Kotlety wegaƄskie – nie tylko dla wegan

kotlety wegaƄskie

Kotlety wegaƄskie to ƛwietna alternatywa dla kaĆŒdej osoby, ktĂłra chce urozmaicić swĂłj jadƂospis, zawierający kotlety mięsne i dodać do niego zdrowe kotlety warzywne.

Kotlety roƛlinne krĂłlują na talerzach gƂównie wegan i wegetarian, ale tak naprawdę przeznaczone są dla wszystkich. MoĆŒna je kupić w formie gotowych produktĂłw lub samodzielnie przyrządzić. ƚwietnie nadają się jako wsad do burgera, ale takĆŒe jako częƛć dania, skƂadającego się z ziemniakĂłw i surĂłwki.

Kotlety wegaƄskie mogą być wytworzone z kombinacji rĂłĆŒnych warzyw. Surowce uĆŒywane do ich wytworzenia to np. marchew, szpinak, fasola, jarmuĆŒ, kasza, batat, ciecierzyca, bakƂaĆŒan, kapusta czy cukinia [1]. NaleĆŒy pamiętać, ĆŒe jeƛli są one przeznaczone dla wegan, nie mogą zawierać produktĂłw pochodzenia zwierzęcego tj. mleka, jaj, sera itp.

wegaƄskie burgery
Christian Fischer / 123RF

Porównanie skƂadu dostępnych gotowych kotletów wegaƄskich

Dostępne na rynku kotlety wegaƄskie rĂłĆŒnią się przede wszystkim surowcem, z ktĂłrego zostaƂy wytworzone, a takĆŒe skƂadem odĆŒywczym. Dobre jakoƛciowo produkty powinny zawierać ok. 60% surowca warzywnego, z ktĂłrego zostaƂ on przygotowany np. kaszy czy tofu, przyprawy oraz inne skƂadniki niezbędne do przygotowania danego produktu. ZƂe jakoƛciowo produkty będą zawieraƂy na pierwszym miejscu wodę, a ,,gƂówny” surowiec będzie stanowiƂ mniej niĆŒ 50%.

Dodatkowo w skƂadzie takiego produktu znajdą się konserwanty, barwniki itp. Kupując takie produkty, powinniƛmy zwracać uwagę na ich skƂad. Lepszej jakoƛci produkty zazwyczaj kosztują więcej. Dlatego przy kupnie produktu musimy zadać sobie pytanie, czy kierujemy się ceną produktu, czy jego skƂadem odĆŒywczym [6]

Porównanie skƂadu zwykƂych kotletów mięsnych oraz kotletów wegaƄskich [7]

SkƂad odĆŒywczyKotlety schabowe panierowanew 100 g produktuKotlety wege z soczewicyw 100 g produktuKotlety sojowe mielonew 100 g produktu
Wartoƛć energetyczna318,00 kcal176,65 kcal318,00 kcal
BiaƂko15,00 g9,13 g39,00 g
TƂuszcz25,00 g6,18 g2,90 g
Węglowodany11,50 g20,07 g27,00 g
ĆčrĂłdƂo: kalkulatorkalorii.net

Warto pamiętać
 Przy przyrządzaniu posiƂkĂłw naleĆŒy pamiętać o prawidƂowym komponowaniu posiƂkĂłw. Jeƛli więc przygotujesz sobie kotlety, ktĂłre będą skƂadaƂy się np. z kaszy, to nie naleĆŒy podawać ich juĆŒ z kaszą czy ziemniakami. Zamiast tego lepiej uĆŒyć warzyw z dodatkiem tych strączkowych. Jeƛli Twoje kotlety w skƂadzie będą miaƂy przede wszystkim roƛliny strączkowe czy tofu, to warto podać je z surowcami bogatym w węglowodany tj. kasza, ryĆŒ, ziemniaki i warzywami.

Jak samodzielnie przyrządzić kotlety wegaƄskie ?

Kotleciki z soczewicą – bez smaĆŒenia! [8]

SkƂadniki:

  • 150 g suchej czerwonej soczewicy,
  • 3 porządne garƛcie jarmuĆŒu,
  • 100 g sƂonecznika,
  • 2 kopiaste ƂyĆŒki musu jabƂkowego,
  • 5 ząbkĂłw czosnku,
  • 3 ƂyĆŒki sosu sojowego,
  • sok z cytryny (preferowana iloƛć),
  • zioƂa i przyprawy: sĂłl, ulubiona mieszanka zióƂ, kurkuma
  • 200 g ugotowanego i ostudzonego ryĆŒu (np. basmati),
  • 50 g suchych pƂatkĂłw owsianych ,
  • odrobina oleju ryĆŒowego do lekkiego natƂuszczenia papieru do pieczenia

SposĂłb przygotowania poznasz na stronie ĆșrĂłdƂowej: https://www.agamasmaka.pl/2016/05/kotleciki-z-soczewica-ryzem-z-piekarnika.html

Zobacz rĂłwnieĆŒ
redukcja

O czym powinniƛmy pamiętać przy kupnie wegaƄskich kotletów:

  • Sprawdzić skƂad produktu
  • Wybierać produkty dobre jakoƛciowo
  • Nie wybierać produktu ze względu na jego niską cenę czy atrakcyjne opakowanie
  • NaleĆŒy zwrĂłcić, rĂłwnieĆŒ uwagę na sposĂłb ich przygotowania

Ilu jest wegan na ƛwiecie?

WedƂug portalu InfoVege rok 2019 moĆŒna uznać ,,rokiem wegan”. NastąpiƂ wtedy znaczący przyrost osĂłb deklarujących się jako weganie. WpƂynęƂy na to wzrost ƛwiadomoƛci spoƂeczeƄstwa oraz przystępna cena produktĂłw. W 2017 roku w Wielkiej Brytanii odnotowano wzrost osĂłb deklarujących się jako weganie o blisko 98,7% [2]. WedƂug badaƄ wƛrĂłd EuropejczykĂłw weganie stanowią ok. 7% populacji, natomiast w Ameryce PóƂnocnej i Australii stanowią 5%. W Polsce caƂy czas odnotowuje się wzrost liczby wegan, z roku na rok jest ich coraz więcej [3].

weganizm
Olena Danileiko / 123RF

WƂaƛciwoƛci prozdrowotne diety wegaƄskiej

Na podstawie badaƄ, ktĂłrych zadaniem byƂo porĂłwnanie trzech rĂłĆŒnych diet: tradycyjnej, semiwegetariaƄskiej i wegaƄskiej, dieta wegaƄska zawiera więcej bƂonnika i witaminy C , a mniej skƂadnikĂłw mineralnych oraz witamin B1 i B2 niĆŒ w innych dietach. Natomiast zawartoƛć biaƂka i węglowodanĂłw byƂa na podobnym poziomie.

Diety wegaƄska wykazuje korzystny wpƂyw na zdrowie, m.in. poprzez zmniejszenie ryzyka występowania chorĂłb ukƂadu krÄ…ĆŒenia oraz niektĂłrych nowotworĂłw. Weganie spoĆŒywają mniejsze iloƛci tƂuszczu ogóƂem, nasyconych kwasĂłw tƂuszczowych, cholesterolu, wit. B12 i D, ĆŒelaza, wapnia oraz cynku. O ile w przypadku niektĂłrych z ww. skƂadnikĂłw, takich jak nasycone kwasy tƂuszczowe czy cholesterol, niĆŒsza podaĆŒ jest pozytywnym zjawiskiem, o tyle niedobory wapnia, ĆŒelaza czy wit. B12 i D mogą być niebezpieczne dla zdrowia[4].

Badania ukazują, ĆŒe w produktach roƛlinnych kobalamina (wit. B12) praktycznie nie występuje. Wyjątek stanowią te poddane procesowi fermentacji (np. miso – przyprawa w postaci gęstej pasty, powstająca ze sfermentowanych ziaren soi [5]

Bibliografia

  1. erVegan kuchnia roƛlinna dla kaĆŒdego(2016). 10 pomysƂów na wegaƄskie kotlety[blog] Pobrano z https://ervegan.com/2016/02/10-pomyslow-na-weganskie-kotlety/
  2. InfoVege (2019). Weganizm w liczbach. Pobrano z https://infovege.com/weganizm-w-liczbach/
  3. DomaƄski, B.(red).(2015). Wzory jedzenia a struktura spoƂeczna. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe „Scholar”, s. 222
  4. Winiarska-Mieczan A, Mazurek K.(2005) PorĂłwnanie wartoƛci odĆŒywczej diety tradycyjnej, semiwegetariaƄskiej i wegaƄskiej ( wyd.32(3) , str. 203-213)
  5. Gawęcki, B.(red.).(2000).Witaminy. Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Ć»ywieniu, Zeszyt 5, Katedra Higieny Ć»ywienia CzƂowieka, PoznaƄ
  6. WegaƄskie zakupy (2018) katalog wegaƄskich produktów[blog]. Pobrano z http://weganskie-zakupy.blogspot.com/search/label/KOTLETY%20I%20BURGERY
  7. Testujemyjedzenie.pl (2015). Pobrano z http://testujemyjedzenie.pl/cordon-bleu-z-serem-szynka-z-lidla-test-opinie/
  8. AgataMaSmaka.pl (2016). Chrupiące mini-kotleciki z soczewicą – bez smaĆŒenia![blog]. Pobrano z https://www.agamasmaka.pl/2016/05/kotleciki-z-soczewica-ryzem-z-piekarnika.html