Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Johns Hopkins School of Medicine w Baltimore w stanie Maryland (USA), opublikowanych w „American Academy of Neurology” wynika, że w przypadku osób ze stwardnieniem rozsianym zdrowy sposób odżywiania się, rozumiany jako dieta obfita w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, może wiązać się z mniejszą niepełnosprawnością i lżejszymi symptomami schorzenia niż u osób, których dieta jest mniej zdrowa.

Według National Multiple Sclerosis Society dotychczas nie było wystarczających dowodów, aby jakikolwiek sposób żywienia był uważany za najzdrowszy dla osób ze stwardnieniem rozsianym i rekomendowany.

Charakterystyka badania:

Badanie objęło 6 989 osób ze wszystkimi rodzajami stwardnienia rozsianego. Badani wypełnili kwestionariusze dotyczące sposobu żywienia w ramach rejestru North American Research Committee (NARCOMS). Według zespołu badawczego definicja „zdrowa dieta” opiera się na konsumpcji większej ilości owoców, warzyw, roślin strączkowych i pełnoziarnistych oraz mniejszej ilości spożywanego cukru z deserów i napojów słodzonych oraz ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa oraz wysoko przetworzonych produktów mięsnych. Na podstawie sposobu odżywienia się uczestnicy zostali podzieleni na pięć grup. Naukowcy uwzględnili również takie aspekty jak masa ciała, aktywność fizyczna oraz palenie tytoniu.

Uczestnicy byli również pytani o występowanie nawrotów symptomów stwardnienia rozsianego lub stopniowego pogarszania się objawów w ciągu ostatnich sześciu miesięcy. Badani określali także stopień swojej niepełnosprawności oraz objawy takie jak zmęczenie, ból wszelkiego pochodzenia i depresja.

Wyniki badania:

Osoby w grupie o diecie, którą uznano za najzdrowszą, o 20% rzadziej cierpiały na poważniejszą niepełnosprawność fizyczną oraz depresją niż osoby w grupie o diecie uznanej za najmniej zdrową. W interpretacji wyników uwzględniono także inne czynniki, które mogą wpływać na niepełnosprawność oraz czas trwania choroby.

Przykładowo: osoby z grupy o najzdrowszych nawykach żywieniowych spożywały średnio 1,7 porcji pełnoziarnistych dziennie, w porównaniu do 0,3 porcji dziennie dla osób w grupie z najmniej zdrowymi nawykami żywieniowymi. Oceniając dodatkowo styl życia naukowcy stwierdzili, że osoby z ogólnie zdrowym stylem życia były o prawie 50% mniej podatne na depresję, o 30% rzadziej doznawały ciężkiego zmęczenia i o ponad 40% rzadziej uskarżały się na ból wszelkiego pochodzenia niż uczestnicy, którzy nie prowadzili zdrowego trybu życia.

W badaniu sprawdzono również, czy uczestnicy stosujący diety alternatywne, w tym popularne diety, takie jak Paleo, diety rekomendowane w poradnikach i na stronach internetowych jako korzystne dla osób ze stwardnieniem rozsianym (np. dieta Wahlsa) odczuwali złagodzenie objawów schorzenia. Naukowcy odkryli, że dotychczasowe lub obecne stosowanie tych diet było związane z niewielkim zmniejszeniem ryzyka występowania zwiększonej niepełnosprawności.

Źródło:

Kathryn C. Fitzgerald, Tuula Tyry, Amber Salter, Stacey S. Cofield, Gary Cutter, Robert Fox, Ruth Ann Marrie. Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple sclerosisNeurology, 2017;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...