NapĆ³j sojowy – najlepsza alternatywa dla mleka krowiego?
Napoje roÅlinne istniejÄ na rynku spożywczym od kilku dekad i sÄ reklamowane jako zdrowe oraz polecane tym, ktĆ³rzy nie tolerujÄ laktozy. Do tej pory przeprowadzano niewiele badaÅ w celu porĆ³wnania zalet i wad spożywania rĆ³Å¼nych rodzajĆ³w napojĆ³w roÅlinnych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowcĆ³w z McGill University (Kanada) dotyczy czterech najczÄÅciej spożywanych rodzajĆ³w napojĆ³w roÅlinnych na caÅym Åwiecie – migdaÅowego, sojowego, ryżowego i kokosowego –Ā oraz porĆ³wnuje ich wartoÅci odżywcze z mlekiem krowim.
Naukowcy porĆ³wnali niesÅodzone wersje rĆ³Å¼nych napojĆ³w roÅlinnych. Porcja w badaniu stanowiÅa 240 ml napoju. Wnioski opublikowano w „Journal of Food Science and Technology”.
NapĆ³j sojowy – najbardziej zrĆ³wnoważony profil odżywczy:
- Po mleku krowim napĆ³j sojowy uznano za najbardziej odżywczy.
- Jest bardzo popularny ze wzglÄdu na korzyÅci zdrowotne zwiÄ zane z antyrakotwĆ³rczymi wÅaÅciwoÅciami izoflawonĆ³w zawartych w napoju.
- Obawy przed spożyciem dotyczÄ jednak odczucia „posmaku fasoli” i obecnoÅci substancji antyodżywczych.
NapĆ³j ryżowy – sÅodki smak i stosunkowo niewielka wartoÅÄ odżywcza:
- Nie zawiera laktozy i może stanowiÄ alternatywÄ dla pacjentĆ³w z problemami alergicznymi powodowanymi przez sojÄ i migdaÅy.
- Obawy dotyczÄ wysokiej zawartoÅci wÄglowodanĆ³w oraz Ā faktu, że spożywanie napoju ryżowego bez należytej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem może prowadziÄ do niedożywienia, szczegĆ³lnie u niemowlÄ t.
NapĆ³j kokosowy – wysoka zawartoÅÄ tÅuszczu:
- Ā Najwyższe spożycie mleka kokosowego jest w Azji i Ameryce PoÅudniowej.
- Konsumpcja może korzystnie wpÅywaÄ na organizm poprzez obniżenie cholesterolu LDL we krwi.
- NapĆ³j kokosowy Ā traci na wartoÅci odżywczej jeÅli jest przechowywany powyżej 2 miesiÄcy.
NapĆ³j migdaÅowy – maÅo odżywczy:
- MigdaÅy majÄ wysokÄ zawartoÅÄ jednonienasyconych kwasĆ³w tÅuszczowych (MUFA), ktĆ³re sÄ uważane za pomocne w redukcji i kontroli masy ciaÅa.
- Wysoka podaż MUFA w diecie pomaga rĆ³wnież w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Zalety mleka krowiego:
- Uważane za ważny element zdrowej i zbilansowanej diety, zapewniajÄ cy odpowiedniÄ podaż wszystkich najistotniejszych skÅadnikĆ³w odżywczych, takich jak tÅuszcz, wÄglowodany i biaÅka.
- Badania wykazujÄ , że w przypadku niemowlÄ t spożycie mleka krowiego znacznie zmniejsza ryzyko wystÄ pienia gorÄ czki i infekcji drĆ³g oddechowych.
- Jednak obecnoÅÄ rĆ³Å¼nych patogenĆ³w, takich jak Salmonella i Escherichia coli w mleku, wiÄ zaÅa siÄ z epidemiami chorĆ³b na caÅym Åwiecie.
Alergia na mleko krowie i nietolerancja laktozy
Jedna z najczÄstszych alergii wÅrĆ³d niemowlÄ t i dzieci, wystÄpujÄ cÄ u 2,2-3,5% dzieci, wiÄkszy odsetek niż osĆ³b dotkniÄtych alergiÄ na orzeszki ziemne i orzechy).
Nietolerancja laktozy, ze wzglÄdu na brak lub niedobĆ³r enzymu laktazy w przewodzie pokarmowym, wystÄpuje u okoÅo 15-75% wszystkich dorosÅych w zależnoÅci od rasy, nawykĆ³w żywieniowych i stanu zdrowia jelit. NiektĆ³re badania sugerujÄ , że 80% osĆ³b pochodzenia afrykaÅskiego i 100% osĆ³b pochodzenia azjatyckiego i rdzenni Amerykanie nie tolerujÄ laktozy.
Naukowcy dodajÄ , że potrzeba wiÄcej badaÅ, aby zrozumieÄ wpÅyw na profil odżywczy rĆ³Å¼nych konwencjonalnych i nowych metod przetwĆ³rstwa oraz smaku napojĆ³w roÅlinnych, stanowiÄ cych alternatywÄ dla mleka krowiego.
ŹrĆ³dÅo:Ā
Sai Kranthi Vanga, Vijaya Raghavan. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cowās milk? Journal of Food Science and Technology, 2017; 55 (1):
[totalpoll id=”32112″]Dietetycy.org.pl Ā» AktualnoÅci Ā» NapĆ³j sojowy – najlepsza alternatywa dla mleka krowiego?
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w BiaÅymstoku. Prowadzi autorskÄ stronÄ "DietoÅwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl