirowani doświadczeniem prelegentów, którzy punktowali własne błędy w drodze do sukcesu. 

Depresja i styl życia, czy „idź pobiegaj” jest aż tak głupie?

Dr Damian Parol w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na dwukierunkową zależność: otyłość może wpływać na rozwój depresji, a rozwój depresji przyczynia się do wystąpienia otyłości. Podkreślił korzyści wynikające z aktywności fizycznej i stosowania diety przeciwzapalnej w przypadku chorych na depresję. Słuchacze poza zaleceniami żywieniowymi zapoznali się także z suplementacją, którą warto włączyć do jadłospisu chorego.

Jak NAPRAWDĘ podnieść testosteron dietą i suplementacją?

Marek Fischer już na początku swojego wystąpienia zaznaczył, że nie istnieje jedyny, skuteczny i sprawdzony sposób na podniesienie testosteronu z udziałem diety i suplementów. W dalszej części przemówienia przytaczał zarówno fakty naukowe, jak i powszechne opinie. Skupił się na zależnościach m.in. diety, otyłości, snu, spożycia alkoholu z poziomem testosteronu. Słuchacze mieli okazję zapoznać się z suplementacją, którą warto zastosować w przypadku zaburzeń poziomu testosteronu. W posumowaniu prelegent podkreślił jednak największe znaczenie zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej. 

Czy produkty mogą być „dobre” albo „złe”? Czyli jak pop-psychodietetyka może zakrzywiać spojrzenie

Ostatnim z prelegentów był Tadeusz Sowiński, który starał się opisać kontekst, w jakim konkretne produkty możemy określać mianem '”złych” lub „dobrych” w naszej diecie. Poza samymi wartościami odżywczymi zwrócił uwagę na częstotliwość i wielkość spożycia omawianych grup produktów. Słuchacze otrzymali również wskazówki jak skutecznie komunikować swoim podopiecznym, że dana żywność jest szkodliwa. 

Podsumowanie

Każdy uczestnik konferencji Dietetyk XXI wieku otrzymał solidną porcję wiedzy z rozmaitych dziedzin dietetyki. Wielki plus należy przyznać za różnorodność poruszanych tematów, otwarte dyskusje i sprawny przebieg wydarzenia. Dostęp online do wszystkich wykładów również świadczy o wysokim poziomie konferencji i zachęca do brania udziału w kolejnych edycjach. Do zobaczenia za rok!

Sprawozdanie – Marta Boroń

Profil autora sprawozdania – LINK

W sobotę 21 października 2023 odbyła się kolejna edycja konferencji dietetycznej organizowanej przez zespół Dietetyki #NieNaŻarty. Oprócz formy stacjonarnej w teatrze WAM, zainteresowani mogli brać udział w wydarzeniu online.

Celem konferencji było wyposażenie dietetyków w wiedzę i narzędzia, które są niezbędne w pracy z pacjentami w XXI wieku. Zawód dietetyka łączy wiele umiejętności, nie rzadko z odrębnych dziedzin. Dietetyk to w końcu nie tylko specjalista kliniczny, ale też przedsiębiorca, marketingowiec, influencer. Jak wiemy wiedza akademicka to nie wszystko, a to wydarzenie było idealną okazją do poszerzenia swoich horyzontów. Szczególnie że zaproszeni prelegenci należą do długoletnich branżowych praktyków.

Całość wydarzenia poprowadził Arek Matras, który zapowiadał każdego gościa specjalnie przygotowanym wierszem. Brawa za kreatywność! Konferencja nieformalnie była podzielona na wykłady stricte naukowe oraz te bardziej lifestylowe, dotyczące pracy w Internecie.

Jako pierwszy wystąpił Bartłomiej Pomorski ze swoim wykładem na temat peptydów i SARM-ów w dietetyce sportowej. Opowiedział o ich regulacji prawnej oraz z jakimi konsekwencjami może wiązać się wykrycie ich we krwi zawodnika na przykładzie polskich sportowców. Dowiedzieliśmy się też, dlaczego jako dietetycy powinniśmy kilka razy zastanowić się, jakie suplementy polecamy naszym podopiecznym.

Następnie pani profesor Hanna Szajewska opowiedziała o probiotykoterapii. Wykład był doskonałym uporządkowaniem aktualnej wiedzy na temat probiotyków w konkretnych jednostkach chorobowych. Dowiedzieliśmy się, że np. w ostrej biegunce probiotyk powinno przyjmować się 5-7 dni, a ich stosowanie skraca dolegliwość o 1 dzień. To dużo czy mało…? Natomiast w biegunce związanej z antybiotykoterapią probiotyki powinny towarzyszyć przez całą terapię. W IBS 4-6 tygodni, a w SIBO nie zaleca się stosowania probiotyków. Oczywiście do każdego schorzenia Pani Profesor podała, które konkretnie szczepy bakterii są skuteczne. Wykład cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Świadczy o tym szereg pytań, które padły podczas panelu dyskusyjnego. Pani profesor wspomniała też o ostatnio głośnym rodzaju Akkermansia, który wydaje się bardzo obiecujący, ale wymaga jeszcze dokończenia badań.

Później przenieśliśmy się do świata psychodietetyki. O dialogu motywującym opowiedziała pani doktor Anna Januszewicz. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy straszyć pacjenta ryzykiem zdrowotnym wynikającym z niewłaściwej diety, oraz tym jak niestosowanie się do zaleceń wpłynie to na przebieg terapii – odpowiedź brzmi to zależy… Zależy od poczucia skuteczności pacjenta. Jeśli jest ono niskie – straszenie nie pomoże, a wręcz może przynieść odwrotny efekt. Wartościami kluczowymi w pracy z pacjentem powinno być partnerstwo, akceptacja, współczucie oraz wywoływanie. Dialog motywujący to „taniec, a nie zapasy”, dlatego wymaga od specjalisty wyczucia równowagi. Przekonaliśmy się też, dlaczego pozytywna kontrola społeczna jest przydatniejsza niż negatywna oraz jakie proste komunikaty mogą wzmocnić autonomię naszego pacjenta.

Po przerwie Radek Smolik, znany z Dietetyki Opartej na Faktach, przedstawił prezentację na temat dietoterapii przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto. Bardzo obrazowo przedstawił mechanizm działania hormonów tarczycy – TSH jako szefostwo zarządzające swoimi pracownikami, czyli FT4 i FT3. Dowiedzieliśmy się, że sok grejpfrutowy nie jest dobrym wyborem przy stosowaniu lewotyroksyny. Ponadto sygnałem ostrzegawczym dla dietetyka, prowadzącego pacjenta z niedoczynnością tarczycy, powinno być częste spożywanie papai. Wykład traktował również o jodzie, który kojarzy się z tarczycą, a tak naprawdę jest mieczem obosiecznym dla jej zdrowia. Co suplementować? Oczywiście to zależy, ale obowiązkowa jest witamina D. Warto włączyć również selen, którego mało jest w polskiej żywności oraz kwasy omega-3, czy inozytol. Istotna jest też rola żelaza, którego niedobór można czasem mylić z niedoczynnością tarczycy. Wreszcie gluten, soja, nabiał i goitrogeny – czy wykluczać i u kogo? Tego wszystkiego dowiedzieli się uczestnicy.

Następnie na scenie pojawił się Arek Matras z budzącym kontrowersje tematem „Czy naprawdę nie ma bezpiecznej dawki alkoholu?” Arek podszedł do tematu z dwóch perspektyw. Jedna – wpływ alkoholu na zwiększenie ryzyka rozwoju nowotworów, a druga – jego wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Co do nowotworów nie było niejasności – alkohol wpływa negatywnie (no może poza ciekawostką z rakiem nerki). Jednak co do zdrowia serca, badania nie są precyzyjne, choć trwają od lat, ciężko jest wysnuć jednoznaczne wnioski. Wydźwięk wykładu był taki, że stwierdzenie, że nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu, nie jest zgodna z bieżącymi badaniami naukowymi. Ale! Nie należy polecać jego spożycia, gdyż społeczeństwo spożywa i tak za duże jego ilości, a jego ograniczenie do minimum przyniesie korzyści zdrowotne.

Justyna Świetlicka, znana w Internecie jako Owsiana, przedstawiła wykład bardziej biznesowy. Opowiedziała o tym, jak sprzedać dietetycznego e-booka za 100 tys. zł. Dała rady jak zacząć, jak pokonać lęk z tym związany. Sprzedała też kilka tipów, które mogą przyciągnąć klientów – mowa o oknie sprzedażowym, czy o efekcie tendencji centralnej. Podkreśliła, jak ważna jest starannie zaprojektowana kampania sprzedażowa oraz znalezienie swojej niszy. Udowodniła, że nie pracując na etacie, można podróżować po świecie, a jednocześnie robić to, co się kocha. Wszystko w naszych rękach!

Julia Migdalska, Bartek Włodarczyk i Kuba Chwiłkowski opowiedzieli, jak tworzyć dobre social media. Co robić, aby się klikało. Czy faktycznie jesteśmy niewolnikami algorytmów? Dowiedzieliśmy się, że magiczne 2 sekundy, w których twórca zaangażuje widza, mogą podbić wyświetlenia rolek na Instagramie. Prelegenci podpowiedzieli, że zapętlanie to dobry pomysł oraz o zasadzie CTA i KISS (i nie, nie chodzi o to, o czym myślicie J). Podali też najlepsze aplikacje, które pomogą nam stawiać pierwsze kroki w tworzeniu treści, np. Cap cut.

Dr Damian Parol opowiedział o tym, czy porada „idź, pobiegaj” w depresji, ma jakieś uzasadnienie naukowe. Podkreślił, jak ważna jest układanka, w której dieta, ruch, psychoterapia i leki wzajemnie się uzupełnią. Interwencja farmakologiczna nie stoi w opozycji do tych z kategorii stylu życia. Dostaliśmy również nieco faktów o genezie choroby, czyli o teorii serotoninowej, zapalnej, neurotropowej i deregulacji osi HPA. Wykładowca odpowiedział też na pytanie, czy depresja zaczyna się w jelitach. Nie zabrakło faktów o diecie przeciwzapalnej. Przypomnieliśmy sobie, że nie tylko kwasy omega 3, ale też omega 6 działają przeciwzapalnie oraz, że w depresji kwas EPA przynosi większe korzyści niż DHA.

Z wykładu Marka Fischera dowiedzieliśmy się jak podnieść poziom testosteronu dietą i suplementacją (a także snem i aktywnością). Również jakie badania diagnostyczne warto wykonać w celu oceny zaburzeń stężenia testosteronu. Jaki powinien być jego poziom i dlaczego jest inny u każdego? Usłyszeliśmy też, że tak naprawdę w kontekście testosteronu najlepsze są najprostsze rozwiązania, czyli zasady zdrowej, nieprzetworzonej diety. Dostaliśmy również porady na temat przydatnych i mniej przydatnych suplementów.

Konferencję zamknął filozoficzny wykład Tadeusza Sowińskiego, w którym mówił o tym, czy produkty mogą być „dobre” albo „złe”. Czy kategoryzowanie żywności jest słuszne? Skąd w ogóle wzięła się u ludzi tendencja do podziałów i dlaczego umożliwiała nam przetrwanie? Po wykładzie mogliśmy pochwalić się znajomością takich pojęć jak podejście dychotomiczne i relatywistyczne. Ja zapamiętałam dodatkowo z tego wykładu zdanie, że żywność nie ma wartości moralnej.

Za zadawane pytania podczas paneli uczestnicy otrzymali nagrody w postaci wybranych pozycji książkowych z dietetyki. Po konferencji uczestnicy stacjonarni udali się na mocno wyczekiwaną integrację.

Konferencja cieszy się dużym zainteresowaniem, a organizatorzy już zapowiedzieli kolejną edycję. Do zobaczenia za rok!

Sprawozdanie – Andżelika Drzewiecka

Profil autora sprawozdania – LINK

Największe wydarzenie roku w polskiej dietetyce za nami. W minioną sobotę 21 października 2023 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w konferencji „Dietetyk XXI wieku”. Poruszono na niej wiele ciekawych tematów. Część z nich dotyczyła pracy z pacjentem, odpowiednim doborem suplementów diety i witamin. Mieliśmy też przyjemność wysłuchać części wykładów o prowadzeniu social mediów lub sprzedaży swoich produktów w internecie.

Wykłady rozpoczął dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski tematem:

„Peptydy i SARMy- czyli jak szamani robią sportowcom wodę z mózgu?”.

Wykładowca w prosty sposób uświadomił nam, jaki skład powinien mieć skuteczny dla sportowców suplement diety. Jednocześnie zaznaczył, że ilość substancji wymienionej na etykiecie nie musi pokrywać się z rzeczywistością. Swoje wypowiedzi poparł badaniami. Okazało się, że w części suplementów diety deklarowanej substancji w ogóle nie było. Kilka innych natomiast zawierało substancje spoza listy składników umieszczonych na opakowaniu.

Moją uwagę zwróciły również tytułowe SARMy. Z reguły są niezalecane do spożycia przez ludzi, a jednocześnie grono producentów wypuszcza je na rynek. 

Zobacz również
aronia

Co wolno, a czego nie wolno przyjmować przez sportowców? Informacje prawne na temat substancji dopingujących. O tym wszystkim dowiedzieliśmy się właśnie od Pana Bartłomieja Pomorskiego. 

Kolejnym prelegentem była prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska. Opowiadała o tym, skąd wziął się trend stosowania probiotyków wśród społeczeństwa. Choć dla większości z nich probiotyk, prebiotyk i synbiotyk to te same preparaty.

Pani profesor zwraca uwagę, kiedy powinno się stosować probiotyki:

  • antybiotykoterapia, bo zmniejsza ryzyko biegunki o 50%;
  • ostra biegunka infekcyjna (skraca jej trwanie o 1 dzień);
  • zespół jelita drażliwego, tylko wtedy gdy widzimy efekty stosowania probiotyku.

„Jak komunikować się z pacjentem, aby współpraca była skuteczna”. To kolejny temat, którego wyjaśnienia podjęła się dr Anna Januszewicz. Był to wykład dla praktyków dietetyki. Pani doktor przedstawiła jak w prosty sposób motywować pacjentów do zmian żywieniowych korzystnych dla ich zdrowia.

Czy lepiej jest mówić wprost, bezpośrednio, bez „owijania w bawełnę”, a może jednak tłumaczyć i wspierać? Tak naprawdę ilu specjalistów, tyle opinii na ten temat.

Radosław Smolik natomiast wyjaśniał fakty i obalał mity na temat diet eliminacyjnych. Zajął się również zagadnieniami związanymi z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. 

Wyjaśnił, kiedy wyniki TSH mogą być nieprawidłowe pomimo braku choroby:

  • u kobiet w ciąży;
  • u osób leczonych farmakologicznie antydepresantami;

Diagnostyka i leczenie należy do lekarza- zaznaczył Pan Radosław. Jeżeli do gabinetu dietetyka trafia osoba leczona lewotyroksyną musimy być świadomi, że:

  • soki mogą potencjalnie zaburzać wchłanianie leku;
  • stosowanie suplementów diety zawierających wapń, żelazo, chrom powinno odbywać się w minimum 4-godzinnym odstępie od leku;
  • osobom słabo reagującym na leczenie farmakologiczne możemy zaproponować zwiększoną podaż witaminy C w diecie. 

„Czy naprawdę nie ma bezpiecznej dawki alkoholu?” to temat podjęty przez Arkadiusza Matrasa.

Choć niektórzy dopatrują się recepty długowieczności w nalewkach, to badania jednoznacznie określają, że najlepiej nie spożywać alkoholu. Im więcej społeczeństwo pije, tym większa zapadalność na nowotwory.

Kolejny bardzo ciekawy temat należał do Justyny Świetlickiej. „Jak sprzedawać produkty elektroniczne w branży dietetycznej. Case study sprzedaży e-booka za 100000 zł”

Niesamowity wykład motywujący. Według autorki, aby zarabiać, należy;

  • Określić wąską grupę docelową i poruszać się w jej temacie;
  • Tworzyć produkty dedykowane tej grupie.

Pani Justyna przekazała mnóstwo wskazówek sprzedażowych dla początkujących dietetyków, ale nie tylko. 

„Jak tworzyć treści w internecie, które się klikają?”

Prezentacja tematu Bartłomieja Włodarczyka, Jakuba Chwiłkowskiego i Julii Migdalskiej dotyczyła poruszania się w strefie social mediów. Mówiono o zasadach tworzenia treści w internecie. Trikach, dzięki którym filmiki zyskują uwagę oglądającego.

Po czym przeszliśmy do trudnego tematu depresji. Czy ruch ma wpływ na leczenie zaburzeń psychicznych? Na to pytanie odpowiedział nam dr Damian Parol. Okazuje się, że leki antydepresyjne często powodują wzrost masy ciała. Z tego względu pacjenci porzucają leczenie.

Niestety osoby z otyłością są dwukrotnie bardziej narażone na choroby psychiczne i depresje.

Czynniki żywieniowe sprzyjające chorobie:

  • niedobór witamin z grupy B, D;
  • niedobór składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu i selenu;
  • niska podaż białka;
  • niedobory EPA;

Przeprowadzono badania na grupie osób z depresją. Część z nich przyjmowała leki antydepresyjne, inni biegali 2-3 x tydzień po 45 minut. U leczonych farmakologicznie 45% weszło w remisję, a u biegaczy 43%. Więc może „idź pobiegać” – nie jest takie głupie.

Marek Fischer w swoim wykładzie na temat podnoszenia poziomu testosteronu jednoznacznie stwierdził, że odpowiednia ilość snu i aktywność fizyczna to naturalny sposób na jego pobudzenie.

Badania pokazują, że u 20% mężczyzn w wieku dojrzewania i młodych mężczyzn występuje niedobór tego hormonu. Przyczyną może być zła dieta i otyłość.

Ostatni wykład poprowadził Tadeusz Sowiński. Wykład dotyczył zagadnień: czy w codziennej diecie jest miejsce na wszystko? Czy produkty mogą być dobre lub złe? Co powinniśmy jeść ?

Konferencja „Dietetyk XXI wieku” to wspaniałe wydarzenie. Obfite w najnowsze nowinki i badania. Sama osobiście już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania.