Sorbety domowe w praktyce. Zdrowsza alternatywa dla sklepowych lodów!
Sorbet to deser idealny na upalne dni. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Jednocześnie może być sposobem na wzbogacenie diety naszych dzieci o owoce i warzywa.
Czym jest sorbet i czym różni się od lodów?
Sorbet to rodzaj mrożonego, orzeźwiajÄ…cego deseru. Zrobionego z ogromnej iloÅ›ci owoców z dodatkiem wody lub wody z cukrem. Termin „sorbet” pochodzi od tureckiego „serbat” lub „szerbet” i ma niewiele wspólnego z dzisiejszymi owocowymi lodami. Szerbet to podawany na zimno tradycyjny sÅ‚odki napój o korzenno-kwiatowym smaku i zapachu. MieszkaÅ„cy Turcji wierzyli, że ma uzdrawiajÄ…ce wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Nikogo nie powinno to dziwić. Napój ten zawiera duże iloÅ›ci naturalnych skÅ‚adników, np. ziół i kwiatów [1]. Przez wiele lat zmieniaÅ‚ on swojÄ… recepturÄ™ i z napoju staÅ‚ siÄ™ lodowym deserem. Ostatecznie ciÄ…gle jest spożywany jako tradycyjny w Turcji.
Przepis na turecki szerbet
Tradycyjny turecki szerbet możesz zrobić w swojej kuchni. Oto przepis:
- 1 l mocno schłodzonej wody
- 2 łyżki syropu z dzikiej róży
- Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
- Dodatki: świeża mięta, goździki, imbir, hibiskus.
Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Do dzbanka nalej syrop, sok z cytryny i zalej połową wody. Resztę wody podgrzej w rondelku z resztą składników przez kilka minut. Wszystko razem połącz i przelej do dzbanka wypełnionego rozkruszonym lodem.
Czy sorbety sklepowe sÄ… zdrowe?
W Polsce sorbety w formie lodów wybieramy najczęściej latem. W sklepach możemy znaleźć ogromną ilość lodów tego rodzaju najczęściej przesyconych cukrem inwertowanym, stabilizatorami i substancjami zagęszczającymi. Gdybyśmy jednak chcieli zrobić własny deser sorbetowy, nic nie stoi na przeszkodzie, a będziemy mieli pełną kontrolę nad rodzajem dodanych składników. Zrobienie domowego sorbetu jest banalnie proste, możemy przygotować go ze świeżych lub mrożonych owoców i soku.
Przepis na domowy sorbet
Deser ten to idealna propozycja dla dzieci. Latem są one zaabsorbowane zabawą i ciężko skłonić je do jedzenia. Możemy wtedy zaproponować lody z dodatkiem warzyw i owoców, które świetnie je nawodnią. Jednocześnie dostarczą witamin i innych składników odżywczych.
Moja propozycja zdrowego sorbetu bez dodatku cukru.
Składniki:
- 0,5 szklanki soku z marchwi
- 0,5 szklanki soku z buraka
- 0,5 szklanki soku z jabłek
- 1 banan
- 10 truskawek
Przygotowanie:
- Banana i truskawki zblendować na gładką masę.
- Zalać sokami.
- Wymieszać.
- Opcjonalnie dodać nasiona chia, by nieco zagęścić powstałą masę.
- Włożyć do zamrażarki na co najmniej 6 h.
- Co jakiś czas (30-60 minut) wyciągać deser z zamrażarki i krótko blendować, staną się wtedy bardziej puszyste.
- Smacznego!
Przepis na sorbet truskawkowy
Składniki:
- 250 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- Sok z połowy cytryny i 2 łyżki wody
- Opcjonalnie: świeże listki mięty lub melisy
Wykonanie:
- W rondelku umieść wodę z cytryną i cukrem.
- Podgrzej i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Odłóż do ostudzenia.
- W oddzielnej miseczce zblenduj na gładką masę truskawki.
- Połącz ze sobą.
- Włóż do zamrażarki na co najmniej 6 h.
- Co jakiś czas (30-60 minut) wyciągaj deser z zamrażarki i krótko blenduj.
- GOTOWE! SMACZNEGO!
Sorbet dla cukrzyków?
Natomiast jeżeli jesteś cukrzykiem i obawiasz się jedzenia sorbetów to błąd! Bezpiecznymi owocami dla diabetyków są te, których indeks glikemiczny nie przekracza 50 [2]. Mamy w czym wybierać.
- Pomarańcze (IG 40)
- Cytryny (IG 20)
- grejpfruty (IG 25)
- truskawki(IG 41)
- poziomki(IG 36)
- maliny(IG 25)
- jeżyny(IG 25)
- jagody(IG 25)
- porzeczki czerwone (IG 25)
- awokado (IG 40)
- jabłka (IG 34)
- gruszki (IG 38)
- Agrest (IG 15)
- kiwi (IG 50)
- Rabarbar (IG 15)
- Pomelo (IG 30)
Możesz dowolnie mieszać i komponować swoje ulubione sorbety. Pamiętaj, że będąc chorym na cukrzycę, musisz unikać robienia sorbetów z gotowych soków. Przetworzone owoce powodują niebezpieczny wzrostu stężenia cukru we krwi diabetyka.
Dlaczego warto wybrać domowe sorbety?
Z ekonomicznego punktu widzenia domowe sorbety to świetny pomysł na ograniczenie marnowania jedzenia. Tak naprawdę wszystkie owocowe i warzywne, których nie zjedliśmy na surowo, odpowiednio przygotowane mogą stworzyć pyszne sorbety. Jesteśmy eko, dbamy o to, aby jedzenie się nie marnowało, a jednocześnie mamy smaczną przekąskę w zamrażarce. Taki deser możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.
Badania pokazują, że mrożenie warzyw i owoców powoduje stosunkowo małe straty witamin i innych wartości odżywczych.
Przydatny sprzęt
Teraz wiemy już jak szybko przygotować domowe sorbety, czasami jednak brakuje nam sprzętu w tym pomocnych gadżetów. W sklepach lub internecie znaleźć możemy różnego rodzaju foremki: małe i duże, sylikonowe lub plastikowe. Wspomogą nas w świetnej zabawie z dziećmi w przygotowanie lodów. Gdyby rodzina tak bardzo polubiła sorbety, że upominałaby się o nie codziennie, możemy pomyśleć nad zakupem waflownicy do robienia wafelków do lodów lub urządzenia do robienia sorbetów.
Jestem zwolenniczkÄ… rozwiÄ…zaÅ„ zero waste, wiÄ™c do przygotowania sorbetów proponujÄ™ wykorzystanie pojemniczków po jogurtach lub sklepowych lodach.Â
Praktyczne wskazówki
- Owoce pestkowe przecieramy.
- Jeżeli dodany cukier nie chce się rozpuścić, należy go najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Miksowanie sorbetu co kilkanaście minut spulchni jego strukturę.
- Patyczek do foremek z lodami wkładamy, jak sorbet zaczyna tężeć.
Podsumowanie
Sorbet to owocowy lub owocowo-warzywny deser bez do datku nabiału (mleka, śmietany, jajek). Jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych lodów, o ile zrobimy je w domu i ograniczymy ilość cukru. Desery te polecam podawać małym dzieciom, dlatego że w łatwy sposób można przemycić w nich nielubiane przez dzieci warzywa (buraka, szpinak, marchew lub dynię).
Bibliografia:
- L.Struś Poznaj szerbet – tradycyjny napój turecki (herbata.info)(2023)
- A.Kondziela Owoce dla cukrzyka – co możesz bezpiecznie jeść? (infocukrzyca.pl)(2023)
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Sorbety domowe w praktyce. Zdrowsza alternatywa dla sklepowych lodów!
Studentka drugiego roku dietetyki, na co dzień aptekarz z długoletnim stażem. Interesuje się przede wszystkim odżywianiem dzieci oraz uświadamianiem społeczności, że część leków i suplementów diety można zamienić na zdrową dietę. W wolnej chwili jeżdżę rowerem i czytam książki.