NapĆ³j sojowy – najlepsza alternatywa dla mleka krowiego?

Avatar photo
mleko sojowe

Napoje roślinne istnieją na rynku spożywczym od kilku dekad i są reklamowane jako zdrowe oraz polecane tym, ktĆ³rzy nie tolerują laktozy. Do tej pory przeprowadzano niewiele badań w celu porĆ³wnania zalet i wad spożywania rĆ³Å¼nych rodzajĆ³w napojĆ³w roślinnych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowcĆ³w z McGill University (Kanada) dotyczy czterech najczęściej spożywanych rodzajĆ³w napojĆ³w roślinnych na całym świecie – migdałowego, sojowego, ryżowego i kokosowego –Ā  oraz porĆ³wnuje ich wartości odżywcze z mlekiem krowim.

Naukowcy porĆ³wnali niesłodzone wersje rĆ³Å¼nych napojĆ³w roślinnych. Porcja w badaniu stanowiła 240 ml napoju. Wnioski opublikowano w „Journal of Food Science and Technology”.

NapĆ³j sojowy – najbardziej zrĆ³wnoważony profil odżywczy:

  • Po mleku krowim napĆ³j sojowy uznano za najbardziej odżywczy.
  • Jest bardzo popularny ze względu na korzyści zdrowotne związane z antyrakotwĆ³rczymi właściwościami izoflawonĆ³w zawartych w napoju.
  • Obawy przed spożyciem dotyczą jednak odczucia „posmaku fasoli” i obecności substancji antyodżywczych.

NapĆ³j ryżowy – słodki smak i stosunkowo niewielka wartość odżywcza:

  • Nie zawiera laktozy i może stanowić alternatywę dla pacjentĆ³w z problemami alergicznymi powodowanymi przez soję i migdały.
  • Obawy dotyczą wysokiej zawartości węglowodanĆ³w oraz Ā faktu, że spożywanie napoju ryżowego bez należytej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem może prowadzić do niedożywienia, szczegĆ³lnie u niemowląt.

NapĆ³j kokosowy – wysoka zawartość tłuszczu:

  • Ā Najwyższe spożycie mleka kokosowego jest w Azji i Ameryce Południowej.
  • Konsumpcja może korzystnie wpływać na organizm poprzez obniżenie cholesterolu LDL we krwi.
  • NapĆ³j kokosowy Ā traci na wartości odżywczej jeśli jest przechowywany powyżej 2 miesięcy.

NapĆ³j migdałowy – mało odżywczy:

  • Migdały mają wysoką zawartość jednonienasyconych kwasĆ³w tłuszczowych (MUFA), ktĆ³re są uważane za pomocne w redukcji i kontroli masy ciała.
  • Wysoka podaż MUFA w diecie pomaga rĆ³wnież w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Zalety mleka krowiego:

  • Uważane za ważny element zdrowej i zbilansowanej diety, zapewniający odpowiednią podaż wszystkich najistotniejszych składnikĆ³w odżywczych, takich jak tłuszcz, węglowodany i białka.
  • Badania wykazują, że w przypadku niemowląt spożycie mleka krowiego znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia gorączki i infekcji drĆ³g oddechowych.
  • Jednak obecność rĆ³Å¼nych patogenĆ³w, takich jak Salmonella i Escherichia coli w mleku, wiązała się z epidemiami chorĆ³b na całym świecie.

Alergia na mleko krowie i nietolerancja laktozy

Alternatynwe ÅŗrĆ³dła wapnia2 Jedna z najczęstszych alergii wśrĆ³d niemowląt i dzieci, występującą u 2,2-3,5% dzieci, większy odsetek niż osĆ³b dotkniętych alergią na orzeszki ziemne i orzechy).

Nietolerancja laktozy, ze względu na brak lub niedobĆ³r enzymu laktazy w przewodzie pokarmowym, występuje u około 15-75% wszystkich dorosłych w zależności od rasy, nawykĆ³w żywieniowych i stanu zdrowia jelit. NiektĆ³re badania sugerują, że 80% osĆ³b pochodzenia afrykańskiego i 100% osĆ³b pochodzenia azjatyckiego i rdzenni Amerykanie nie tolerują laktozy.

Naukowcy dodają, że potrzeba więcej badań, aby zrozumieć wpływ na profil odżywczy rĆ³Å¼nych konwencjonalnych i nowych metod przetwĆ³rstwa oraz smaku napojĆ³w roślinnych, stanowiących alternatywę dla mleka krowiego.

Zobacz rĆ³wnież
beta karoten

ŹrĆ³dło:Ā 

Sai Kranthi Vanga, Vijaya Raghavan. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cowā€™s milk? Journal of Food Science and Technology, 2017; 55 (1):

[totalpoll id=”32112″]