Zioła od A do Z – właściwości i zastosowania lecznicze
Zioła są z nami od wieków. Dawna sztuka kulinarna i medyczna nie mogły istnieć bez ziół. Tradycyjna kuchnia była ich pełna. Zapach jej to korzenne przyprawy, na drewnianym stole na pewno musiał leżeć pęk suszonych ziół – rozmaryn, tymianek, szałwia. Dobra gospodyni nie tylko używała ich do doprawiania pieczeni, ale także wiedziała jak przygotować leczniczy wywar dla chorego dziecka. W tamtych czasach zioła były zarówno skarbnicą smaku, jak i podstawą domowej apteki. Dziś, choć świat medycyny znacznie się rozwinął, zioła wciąż fascynują swoją wszechstronnością i bogactwem zastosowań.
Spis treści:
- Praktyczne wskazówki stosowania, zbierania i kupowania ziół
- Zastosowania ziół w wybranych chorobach
- Lista ziół od A do Z
Jak stosować zioła – praktyczne wskazówki
Przed zastosowaniem ziół, szczególnie w przypadku osób z chorobami, należy skonsultować się z lekarzem. Wiele spośród ziół wykazuje silne interakcje z lekami. Spożywanie wielu ziół jest również niedozwolone w ciąży oraz u dzieci.
Forma ziół – świeże czy suszone?
Mistrzowie kuchni ale i specjaliści ziołolecznictwa poświęcają wiele czasu, by zyskać wiedzę na temat zastosowań ziół w kuchni i terapii. Świeże i suszone nadają aromat i wzbogacają smak, a przy okazji mogą wspierać zdrowie. Są jednak między nimi pewne różnice.
- Świeże zioła (np. bazylia, koperek, kolendra) dodawaj pod koniec gotowania. Pozwoli to zachować ich intensywny aromat.
- Suszone zioła (np. oregano, tymianek, majeranek) sprawdzają się w daniach duszonych i pieczonych. Ich smak uwalnia się podczas dłuższej obróbki termicznej. Ta forma jest też wykorzystywana do tworzenia herbatek i naparów.
- Mieszanki ziołowe (np. prowansalskie) mogą zastąpić sól, co jest szczególnie ważne dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Są też bardzo często spotykane w przepisach kulinarnych.
- Suplementy – w sproszkowanej formie zioła często stanowią kluczowy składnik suplementów diety oraz leków.
- Kosmetyki – część osób stosuje zioła również w formie kosmetyków. Można je przygotować w domu. Ich szeroki wybór jest też dostępny w drogeriach o sklepach zielarskich
Jak przygotować napar ziołowy?
Najlepiej sprawdzić specyfikę danego zioła. Zazwyczaj wystarczy zalać łyżeczkę suszonych ziół szklanką wrzątku. Czas parzenia pod przykryciem jest dłuższy niż herbaty i jest to przeciętnie 5–10 minut. Przed spożyciem odcedź i pij świeżo przygotowany.
Gdzie i jak kupować zioła? Jak je uprawiać?
Zioła lecznicze w różnych formach dostępne są zarówno w aptekach, Internecie, jak i sklepach zielarskich.
Możliwe jest także uprawianie ziół we własnym ogrodzie i na balkonie. Piszemy o tym w tym artykule.
Sprzedażą ziół mogą zajmować się osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje. Istnieje wręcz zawód w klasyfikacji zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy pod numerem 323012 – zielarz fitoterapeuta.
Należy poszukiwać sprawdzonych źródeł z uwagi na możliwe domieszki i kluczową jakość surowca. Niektóre zioła źle przetworzone mogą być wręcz szkodliwe dla zdrowia. Tylko niektóre zioła mogą być stosowane w ciąży. Dlatego zwracajmy uwagę na kraj pochodzenia, markę lub osobę sprzedającą oraz opinię. Pamiętajmy, że na rynku niestety operuje wiele osób, która stosuje zioła w celach, które nie mają potwierdzenia naukowego. ZIOŁA W WIĘKSZOŚCI CHORÓB NIE ZASTĘPUJĄ TERAPII LEKAMI. Służą one często jako wsparcie leczenia farmakologicznego. Dlatego w razie wątpliwości najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem.
Zastosowania ziół w chorobach
Zioła od wieków odgrywają istotną rolę w łagodzeniu objawów różnych schorzeń i wspieraniu zdrowia. Dzięki swoim naturalnym właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym czy uspokajającym znajdują zastosowanie zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i nowoczesnych terapiach. Poniżej znajdziesz listę najczęściej wykorzystywanych ziół wraz z ich właściwościami i zastosowaniami w leczeniu wybranych dolegliwości.
W artykułach, do których linki znajdziesz w treści, szczegółowo opisujemy zastosowania poszczególnych ziół w świetle współczesnych badań naukowych.
Zioła w chorobach wątroby
Zioła, takie jak ostropest plamisty, karczoch czy korzeń mniszka lekarskiego, mogą wspierać regenerację i funkcjonowanie wątroby dzięki właściwościom ochronnym i detoksykacyjnym. Ich stosowanie należy omówić z lekarzem, szczególnie w przypadku poważnych schorzeń wątroby lub przyjmowania innych leków. Więcej przeczytasz w tym artykule.
Zioła przy zakrzepicy
Zioła mogą wspierać leczenie zakrzepicy, działając przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i poprawiając krążenie krwi, np. dzięki takim roślinom jak czosnek, imbir czy miłorząb japoński. Przed ich zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć interakcji z lekami przeciwzakrzepowymi. Więcej przeczytasz w tym artykule.
Lista ziół od A do Z
Poniżej znajduje się lista szczegółowych artykułów na portalu na temat poszczególnych ziół, ich zastosowań i przeciwwskazań.
- Alfaalfa
- Aloes
- Aminek egipski
- Anginka
- Anyż
- Arcydzięgiel
- Arrowroot
- Asefatyda
- Ashwagandha
- Astragalus
- Babka lancetowata
- Babka płesznik
- Bazylia
- Bukwica lekarska
- Chia
- Cykoria
- Czarnuszka siewna
- Cząber
- Czosnek niedźwiedzi
- Czystek szary
- Dziewanna
- Dziurawiec zwyczajny
- Forsycja
- Geranium
- Gingko biloba
- Ginseng
- Głóg
- Gojnik
- Hoodia Gordonii
- Jasnota purpurowa
- Kolendra
- Konopie siewne
- Kozieradka
- Kudzu
- Lawenda
- Liść laurowy
- Lubczyk
- Lucerna siewna
- Lukrecja
- Macierzanka
- Majeranek
- Mak lekarski
- Maranta
- Melisa
- Mięta
- Mikołajek płaskolistny
- Miodunka
- Mniszek lekarski
- Moringa
- Morwa biała
- Mumio
- Naparstnica
- Nasturcja
- Natka pietruszki
- Niepokalanek pospolity
- Oregano
- Ostropest plamisty
- Palma sabałowa
- Pelargonia pachnąca
- Piołun
- Podagrycznik pospolity
- Pokrzywa
- Rozmaryn
- Różeniec górski
- Rumianek lekarski
- Rzeżucha
- Senes
- Shijalit
- Stewia
- Stokrotka
- Sumak
- Szafran
- Szałwia
- Szczawik zajęczy
- Traganek
- Tukmaria
- Tymianek
- Żeń-Szeń
- Żywokost lekarski
Mieszanki ziołowe
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Zioła od A do Z – właściwości i zastosowania lecznicze