Naukowe oszustwo “odchudzającej” czekolady

W ostatnim czasie było głośno o odchudzającej mocy czekolady. A to między innymi dzięki badaniu, które miało zostać przeprowadzone przez Johannesa Bohannona z Institute of Diet and Health. Miało ono wskazywać, że osoby na diecie niskowęglowodanowej jedzące codziennie czekoladę (40g) chudną 10% szybciej niż ci, którzy jej nie jedzą. Jedyna kwestia jest taka, że Bohannon był dziennikarzem, który chciał sprawdzić w ten sposób jak łatwo słabej jakości, źle przeprowadzone badanie wprowadzić do poważnych dzienników naukowych i zdobyć rozgłos. A samo Institute of Diet and Health poza stroną internetową nie istnieje.

Dietetyczna ściema

Zasięg informacji może budzić podziw – czytelnicy z całego świata – szanowanego International Archives of Medicine (obecnie artykuł usunięty), wielkich dzienników – Huffington Post, Bilda, Daily Mail, telewizji i niezliczonej liczby serwisów internetowych mogli przeczytać o zaskakującym odkryciu.

Jak stworzyć przełomowe odkrycie

Problemem było nie to, że odkrycie było 100% oszustwem -owszem, badanie było przeprowadzone, jednak posiadało szereg wad w wykonaniu, które na starcie powinno klasyfikować jego wyniki do kosza.

I tak w badaniu brało udział zaledwie 16 osób, podzielonych na trzy grupy na których wykonano szeroki wachlarz pomiarów (18). To zaś powodowało, że nie można było mówić o reprezentatywności badania.

Uwaga na wyniki badań

Dziennikarz udowodnił jak łatwo jest wprowadzić do światowych mediów informację o badaniu, które nie powinno takiego rozgłosu uzyskać. Jak wspomina – takie badania są tworzone bez przerwy.

Co za tym idzie – warto zwracać uwagę na źródło badania i to jak zostało przeprowadzone.

Źródło: medicalnewstoday.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia