5/5 (1)

Według wyników badań opublikowanych w „Journal of the American Heart Associationwysoka wartość wskaźnika talia-biodra (stosunek obwodu talii do obwodu bioder, ang. waist-hip ratio, WHR) zwłaszcza u kobiet jest silniej związana z ryzykiem występowania zawału serca niż wysoka wartość wskaźnika BMI (współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach, ang. Body Mass Index). Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health na University of Oxford w Wielkiej Brytanii.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie prawie 500 000 dorosłych (w wieku 40-69 lat) z Wielkiej Brytanii. W ciągu 7 lat obserwacji naukowcy zidentyfikowali 5710 przypadków zawału serca u 265 988 kobiet i 213 622 mężczyzn bez chorób sercowo-naczyniowych we wcześniejszym wywiadzie. Naukowcy odkryli, że podczas gdy wysoka wartość wskaźnika BMI ma wpływ na podwyższenie występowania ryzyka zawału serca u obu płci, to jednak wzrost wartości wskaźnika WHR jest bardziej szkodliwy dla zdrowia u kobiet niż u mężczyzn. Wyniki badania sugerują, że różnice w ilości i rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej nie tylko powodują zróżnicowanie w składzie oraz budowie ciała między kobietami i mężczyznami, ale także mogą mieć różnorodne konsekwencje dla stanu zdrowia.

Odkrycia zespołu badawczego potwierdzają pogląd, że bardziej niekorzystna dla utrzymania zdrowia jest tkanka tłuszczowa występująca w największej ilości w okolicy brzucha (figura typu „jabłko”) niż w okolicy bioder (figura typu „gruszka”). Dodatkowe badania dotyczące otyłości mogą dostarczyć wglądu w mechanizmy biologiczne oraz informacji o możliwych interwencjach związanych z leczeniem i prewencją otyłości ze zróżnicowaniem ze względu na płeć.

Klasyfikacja otyłości u osób dorosłych według kryterium WHR:

Typ otyłości Kobiety Mężczyźni
Otyłość trzewna (brzuszna, androidalna) typu „jabłko” WHR  ³ 0,8 WHR ³ 1,0
Otyłość udowo-pośladkowa  (gynoidalna) Typu „gruszka” WHR < 0,8 WHR < 1,0

 

Według statystyk opublikowanych przez American Heart Association (AHA) w 2018 r., 40% kobiet oraz 35% mężczyzn w wieku od lat 20 i starszych, mieszkających w Stanach Zjednoczonych, zostało uznanych za otyłe w badaniach krajowych w latach 2013-2014.

Otyłość zwiększa ryzyko występowania problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego (udar, nadciśnienie tętnicze), cukrzyca typu 2 oraz niektóre nowotwory.

Źródło:

Sanne A. E. Peters, Sophie H. Bots, Mark Woodward. Sex Differences in the Association Between Measures of General and Central Adiposity and the Risk of Myocardial Infarction: Results From the UK Biobank. Journal of the American Heart Association, 2018; 7 (5)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...