Konserwanty w żywności nie tak szkodliwe, jak myślisz!

Konserwanty to związki o często skomplikowanej budowie, działające już w bardzo małych dawkach, które mają na celu zmniejszenie lub całkowite zahamowanie procesów biologicznych powodujących psucie się lub obniżanie jakości żywności.

pixabay, cc0

Stosowane do żywności muszą charakteryzować się  kilkoma cechami:

  • Niezawodnością działania
  • Nie mogą zmieniać naturalnych cech produktu
  • Nie mogą być toksyczne

Co do pierwszych dwóch raczej nikt nie ma wątpliwości, jednak jeśli chodzi o toksyczność konserwantów w całym społeczeństwie powstała już pewna filozofia. I właśnie to przekonanie postaram się dzisiaj nieco obalić.

Badania wskazują, że zdecydowana większość Polaków, czytając etykiety środków spożywczych, zwraca szczególną uwagę na zawartość konserwantów i dokładnie te substancje (w parze z barwnikami), wskazuje jako najbardziej szkodliwe. I faktycznie, badania z ostatnich kilku lat mówią, że konserwanty spożywane w nadmiernych ilościach mogą szkodzić osobom z astmą czy alergią. Dodatkowo, same mogą wywoływać alergie i nadwrażliwość, a także zmniejszać zawartość mikroelementów w żywności.

We wszystkich tych skutkach, kręcimy się jednak wokół bardzo podobnej kategorii. Najczęściej nie czytamy tutaj o potencjalnie kancerogennym działaniu – choć konserwanty  mogą być rakotwórcze na przykład w połączeniu z innymi substancjami (kwas benzoesowy + kwas askorbinowy = rakotwórczy benzen), tego jednak łatwo jest unikać. Konserwanty nie niszczą flory bakteryjnej w naszych jelitach, nie wpływają szkodliwie na układ nerwowy czy nerki.

Skąd zatem nasz strach przed konserwantami w żywności? Być może bierze się to także z aktywności samych producentów żywności, którzy bardzo często chwalą się na opakowaniach i w reklamach, że ich produkt nie zawiera tych substancji. Inna sprawa to ich faktyczna szkodliwość, która bądź co bądź występuje.

Daleka jestem od polecania produktów zawierających substancje konserwujące, jednak sądzę, że nie powinniśmy popadać w skrajności – same konserwanty spożywane raz na jakiś czas nie zrobią nam bowiem krzywdy.

Literatura:

  1. Zaknun D1, Schroecksnadel S, Kurz K, Fuchs D. Potential role of antioxidant food supplements, preservatives and colorants in the pathogenesis of allergy and asthma. Int Arch Allergy Immunol. 2012;157(2)
  2. Gostner J, Cardi C, Becker K, Fuchs D, Sucher R. Immunoregulatory impact of food antioxidants. Curr Pharm Des. 2014;20(6):840-9.
  3. Bieżanowska-Kopeć R, Piekło B, Leszczyńska T, Kapusta-Duch J. CZĘSTOTLIWOŚĆ WYSTĘPOWANIA NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWYCH W ŚRÓD OSÓB W WIEKU 10–30 LAT – BADANIE ANKIETOWE. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 248 – 253
  4. Jędra M, Starski A, Gawarska H i wsp. WYSTĘPOWANIE BENZENU W NAPOJACH BEZALKOHOLOWYCH. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 3, str. 382–388
  5. SALEJDA A M, KRASNOWSKA G, BUSKA K. KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI – JEGO WIEDZA I ZACHOWANIA. Poznań 2016.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk kliniczny w trakcie studiów magisterskich. Na co dzień pracuję w internetowej poradni dietetycznej DietaMed www.dieta.rzeszow.pl. Najczęściej zajmuję się leczeniem i edukacją żywieniową.

  • joanna jujeczka

    zgadzam sie, ze temat jest bardzo szeroki, osobiscie jadam zywnosc bio bez zadnych konserwantow I uprawiana bez pomocy sztucznych nawozow. Zgadzam sie z autorka, ze nie nalezy popadac w paranoje gdyz RAZ NA JAKIS czas spozywanie konserwantow nam nie zaszkodzi (coz, nerki I watroba, radza sobie z detoksykacja DO PEWNEGO stopnia) ALE warto zauwazyc, ze konserwanty sa niemal wszedzie, a wiec jezeli spozywa sie produkty je zawierajace codziennie, gdzie mowa o RAZ NA JAKIS czas?

  • Marcin Zawadzki

    Temat oczywiście jest dużo szerszy.
    Aby konserwanty działały z definicji muszą pewien szkodliwy wpływ wywierać (chociażby tylko na pleśnie i bakterie). Optując jednak przeciwko konserwantom warto pamiętać jaka jest alternatywa. Kiedy ostatnio pół wioski przeniosło się na tamten świat na skutek zatrucia jadem kiełbasianym? Przy takiej alternatywie wolę już obecność azotanów czy benzoesanu sodu. Oczywiście warto rozmawiać – patrz przykład azotanów dla których po dokładnych badaniach zmniejszono dopuszczalne stężenie. (http://www.szkodliwejedzenie.pl/2015/09/azotany-i-azotyny-czy-groza-rakiem-i.html)

  • Magdalena Nowna

    Myślę, że temat jest dużo szerszy niż został to przedstawiony i jednak należy się starać zażywać jak najmniej rzeczy, które odbiegają od tego co natura stworzyła :) Polecam wybierać naturalne preparaty

Loading...
Udostępnienia