PosiƂek potreningowy – zalecenia i normy

posiƂek potreningowy

W zaleĆŒnoƛci od rodzaju wysiƂku (wysiƂek tlenowy, beztlenowy, mieszany), dƂugoƛci trwania treningu i celu (budowanie masy mięƛniowej, redukcja tkanki tƂuszczowej) naleĆŒy odpowiednio dobrać rodzaj posiƂku potreningowego.

posiƂek potreningowy
rido / 123RF

Trening wytrzymaƂoƛciowy obejmujący bieg, pƂywanie czy jazdę na rowerze w zaleĆŒnoƛci od czasu trwania powoduje wykorzystanie gƂównie procesĂłw tlenowych podczas pracy mięƛni. JuĆŒ po 15 minutach organizm poza węglowodanami zaczyna spalać tƂuszcze (trening tego typu powinien trwać co najmniej 30 minut). Im dƂuĆŒej trwa trening (warunkiem jest intensywnoƛć na poziomie 50% VO2max) tym więcej tƂuszczy ulega spalaniu, a mniej glikogenu mięƛniowego. W przypadku tego typu aktywnoƛci zapasy glikogenu mięƛniowego zapewnią ĆșrĂłdƂo energii na 90-180 min w zaleĆŒnoƛci od wytrenowania, diety, czy stanu zdrowia. Trening interwaƂowy, cechujący się zmianami intensywnoƛci od minimalnej do maksymalnej i okreƛlonym czasem trwania poszczegĂłlnych faz powoduje wyczerpanie zapasĂłw glikogenu po upƂywie 45-90 minut. W przypadku ćwiczeƄ beztlenowych (podnoszenie ciÄ™ĆŒarĂłw, Tabata, HIIT) glikogen mięƛniowy wyczerpuje się juĆŒ po 35-45 minutach. Podany czas po ktĂłrym wyczerpaniu ulegają zapasy mięƛniowe odnosi się do sportowcĂłw i osĂłb wytrenowanych, natomiast w przypadku amatorskich dyscyplin czas ten moĆŒe być znacznie krĂłtszy. Brak troski o odpowiednio dobraną dietę przed, po i w trakcie dnia w znacznej mierze warunkuje dziaƂanie organizmu w trakcie wysiƂku.

PrawidƂowy posiƂek potreningowy

Skąd więc tyle szumu? Wielu fanom sportu i rekreacji z pewnoƛcią nie zaleĆŒy na utracie masy mięƛniowej, a wręcz przeciwnie – na jej budowaniu, wzmacnianiu. W przypadku osĂłb będących zarĂłwno „na redukcji” jak i w trakcie „budowania masy mięƛniowej” istotną rzeczą do zrozumienia jest fakt, ĆŒe w przypadku wyczerpania ĆșrĂłdeƂ energetycznych w postaci glikogenu, czy węglowodanĂłw z diety organizm nie będzie w stanie efektywnie spalać tkanki tƂuszczowej (dochodzi do zatrzymania procesu lipolizy), a co więcej Ƃatwiej przyjdzie mu spalanie wƂasnych biaƂek i wykorzystania aminokwasĂłw glikogennych, pochodzących z biaƂek mięƛniowych (m.in. histydyny, seryny, proliny, glutaminy, alaniny) do produkcji energii. Natomiast w przypadku ćwiczeƄ aerobowych o czasie krĂłtszym niĆŒ 60 minut mniejsze znaczenie ma posiƂek potreningowy niĆŒ przedtreningowy, szczegĂłlnie w przypadku, gdy gƂównym celem ćwiczeƄ jest redukcja tkanki tƂuszczowej. Subiektywną reakcją, ktĂłra pojawi się w trakcie treningu w konsekwencji zuĆŒycia rezerw glikogenu będzie uczucie zmęczenia, niechęć do ćwiczeƄ, brak efektywnoƛci. Obiektywną natomiast brak efektĂłw w postaci rozbudowy mięƛni czy ubytku tkanki tƂuszczowej. W przypadku zƂego samopoczucia wskazującego na wyczerpanie energetyczne organizmu naleĆŒy natychmiastowo zakoƄczyć trening i w pierwszej kolejnoƛci zatroszczyć się o odpowiednią dietę.

Jak więc powinien wyglądać posiƂek potreningowy? Jak najbardziej sƂusznym postępowaniem będzie przygotowanie posiƂku i spoĆŒycie go w ciągu 30-60 minut od zakoƄczenia treningu.  W ciągu dwĂłch pierwszych godzin od zakoƄczenia treningu tempo resyntezy glikogenu (aktywnoƛć syntetazy glikogenowej) jest najszybsze. Stąd nie powinno się odkƂadać posiƂku na dƂuĆŒszy okres niĆŒ godzina po zakoƄczeniu wysiƂku.

BiaƂka

PosiƂek powinien skƂadać się z biaƂka, dzięki czemu organizm będzie w stanie odbudować fizjologiczną rezerwę aminokwasĂłw i zapobiec katabolizmowi biaƂek mięƛniowych. PodaĆŒ biaƂka powinna zawierać się w 20-40 g w posiƂku. Jest ona fizjologicznie uwarunkowana i podlega ona jedynie niewielkim zmianom – organizm osĂłb wytrenowanych np. siƂaczy będzie w stanie przyswoić większą iloƛć biaƂka, podczas gdy w przypadku osoby trenującej rekreacyjnie ponadprogowa podaĆŒ biaƂkowa powyĆŒej 40g zostanie przeznaczona na cele energetyczne (w tym lipogenezę i odkƂadanie się tkanki tƂuszczowej). W zaleĆŒnoƛci od celu treningowego i zapotrzebowania organizmu naleĆŒy skonsultować się z kompetentnym trenerem bądĆș dietetykiem w celu ustalenia zapotrzebowania i podaĆŒy biaƂka w posiƂku potreningowym . PrzykƂad –  kobieta, 60kg, praca siedząca w biurze w okresie redukcji – zapotrzebowanie na biaƂko 1,3 g / kg masy ciaƂa, Ƃącznie okoƂo 80 gramĂłw biaƂka na dobę nie powinna przyjmować 40 g biaƂka w posiƂku potreningowym, gdyĆŒ będzie ono stanowiƂo aĆŒ 50% podaĆŒy dobowej biaƂka. W przypadku stosowania odĆŒywek biaƂkowych warto zwrĂłcić uwagę na cel treningowy (rozbudowa masy mięƛniowej lub redukcja masy ciaƂa), ktĂłry rĂłwnieĆŒ wpƂywa na wybĂłr rodzaju biaƂka. W przypadku, gdy zaleĆŒy nam na redukcji masy ciaƂa bądĆș utrzymaniu aktualnej masy mięƛniowej naleĆŒy wybierać biaƂko serwatkowe (WPH, WPI, WPC). Czas wchƂaniania biaƂek serwatkowych jest krĂłtki (od 45 minut dla hydrolizatĂłw do 1,5h dla izolatĂłw), co poza efektem anabolicznym pozytywnie wpƂywa na resyntezę glikogenu mięƛniowego w poƂączeniu z węglowodanami. W przypadku zwiększania masy ciaƂa (bodybuilding) ze względu na przedƂuĆŒone wchƂanianie szczegĂłlne znaczenie będzie miaƂo rĂłwnieĆŒ przyjmowanie biaƂka kazeiny przed okresem wypoczynku nocnego (czas wchƂaniania do 6 godzin).

Węglowodany

Optymalny posiƂek potreningowy powinien zawierać takĆŒe od 60-120g węglowodanĂłw (okoƂo 1g / kg m.c w trakcie dwĂłch pierwszych godzin po zakoƄczeniu treningu lub wg. International Society of Sport Nutrition 1,5g/kg m.c. lub 0,6-1,0g/kg m.c w ciągu 30 minut po zakoƄczeniu treningu).  W przypadku wyboru rodzaju węglowodanĂłw (zƂoĆŒone/ proste) ogromne znaczenie ma rozkƂad treningĂłw oraz ich cel.

PrzykƂad 1: kolarz trenujący dwa razy dziennie, pierwszy trening o godzinie 8.00, drugi o 15.00 nie będzie w stanie odbudować rezerw węglowodanowych w postaci glikogenu  jeƛli spoĆŒyje węglowodany zƂoĆŒone.

PrzykƂad2: amator treningu kulturystycznego, trenujący dwa razy dziennie – 1szy trening 20.00, następny 8.00 rĂłwnieĆŒ nie powinien wybierać węglowodanĂłw zƂoĆŒonych.

PrzykƂad3: mÄ™ĆŒczyzna biegający rekreacyjnie, trenujący raz dziennie o tej samej porze powinien wybrać węglowodany zƂoĆŒone, poniewaĆŒ organizm zdÄ…ĆŒy odbudować zapasy glikogenu.

PrzykƂad 4: kobieta chcąca zredukować nadmierną masę ciaƂa rĂłwnieĆŒ powinna wybrać węglowodany zƂoĆŒone – nie spowodują one skokĂłw glikemii i wyrzutĂłw insuliny, co mogƂoby sprzyjać nadkƂadaniu tƂuszczowych rezerw energetycznych organizmu jak i rozwojowi cukrzycy.

PrzykƂad 5: kobieta z cukrzycą, w okresie budowania masy mięƛniowej – w przypadku spoĆŒycia wyƂącznie węglowodanĂłw prostych moĆŒe dojƛć do powstania hipoglikemii po kilku godzinach od spoĆŒycia posiƂku, w przypadku spoĆŒycia węglowodanĂłw zƂoĆŒonych moĆŒe dojƛć do hipoglikemii zaraz po posiƂku – rozwiązanie: zmieszanie węglowodanĂłw prostych i zƂoĆŒonych lub spoĆŒycie dwĂłch posiƂkĂłw zawierających rĂłĆŒne węglowodany.

NajogĂłlniej podsumowując w przypadku gdy trenujemy więcej niĆŒ raz dziennie, gdy trening wieczorny nakƂada się z porannym, gdy jesteƛmy w czasie okresu anabolicznego, gdy trening byƂ intensywny wybierajmy węglowodany proste, natomiast w przypadku redukcji, mniejszej iloƛci treningĂłw (nie nakƂadających się – 24 godzinna przerwa pomiędzy treningami ) naleĆŒy wybierać węglowodany zƂoĆŒone.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
cynk w diecie mÄ™ĆŒczyzn

W przypadkach chorĂłb m.in. cukrzycy, nadciƛnienia i innych naleĆŒy przeprowadzić konsultację ze specjalistą i w ĆŒadnym wypadku nie dziaƂać we wƂasnym zakresie i w oparciu o brak rzetelnej wiedzy.

TƂuszcze

Przy przygotowaniu posiƂku potreningowego nie naleĆŒy zapominać o zdrowych tƂuszczach . Okreƛlenie dokƂadnej i uogĂłlnionej  iloƛci, ktĂłra powinna zostać zawarta w posiƂku jest niemoĆŒliwe. TƂuszcz powinien stanowić uzupeƂnienie pozostaƂych skƂadnikĂłw pokarmowych (biaƂka i węglowodanĂłw), w zaleĆŒnoƛci od okreƛlonej kalorycznoƛci posiƂku, produktĂłw zawartych w posiƂku. W praktyce w  przypadku tƂustych produktĂłw biaƂkowych (np. Ƃosoƛ, makrela, ser ĆŒĂłĆ‚ty) nie wskazany będzie dodatek tƂuszczowy. Natomiast w przypadku chudych produktĂłw biaƂkowych (twarĂłg chudy, pierƛ z kurczaka, tuƄczyk) dodatek w postaci okoƂo 1 ƂyĆŒki stoƂowej oleju lnianego czy ziaren sezamu będzie jak najbardziej zabiegiem polecanym. Niezbędnym skƂadnikiem posiƂku są rĂłwnieĆŒ warzywa lub opcjonalnie owoce (z uwzględnieniem zawartych w nich węglowodanĂłw). Do produktĂłw wartoƛciowych pod względem zawartoƛci skƂadnikĂłw odĆŒywczych i nie wymagających okreƛlenia zawartoƛci węglowodanĂłw, tƂuszczu czy biaƂka naleĆŒÄ… np. szpinak, jarmuĆŒ, rukola, pomidory, brokuƂy, szparagi, papryka, cukinia, oberĆŒyna, rzodkiew, ogĂłrek, kalafior.

Przekąski

W przypadku braku moĆŒliwoƛci spoĆŒycia zbilansowanego posiƂku potreningowego w czasie krĂłtszym niĆŒ 30 minut  duĆŒa częƛć sportowcĂłw sięga po posiƂek w postaci przekąski. SpoĆŒycie Ƃatwo dostępnego batonika węglowodanowo-proteinowego, biorąc pod uwagę ƛrednią zawartoƛć biaƂek i węglowodanĂłw (od 20g do 40g PRO/ 100g produktu i od 36-45g CHO/ 100g produktu), nie jest w stanie zastąpić peƂnowartoƛciowego posiƂku. Przede wszystkim optymalny stosunek węglowodanĂłw do biaƂka wynosi 3-4 : 1, co pozytywnie wpƂywa na proces uzupeƂniania glikogenu. Podczas gdy w batonikach węglowodanowo-proteinowych stosunek ten waha się od 1-2 : 1.  Ponadto skƂad wielu batonikĂłw biaƂkowych czy napojĂłw hipertonicznych moĆŒe budzić kontrowersje chociaĆŒby ze względu na zawartoƛć cukru, glutenu, syropu glukozowo-fruktozowego, stopieƄ przetworzenia czy teĆŒ braku informacji o skƂadzie.

W takim przypadku znacznie lepszą opcją z punktu ĆŒywieniowego będzie wybĂłr naturalnego produktu zawierającego duĆŒe iloƛci cukrĂłw prostych w iloƛci okoƂo 1g/kg m.c. (np. owoce, soki, rodzynki, ziemniaki pieczone, jasne pieczywo z dĆŒemem, smoothie). Z praktycznego punktu widzenia moĆŒna rĂłwnieĆŒ sięgnąć po odĆŒywki typu Carbo, napoje hipertoniczne (zawierające > 8g CHO/ 100ml), ĆŒelki, ĆŒele energetyczne (zawierające maltodekstrynę), vitargo (zawierające amylopektynę, szczegĂłlnie polecane dla osĂłb trenujących co najmniej 2 x dziennie). Nadmieniam, iĆŒ wszelkiego rodzaju odĆŒywki węglowodanowe powinny być stosowane w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania oraz problemem w dostarczaniu skƂadnikĂłw z konwencjonalnych ĆșrĂłdeƂ  pokarmowych. Koniecznie po spoĆŒyciu przekąski naleĆŒy w ciągu kolejnych 1-2 godzin spoĆŒycie peƂnowartoƛciowego posiƂku zawierającego biaƂka, tƂuszcze i węglowodany.

Dla kogo dieta specjalistyczna?

W praktyce dieta specjalistyczna dla sportowcĂłw odnosi się do osĂłb trenujących daną dyscyplinę lub mieszane dyscypliny (kulturystyka, cross fit, kolarstwo, bieganie) co najmniej 10 godzin tygodniowo – czyli np. 5 treningĂłw na siƂowni po 2 godziny. W przypadku ćwiczeƄ o częstotliwoƛci mniejszej 3 razy w tygodniu, gdy trening nie jest forsowny i trwa do 60 minut nie ma koniecznoƛci wdraĆŒania â€žĆŒelaznych” zasad dietetycznych, zadbać naleĆŒy natomiast o odpowiednie zbilansowanie diety na co dzieƄ (uwzględniając rĂłwnieĆŒ minimum dotyczące ĆŒywienia okoƂo treningowego w swojej diecie). Warto nadmienić po raz kolejny, iĆŒ suplementacja potreningowa (izolaty biaƂkowe, odĆŒywki typu Carbo i inne) nie są elementem ĆŒywienia okoƂo treningowego, a stanowią one koniecznoƛć w sytuacji, gdy brak jest moĆŒliwoƛci zapewnienia podaĆŒy substancji pochodzenia pokarmowego lub w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania.

Przeczytaj takĆŒe: