Alkohol a trening

Alkohol spożywczy – etanol – znajduje się głównie w napojach wyskokowych. Jeden gram etanolu dostarcza około 7 kcal. Wiele drinków zawiera także dodatek węglowodanów, co jeszcze bardziej podwyższa ich kaloryczność. Te zbędne kalorie mogą przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej (przy ich nadmiarze).

Co się dzieje z organizmem po spożyciu alkoholu?

Główny proces metabolizmu zachodzi w wątrobie – przekształca się on w octan – który zostaje spalony w cyklu Krebsa. Ludzki organizm nie ma możliwości magazynowania alkoholu, ponieważ jakby nie patrząc jest on trucizną, której organizm próbuje jak najszybciej się pozbyć.

Jeśli w ciągu godziny do organizmu zostanie dostarczona zbyt duża ilość alkoholu – alkoholem zajmuje się także układ enzymatyczny znajdujący się w wątrobie. To wszystko, by zmniejszyć jego toksyczne oddziaływanie na organizm. Im więcej alkoholu człowiek pije systematycznie – tym więcej enzymów mikrosomalnych wytwarza wątroba, co powoduje, że z czasem trzeba dostarczać większe dawki alkoholu, by doświadczyć takich samych efektów fizjologicznych.

Taki efekt uzależnienia widać również przy innych używkach – gdzie stale trzeba powiększać dawki by ,,zadowolić” organizm.

Wpływ alkoholu na organizm

Alkohol działa bardziej jako środek uspokajający niż pobudzający, ponieważ osłabia ona nasze zdolności psychomotoryczne – ale jak wiadomo u niektórych może także powodować niekontrolowane agresję.

Alkohol a trening

Alkohol w odniesieniu do treningu nie ma wielu pozytywnych skutków – a wręcz przeciwnie – wypity przed treningiem, może dawać złudne uczucie rozluźnienia, ale de facto za jego przyczyną:

  • zmniejszy się siła, szybkość, wytrzymałość
  • ilość wydalanej wody zwiększy się – co w efekcie może doprowadzić do odwodnienia ( w trakcie
    wysiłku długiego i o dużej intensywności)
  • pogarsza nasz refleks, koncentrację
  • zwiększa ryzyko hipoglikemii

Alkohol w dni nietreningowe

Jak wiadomo – wszystko jest dla ludzi – kluczem do ,sukcesu’ jak przy większości kwestii jest umiar.

Badania wykazują, że picie alkoholu w dni nietreningowe nie przynosi żadnych skutków ubocznych, ale w odpowiedniej ilości ! Departament zdrowia zaleca do 3-4 jednostek dziennie dla mężczyzn i do 2-3 jednostek dla kobiet. Jednostka standardowa odpowiada lampce wina czy 25 ml mocniejszego alkoholu.

Badania wykazały także, że alkohol pity z umiarem zmniejsza ryzyko chorób serca. Alkohol transportuje bowiem z powrotem cholesterol do wątroby, która go metabolizuje, co zmniejsza ryzyko przylegania drobinek cholesterolu do ścianek tętnic. Zmniejsza on także lepkość płytek krwi, co znacznie obniża ryzyko zakrzepicy.

Naukowcy szczególnie polecają picie czerwonego wina, które zawiera flawonoidy, działające antyoksydacyjnie.

Przeczytaj także:

Grzegorz Wrona

Grzegorz Wrona

grzesiek311@op.pl
Student Dietetyki Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej. Trener personalny - miłośnik zdrowego stylu życia.Szczególnie zainteresowany odżywianiem w sporcie.
Grzegorz Wrona

Latest posts by Grzegorz Wrona (see all)

Dodaj komentarz