Nowe badanie naukowców z Southern California Health Care Kaiser Permanente analizuje czy pewne zmiany w odżywianiu – szczególnie te dotyczące spożywania większej ilości ryb i przyjmowania suplementów zawierającym kwasy tłuszczowe omega-3 – mogą zmniejszać ryzyko występowania stwardnienia rozsianego.

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane (łac. sclerosis multiplet, SM) często charakteryzuje się zmęczeniem, osłabieniem mięśni, zaburzeniem widzenia i trudnościami z zachowaniem równowagi i koordynacji. Pierwsze objawy kliniczne SM określa się jako „klinicznie izolowany zespół”. Przyczyny, które wyzwalają ten stan, pozostają niejasne i obecnie nie istnieje skuteczna terapia.

W związku z tym naukowcy starali się ustalić, które czynniki żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM. Zespół naukowy badał wpływ pewnych wyborów żywieniowych na prawdopodobieństwie wystąpienia tej choroby. Wyniki mają zostać przedstawione na 70. dorocznym zjeździe American Academy of Neurology, które odbędzie się w Los Angeles.

O badaniu

Naukowcy szczególnie zainteresowali się rolą kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie i ich potencjalnym związkiem ze zmniejszonym ryzykiem występowania SM. Niedobór kwasów omega-3 wydaje się odgrywać rolę w pojawieniu się pewnych stanów neurologicznych. Podczas badań na hodowlach komórkowych i modelach zwierzęcych okazało się, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie neuroprotekcyjne i hamują stany zapalne związane z SM.

W badaniu zespół pracował z 1153 uczestnikami (średnia wieku: 36 lat). Około połowa z nich miała zdiagnozowany klinicznie izolowany zespół lub SM. Zespół badawczy przeanalizował zwyczaje żywieniowe uczestników, koncentrując się na konsumpcji ryb i suplementów z olejem rybnym.

W zależności od tego, jak często spożywane były powyższe produkty, uczestnicy zostali zakwalifikowani do grup o:

– „dużym spożyciu”, które zostało zdefiniowane jako jedna porcja ryb tygodniowo (lub jedna do trzech porcji na miesiąc) plus jedna porcja suplementów oleju rybnego na dzień,

– „niskim spożyciu”, które zostało zdefiniowane jako mniej niż jedna porcja ryb miesięcznie, bez codziennej suplementacji olejem rybnym.

Wyniki i wnioski

Po przeanalizowaniu dostarczonych danych naukowcy stwierdzili, że regularne wysokie spożycie ryb było związane z 45%-owym zmniejszeniem ryzyka występowania klinicznie izolowanego zespołu lub SM w porównaniu z badanymi o niskim spożyciu ryb. Spośród osób z rozpoznanym stwardnieniem rozsianym 180 z nich zgłosiło regularną konsumpcję ryb i przyjmowanie suplementów oleju rybnego. Badanie to dostarcza więcej dowodów na to, że dieta bogata w ryby, a więc jest obfita w kwasy tłuszczowe omega-3, ma właściwości zdrowotne. Oprócz promowania poprawy stanu układu krążenia, dieta bogata w ryby/owoce morza może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM.

Naukowcy zbadali także 13 wariantów genów, które są związane z regulacją poziomów kwasów tłuszczowych w organizmie. Odkryli, że dwa z tych wariantów wydają się być związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego, niezależnie od potencjalnych korzyści wynikających z wysokiego spożycia ryb. Zdaniem zespołu to sugeruje, że indywidualny skład genetyczny odgrywa ważną rolę w regulacji poziomów składników odżywczych, które mogą wpływać na ryzyko występowania SM. Wyniki badań mogą z pewnością prowadzić do interwencji w celu modyfikacji stylu życia, które mogłyby poprawić ogólny stan zdrowia pacjentów z SM, a być może także zapobiegać stwardnieniu rozsianemu u ich potomstwa. Niemniej jednak zespół badawczy ostrzega, że ​​wyniki te nie wskazują na wyraźny związek przyczynowo-skutkowy. Niezbędne są kolejne badania.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321075.php

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.