Teraz czytasz
Czy biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?

Czy biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?

biała czekolada

biała czekolada

Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?

Czy wynika to z upodobań kulinarnych konsumentów, czy też przekonania, że czekolada musi być ciemna?

Według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady. Dlatego słowo „czekolada”, a nie „wyrób czekoladopodobny” może widnieć na opakowaniu produktu.

Według normy czekolada biała to wyrób otrzymywany z tłuszczu kakaowego (nie mniej niż 20%) oraz mleka lub wyrobów mlecznych i cukru, oraz dodatków dopuszczalnych według prawa.

Zobacz również
czekolada jak narkotyk

Czekolada biała nie zawiera odtłuszczonej masy kakaowej (miazgi kakaowej) nadającej specyficzny smak i kolor, który kojarzy nam się z tradycyjną czekoladą.

Ciekawostka:
Do każdej czekolady można dodać do 5% tłuszczów roślinnych (lecz na etykiecie musi znaleźć się obowiązkowe sformułowanie „zawiera tłuszcze roślinne”). Gdy zawartość tłuszczów roślinnych przekracza 5%, wtedy nie możemy mówić, że jest to jeszcze czekolada.

5/5 (1)

Proszę oceń