3/5 (2)

U osób w późnym okresie dorosłości, które przez kilka miesięcy dodawały do swojej diety orzechy laskowe, zauważono znaczne poprawy poziomu magnezu i witaminy E,  jak wynika z najnowszych badań na Oregon State University.

Badanie

W badaniu brały udział 32 osoby w wieku 55 lat i starsze. Badani spożywali 57 g orzechów laskowych codziennie przez 16 tygodni. Wyniki wykazały zwiększone stężenia magnezu we krwi i podwyższone poziomy w moczu produktu rozkładu alfa-tokoferolu, powszechnie znanego jako witamina E.

Niedobory w starszej grupie wiekowej

To jedno z pierwszych badań tego typu, które koncentruje się wyłącznie na osobach w tej grupie wiekowej. Odkrycia, opublikowane w „Journal of Nutrition”, są bardzo ważne. Wraz z upływem lat narażenie na występowanie niedoborów wzrasta. Niższe stężenia witamin i składników mineralnych może skutkować ryzykiem schorzeń związanych z wiekiem, w tym z chorobą Alzheimera.

Przebieg badania

Maret Traber, autorka raportu z badania, zauważa, że ​​zespół naukowy wykorzystał nowy biomarker – metabolit alfa-tokoferolu – do określenia, czy konsumpcja orzechów laskowych przyczyniła się do poprawy poziomu witaminy E u badanych.

Zdaniem badaczy z biegiem lat coraz trudniej jest określić zmiany poziomu alfa-tokoferolu we krwi , ponieważ wraz z wiekiem częściej występuje podwyższony poziomu cholesterolu, co prowadzi do zatrzymania większej ilości alfa-tokoferolu we krwi.

Zbadano więc próbki moczu, aby sprawdzić zawartość metabolitu witaminy E. Jego poziom powinien wzrastać tylko wtedy, gdy organizmowi dostarczana jest wystarczająca ilość witaminy E. Tym metabolitem jest alfa-karboksyetylo-hydroksychromanol, skracany do alfa-CEHC.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Pu-Erh Właściwości | Herbata Czerwona

Wyniki badania

Stwierdzono, że poziom alfa–CEHC wzrósł u większości badanych.  Ponadto, oprócz podwyższenia poziomu magnezu badanie próbek krwi wykazało zmniejszenie poziomu glukozy i cholesterolu LDL.  

Podsumowanie

Odkrycia pokazują potencjał dodawania orzechów laskowych do zwyczajowej diety. Należy pamiętać, że orzechy laskowe są również doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, miedzi i witaminy B6.

Źródło: Alexander J Michels, Scott W Leonard, Sandra L Uesugi, Gerd Bobe, Balz Frei, Maret G Traber. Daily Consumption of Oregon Hazelnuts Affects α-Tocopherol Status in Healthy Older Adults: A Pre-Post Intervention Study. The Journal of Nutrition, 2018; 148 (12): 1924

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.