Słodki cukier wart uwagi

Zawdzięczany Kolumbowi cukier jest obecnie najpopularniejszym środkiem słodzącym na całym świecie.  W średniowieczu był rarytasem, który kosztował niekiedy majątek. Podawany był bardzo często osobom chorym jako środek leczniczy. Obecnie jednak znajdziemy go w każdej kuchni w Polsce.

Na skalę przemysłową cukier produkowany jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Porównując skład chemiczny cukru z buraków do cukru otrzymanego z trzciny cukrowej jest on bardzo podobny. Przecież cukier to nic innego jak sacharoza, czyli  związek glukozy połączonej z fruktozą.

Na rynku możemy znaleźć cukier o różnym zabarwieniu. Od popularnego cukru białego do cukru ciemnobrązowego, jego kolor zależy od stopnia rafinacji, czyli oczyszczenia.  Cukier brązowy, czyli cukier nierafinowany, będzie wartościowszy pod względem odżywczym od cukru rafinowanego. W swoim składzie zawiera on więcej składników mineralnych np. żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, związków organicznych, wody, a mniej sacharozy. Dlatego, też cukier brązowy posiada mniejszą kaloryczność.

Dlaczego tak kochamy słodki smak cukru ?

Wynika to głównie z pierwotnych uwarunkowań naszego organizmu. Człowiek pierwotny przy wyborze pokarmu, kierował się smakiem słodkim, ze względu na to, że w przyrodzie występuje mała ilość roślin o słodkim smaku, które są trujące.

Problem polega na tym, że człowiek nauczył się wydobywać sacharozę z roślin. Odrzucając przy tym wiele odżywczych składników, które znajdują się w tych roślinach. Popularny cukier brązowy czy biały uważany jest często za tzw. ,,puste kalorie”. Wynika to z faktu że jest on szybko uwalniany i powoduje bardzo szybki wzrost glukozy we krwi. Gdy nasz organizm nie ma zapotrzebowania w danej chwili na energie to zostaje on przekształcony w tłuszcz. W konsekwencji przyczynia się to do wzrostu naszej wagi.

Czy zatem należy się pozbyć całkowicie z naszej diety cukru?

Prawdopodobnie jest to niemożliwe, ze względu na to, że cukier znajduje się w wielu produktach, a także w owocach i warzywach. Węglowodany mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, są niezbędne do budowy wielu struktur w organizmie człowieka. Czy kiedykolwiek ktoś kazał wam ograniczyć spożywanie owoców, a przecież owoce zawieją w swoim składzie fruktozę, czyli cukier prosty. Fruktoza jest zaliczana do cukrów powoli uwalniających się. Czyli równomiernie dostarcza naszemu organizmowi energię. Owocem bogatym w ten cukier jest np. jabłko.

Przyzwyczailiśmy swój organizm do spożywania cukru w postaci np. batonów, ciasta, cukierków. Produkty te są często podawane dzieciom jako nagroda, lub spożywane na poprawę nastroju. Dla naszego organizmu najlepsze byłoby wyeliminowanie z diety słodyczy, deserów czy wysokosłodzonych  napojów, gdyż niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Słodycze możemy zastąpić owocami, a napoje świeżo wyciskanym sokiem. Nasz organizm nie jest stworzony do spożywania aż takiej ilości cukru, jaką mu dostarczamy.

Jeśli nie potrafisz wyobrazić sobie smaku niesłodkiej herbaty, warto zastosować zamienniki popularnego cukru.  Takimi zamiennikami mogą być syrop klonowy, miód, cukier brzozowy lub stewia. Nie należy natomiast spożywać sztucznych słodzików, badania wykazują że są szkodliwe dla naszego zdrowia, a także uzależniają.

Warto się zastanowić, czy może zamiast batonika nie warto zjeść zdrowego, smacznego i niskokalorycznego jabłka.

Aleksandra Kucharczyk

Aleksandra Kucharczyk

Ukończyłam Technologie Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Od paru lat interesuję się i pogłębiam swoją wiedzę na temat medycznych i technologicznych informacji z zakresu dietetyki i produkcji żywności. Moją pasją jest gotowanie.
Aleksandra Kucharczyk

Latest posts by Aleksandra Kucharczyk (see all)



1 komentarz

  1. Cukrów zawartych w różnego rodzaju produktach nie można wrzucać do jednego worka. Cukier biały czy czcinowy to nadal produkt przetworzony i należy zminimalizować jego ilość w diecie do minimum. To prawda, że owoce rówież go zawierają i nie należy przesadzaćz i ich ilością w diecie. Nie mniej jednak posiadają również szereg cennych witamin i składników mineralnych. Kwestia słodzików jest sporna. Dawki stosowane na myszach były naprawdę przeogromne, a wiemy przecież, że nawet woda spożyta w nadmiarze może nam zaszkodzić. W publikacjach naukowych istnieje niemal tyle samo badań za jak i przeciw. Ksylitol ( czyli cukier brzozowy) jest dobrym rozwiązaniem. Wpływa on korzystnie na nasze szkliwo i dziąsła, a do tego jego ig jest znacznie niższe od białego cukru.

Dodaj komentarz