Konserwanty w żywności nie tak szkodliwe, jak myślisz!

Konserwanty to związki o często skomplikowanej budowie, działające już w bardzo małych dawkach, które mają na celu zmniejszenie lub całkowite zahamowanie procesów biologicznych powodujących psucie się lub obniżanie jakości żywności.

pixabay, cc0

Stosowane do żywności muszą charakteryzować się  kilkoma cechami:

  • Niezawodnością działania
  • Nie mogą zmieniać naturalnych cech produktu
  • Nie mogą być toksyczne

Co do pierwszych dwóch raczej nikt nie ma wątpliwości, jednak jeśli chodzi o toksyczność konserwantów w całym społeczeństwie powstała już pewna filozofia. I właśnie to przekonanie postaram się dzisiaj nieco obalić.

Badania wskazują, że zdecydowana większość Polaków, czytając etykiety środków spożywczych, zwraca szczególną uwagę na zawartość konserwantów i dokładnie te substancje (w parze z barwnikami), wskazuje jako najbardziej szkodliwe. I faktycznie, badania z ostatnich kilku lat mówią, że konserwanty spożywane w nadmiernych ilościach mogą szkodzić osobom z astmą czy alergią. Dodatkowo, same mogą wywoływać alergie i nadwrażliwość, a także zmniejszać zawartość mikroelementów w żywności.

We wszystkich tych skutkach, kręcimy się jednak wokół bardzo podobnej kategorii. Najczęściej nie czytamy tutaj o potencjalnie kancerogennym działaniu – choć konserwanty  mogą być rakotwórcze na przykład w połączeniu z innymi substancjami (kwas benzoesowy + kwas askorbinowy = rakotwórczy benzen), tego jednak łatwo jest unikać. Konserwanty nie niszczą flory bakteryjnej w naszych jelitach, nie wpływają szkodliwie na układ nerwowy czy nerki.

Skąd zatem nasz strach przed konserwantami w żywności? Być może bierze się to także z aktywności samych producentów żywności, którzy bardzo często chwalą się na opakowaniach i w reklamach, że ich produkt nie zawiera tych substancji. Inna sprawa to ich faktyczna szkodliwość, która bądź co bądź występuje.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  BDA: 5 najgorszych diet roku 2018

Daleka jestem od polecania produktów zawierających substancje konserwujące, jednak sądzę, że nie powinniśmy popadać w skrajności – same konserwanty spożywane raz na jakiś czas nie zrobią nam bowiem krzywdy.

Literatura:

  1. Zaknun D1, Schroecksnadel S, Kurz K, Fuchs D. Potential role of antioxidant food supplements, preservatives and colorants in the pathogenesis of allergy and asthma. Int Arch Allergy Immunol. 2012;157(2)
  2. Gostner J, Cardi C, Becker K, Fuchs D, Sucher R. Immunoregulatory impact of food antioxidants. Curr Pharm Des. 2014;20(6):840-9.
  3. Bieżanowska-Kopeć R, Piekło B, Leszczyńska T, Kapusta-Duch J. CZĘSTOTLIWOŚĆ WYSTĘPOWANIA NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWYCH W ŚRÓD OSÓB W WIEKU 10–30 LAT – BADANIE ANKIETOWE. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 248 – 253
  4. Jędra M, Starski A, Gawarska H i wsp. WYSTĘPOWANIE BENZENU W NAPOJACH BEZALKOHOLOWYCH. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 3, str. 382–388
  5. SALEJDA A M, KRASNOWSKA G, BUSKA K. KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI – JEGO WIEDZA I ZACHOWANIA. Poznań 2016.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Agnieszka Maciuła

Dietetyk kliniczny w trakcie studiów magisterskich. Swoją działalność w zawodzie realizuję głównie poprzez Centrum Algorytm - poradnię, dzięki której mogę pomóc niemal każdemu.

Yes No