Olej kokosowy w walce z candida albicans

Candida albicans jest grzybem, będącym częścią naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego – jednak, kiedy wymyka się spod kontroli układu odpornościowego i niekontrolowanie namnaża, może powodować stany chorobowe. Można oczywiście stosować skuteczne leki przeciwgrzybiczne, jednak – jak pokazują najnowsze badania, równie skuteczny może być olej kokosowy.

Eksperymenty na myszach przeprowadził zespół profesor Carol Kumamoto z Tufts University, a ich rezlutaty opublikowane zostały w American Society for Microbiology’s Journal. Stwierdzono, że u niektóre osoby z osłabionym układem odpornościowym ( przede wszystkim chorych na nowotwory, AIDS, osoby po przeszczepach, wcześniaki i osoby starsze) mogą być bardziej narażone na zakażenia Candida albicans, który może wydostawać się z jelit i przechodzić do krwioobiegu, wywoływać uogólnione infekcje uszkadzające wątrobę, nerki, zastawki serca czy mózg. Śmertelność wśród osób z takimi powikłaniami może sięgać 50%.

Badacze wykazali, że zmiana w ilości i jakości dostarczanych z dietą tłuszczów może zmieniać równowagę flory jelitowej i przczyniać się do wypierania patogennych mikroorganizmów lub zmniejszać ich liczebność.

W eksperymencie przeprowadzonym na myszach wykazano, że osobniki karmione karmą z dodatkiem oleju kokosowego statystycznie rzadziej wykazywały patologiczny rozrost Candida albicans w przewodzie pokarmowym w porównaniu do tych, spożywających pokarm bogaty w tłuszcz wołowy, olej sojowy czy standardową dietę dla gryzoni.

Nieznany jest mechanizm działania oleju kokosowego na zahamowanie rozrostu patogennej flory jelitowej u myszy, jak również to czy podobną analogię można zaobserwować u ludzi, jednak w niedługim czasie mają się rozpocząć badania nad potwierdzeniem tego zjawiska u ludzi.

Źródło: medicalnewstoday.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Naczelna Dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia