Czekolada. Pokarm nie tylko dla duszy, ale także dla serca

Avatar photo
czekolada zdrowie serca

Czekolada wpleciona w zwyczajowy jadłospis przynajmniej raz w tygodniu to skuteczna recepta na zdrowe serce – takie wnioski płyną z analiz, które ukazały się na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”.

Najzdrowszym wyborem jest oczywiście gorzka czekolada. Jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, pirazyny (pobudza mózg do działania), antyoksydantów, polifenoli. Zawiera także teobrominę, wapń, procyjanidyny i aminokwasy. O korzyściach ze spożywania czekolady mówi się również w badaniach naukowych, np. że konsumpcja gorzkiej czekolady może czasowo poprawiać jakość widzenia (link), a czekolada o zawartości min. 70% kakao ma pozytywny wpływ na poziom stresu, samopoczucie i pamięć.

Już w przeszłości działania naukowców udowodniły, że spożywanie czekolady korzystanie wpływa na ciśnienie krwi oraz naczynia krwionośne. Badacze przeprowadzili połączoną analizę badań z ostatnich pięćdziesięciu lat, analizując związek między spożyciem czekolady a chorobą wieńcową. Analiza obejmowała sześć badań, w których wzięło udział łącznie ok. 336 tysięcy uczestników, którzy zwyczajowo spożywali czekoladę. Podczas obserwacji trwającej około 10 lat u 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 badanych przeszło zawał serca.  

W porównaniu ze spożywaniem czekolady rzadziej niż raz w tygodniu, jedzenie czekolady częściej niż raz w tygodniu wiązało się z 8% zmniejszeniem ryzyka choroby wieńcowej. Badacze zapowiadają jednak, że potrzebne są dalsze analizy, aby określić, jaka porcja czekolady i jaki jej rodzaj przynosi największe korzyści dla zdrowia serca – należy pamiętać, że czekolada oprócz wielu właściwości zdrowotnych zawiera sporą ilość tłuszczów i jest pokarmem wysokokalorycznym. Nie jest wskazana dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, IBS, kamicy nerkowej oraz otyłości.

Zobacz również
program do układania jadłospisów

Źródło: Sophia Antipolis, 22 July 2020:  Eating chocolate at least once a week is linked with a reduced risk of heart disease, according to research published today in the European Journal of Preventive Cardiology, a journal of the European Society of Cardiology (ESC).