Badania prowadzone przez naukowców z Teksańskiego Uniwersytetu w Arlington udowadniają, że cynk ma ochronny wpływ na rozwój komórek raka przełyku, dzięki czemu możliwe jest znalezienie nowych strategii zapobiegania i leczenia choroby. Wyniki badań zostały opublikowane w „The FASEB Journal”.

Cynk – źródła oraz rola w organizmie

Cynk jest mikropierwiastkiem obecnym w wielu produktach spożywczych – w mięsie, mleku i jego przetworach, nasionach roślin strączkowych, jajach, owocach, warzywa, orzechach i produktach zbożowych z pełnego przemiału – jest także dostępny jako suplement diety.  Cynk jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Jest istotny w rozwoju osobniczym, wpływa na poczucie smaku i zapachu, ale również pomaga w funkcjonowaniu komórek, gojeniu się ran i wspiera system immunologiczny w działaniu prewencyjnym infekcji.

Poprzednie badania wykazały, że niedobory cynku występowały u pacjentów z rakiem przełyku, co wskazuje, że ten mikropierwiastek może również pomagać w zapobieganiu schorzeniu. Jednak do tej pory nie wyjaśniano mechanizmów leżących u podstaw tej teorii.

Wyniki badań

Zespół badawczy stwierdził, że cynk blokuje określony kanał wapniowy w komórkach nowotworowych, uniemożliwiając ich proliferację oraz wzrost. Naukowcy ocenili jak linie komórek nowotworowych przełyku oraz zdrowe komórki reagują na cynk.  Odkryli, że w komórkach nowotworowych przełyku mikropierwiastek hamuje kanał wapniowy o nazwie ORAI1. W ten sposób zostaje blokowana nadaktywna sygnalizacja wapniowa i wstrzymywana jest proliferacja komórek nowotworowych, a więc można stwierdzić, że zatem cynk selektywnie hamuje wzrost komórek nowotworowych. Ponadto zespół stwierdził, że cynk nie był skierowany na kanał wapniowy w zdrowych liniach komórkowych.

Chociaż współczynnik przeżywalności raka przełyku poprawił się ostatnio, prognoza pozostaje mało optymistyczna w porównaniu z innymi nowotworami – tylko 20% pacjentów przeżyje co najmniej 5 lat po rozpoznaniu raka przełyku. Takie dane statystyczne podkreślają potrzebę opracowania nowych metod prewencji raka przełyku, a zespół badawczy z Teksańskiego Uniwersytetu w Arlington twierdzi, że ich wyniki wskazują, na to jak ogromną rolę w leczeniu i zapobieganiu schorzenia może odegrać suplementacja cynkiem.

Naukowcy planują więcej badań w tej dziedzinie. Tymczasem zalecają włączenie cynku do zwyczajowej diety.

Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319594.php

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...
Udostępnienia