Dieta dziecka podczas infekcji układu oddechowego

Avatar photo
infekcja układu oddechowego

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Wcześniejsze artykuły z tego cyklu dostępne pod > linkiem

Dieta dziecka podczas infekcji układu oddechowego

Dieta powinna być przede wszystkim łatwostrawna z dużą zawartością warzyw i owoców. Należy pamiętać, że podczas choroby apetyt jest dużo mniejszy i jest to jak najbardziej naturalne zjawisko. Najważniejsze, żeby dziecko dużo piło, w celu uzupełnienia płynów utraconych w wyniku gorączki i kataru. Serwowane pożywienie i napoje powinny mieć temperaturę pokojową. W przypadku bólu gardła zalecane są posiłki w formie półpłynnej.

Na czas infekcji warto wprowadzić do jadłospisu dziecka  spore ilości kaszy jaglanej, którą można podawać zarówno z warzywami, jak i z owocami. Zmniejszając stan zapalny błon śluzowych  równocześnie leczy katar. Jest również bardzo dobra na odporność, to bogactwo witamin: B1, B2, B6, żelaza i miedzi. Jako jedyne zboże działa alkalizująco na organizm.

Niektórzy twierdzą, że dziecku, które ma katar, nie powinno podawać się mleka i jego przetworów oraz bananów. Nabiał niskiej jakości i banany zwiększają bowiem wydzielanie śluzu, dlatego zdecydowanie nie są przy katarze wskazane.

Najlepiej przygotować domowej roboty jogurt naturalny i dobrej jakości mleko, doprawione do smaku cynamonem lub miodem, zwłaszcza gdy gardło jest wysuszone i występuje suchy kaszel.

Zobacz również
twarda woda

Banana w niewielkiej ilości, można podać ze wspomnianą wcześniej kaszą jaglaną, znaną z właściwości odśluzowujących.

Częstym infekcjom sprzyja dieta bogata w cukier, który niekorzystne zmienia florę bakteryjną w jelitach, stanowiąc świetną pożywkę dla bakterii chorobotwórczych, pasożytów przewodu pokarmowego oraz grzybów. Należy ograniczyć lub najlepiej wykluczyć w diecie chorującego dziecka słodycze oraz inne produkty spożywcze z dużą zawartością cukru jak słodkie płatki śniadaniowe, napoje owocowe i jogurty smakowe.