Cukrzyca – Rodzaje

Cukrzyca jest zespołem chorób metabolicznych charakteryzujących się podwyższonym stężeniem cukru.

Kiedyś cukrzycę dzielono głównie na 2 typy: cukrzyca typu pierwszego i cukrzyca typu drugiego. Obecnie mówi się już o kilku typach tej choroby.

  1. CUKRZYCA TYPU PIERWSZEGO – czyli cukrzyca insulinozależna.

Wymaga podaży insuliny* z zewnątrz (wstrzyknięcia za pomocą penów lub za pomocą pompy insulinowej). Insulinoterapia jest konieczna, ponieważ organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać insuliny. Głównie chorują na nią młode osoby, jednakże nie jest to regułą.

Cukrzycę typu 1. dzielimy na:

  • autoimmunologiczną,
  • idiopatyczną (nieznana przyczyna).
  1. CUKRZYCA TYPU DRUGIEGO – czyli isulinooporna. Organizm człowieka w tym przypadku nie reaguje prawidłowo na działanie insuliny. Hormon ten jest wytwarzany w niewielkich ilościach a po kilku latach trwania cukrzycy może dojść do zupełnego zaprzestania jego produkcji (wówczas zamiast leczenia tabletkami wdraża się insulinoterapię).

Ten typ cukrzycy dotyka głównie osoby starsze, jednakże i tu nie ma reguły. Cukrzyca typu 2. nie jest związana z czynnikiem genetycznym tak jak typu 1. lecz z czynnikami środowiskowymi, czyli przede wszystkim z prowadzonym stylem życia. Brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta, nadwaga, otyłość zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

W celu zmniejszenia tego ryzyka oczywiście należy prowadzić zdrowy styl życia:

  • aktywność fizyczną (minimum 30 min dziennie),
  • racjonalnie skomponowane żywienie,
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  1. CUKRZYCA TYPU LADA – zaliczana do cukrzycy insulinozależnej. Cechuje się wolno postępującymi procesami autoimmunologicznymi. Najczęściej ujawnia się po 35. roku życia. Objawy kliniczne pojawiają się dopiero gdy uszkodzeniu ulegnie około 80% komórek wysp trzustkowych.
  1. CUKRZYCA TYPU MODY – do tego typu zaliczane są wszystkie inne typy cukrzycy. Związana jest z defektem wydzielania insuliny i jest skutkiem procesu wtórnego, najczęściej w wyniku przebytej choroby czy nadużywania alkoholu.
  1. CUKRZYCA ZWIĄZANA Z MUKOWISCYDOZĄ – jak sama nazwa wskazuje, zachorować na ten typ cukrzycy mogą osoby chore na mukowiscydozę, zarówno młode jak i dorosłe. Cechą charakterystyczną jest jej powolny i na ogół bezobjawowy rozwój. W cukrzycy tego typu leczeniem z wybory jest również insulinoterapia.
  1. CUKRZYCA CIĄŻOWA – Rozróżniamy 2 grupy kobiet mogących zetknąć się z cukrzycą ciążową:
  • kobiety chorujące na cukrzycę przed zajściem w ciążę,
  • kobiety, u których w trakcie ciąży zaobserwowano wysokie poziomy glukozy we krwi oraz nietolerancję węglowodanów (przedciążowa).

Najczęściej po porodzie, przy prawidłowo prowadzonej cukrzycy (odpowiednie poziomy glikemii), nie obserwuje się już podwyższonych poziomów glikemii. U kobiet z incydentami cukrzycy ciążowej istnieje jednak ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Na cukrzycę ciążową może wpływać wiele czynników: genetyczne, środowiskowe oraz działanie hormonów.

*insulina- hormon wytwarzany przez komórki β zlokalizowane na trzusce. Insulina odpowiada za transport cząsteczek glukozy z krwi do komórek dzięki czemu mamy energię.

Maja Łowińska

Dietetyk kliniczny, specjalizujący przede wszystkim w celiakii, chorobie nowotworowej i cukrzycy. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Warszawie.

Latest posts by Maja Łowińska (see all)

Dodaj komentarz